Roma schreef:Hee Balance, leuke avatar heb je uitgezocht.

Maar ook bedankt voor je interessante stukje. Het gaat over dingen waar ik me ook vaak mee bezighoudt. Ik zie wel problemen met het patriarchaat, maar ik vraag me vaak of een 'matriarchaat' dan de oplossing is. Ik denk dat het heel wat spanningen kan wegnemen, bijvoorbeeld vrouwenonderdrukking door mannen, en al de gevolgen die dat heeft.
Zoals ik al zei: ik zie niet zoveel in de vervanging van het ene dominante systeem door een ander. Beide houden in dat de sene sexe de baas speelt over de andere. Van het patriarchale zijn de nadelen bekend (de voordelen ook trouwens); van het matriarchale weet je het nog niet zo goed, want het heeft in moderne samenlevingen weinig kans gehad zijn kwaliteiten en valkuilen te 'bewijzen'. Misschien moeten we wel streven naar een matripatriarchaat, haha.
Ik las ergens een artikel waarin werd uitgelegd dat één van de oorzaken van de spanningen komt door het erfrecht, omdat kinderen in het het patriarchaat via de mannelijke lijn erven. Op die manier worden geld en bezit binnen de familie gehouden. Het probleem is natuurlijk dat een man zeker wil weten dat een kind van hem is, anders wil hij niet dat 'zijn' geld na zijn dood naar dat kind gaat. En dus moet hij de vrouw onder controle houden, om ervoor te zorgen dat hij precies weet wie zijn kinderen zijn.
Dat is in een matriarchaat beslist onmogelijk: vrouwen weten altijd zeker wie hun kinderen zijn, en als er dus via de vrouwelijke lijn wordt geërfd, weet je zeker dat het geld binnen de familie bijft. Daarom is het dus logisch dat de familielijn wordt bepaald via de moeder. Geen gezeur over maagdendom, overspel en agressie tegen vrouwen die niet monogaam willen leven, met alle gevolgen van dien.
Ik denk dus dat we veel ellende kwijt zijn als het patriarchaat verdwijnt. Het kort houden en zelfs mishandelen van vrouwen alleen omdat ze niet in seksuele gevangenschap kan leven heeft natuurlijk ook gevolgen voor de opvoeding. Als je zelf gefrustreerd bent, kun je ook je kinderen niet evenwichtig opvoeden. Zo krijg je dus gezinnen waar mishandeling steeds weer wordt doorgegeven.
Maar het matriarchaat is alleen een oplossing als er geen andere machtsposities ontstaan, zodat daar weer andere frustratie uit ontstaat.

Anderen(mn in het buitenland) willen het patriarchaat vervangen door een andere dominatie: het matriarchaat.
Interessant. Waar heb je het dan over?
Hoe zou de wereld eruit gezien hebben als de wijsheid van Sofia (Ipv God de Vader!)leidmotief was geweest?
Ook een interessante vraag. Maar waardoor zijn we eeuwenlang geregeerd door mannelijke goden? Mensen scheppen natuurlijk de goden naar hun evenbeeld. Dus als een god vooral mannelijk is, en de mannen dominant maakt, is die god vast bedacht door mannen die 'dominant' willen zijn.
Ik denk dat als er een Sofia zou 'regeren' (dus een vrouwenbeeld) dat je dan nog niet automatisch een evenwicht hebt. Als je die vrouwelijke god 'creëert' volgens de vooroordelen waar we nu ook al last van hebben, schiet je er niets mee op. Er is tenslotte ook een Maria, die voor veel vrouwen heel veel betekent. Maar dat is binnen het patriarchaat, dus Maria is gewoon aangepast aan de eisen van het patriarchaat.
Er zijn verschillen (ook emotioneel/psychisch) tussen 'mannen' en 'vrouwen'.
Ben je niet bang dat je met zo'n idee de rolverdeling tussen mannen en vrouwen weer vastlegt? Misschien zijn er verschillen tussen mannen en vrouwen, maar als je zegt 'mannen zijn zo' en 'vrouwen zijn zo', dan is er geen ruimte voor individuele verschillen. Of je vindt het heel normaal dat vrouwen huilen, maar mannen die huilen zijn raar. Je wordt zo vastgelegd op een idee.
Maw: ik ben op zoek naar antwoord op de vraag: wat is de specifieke wijsheid van vrouwen, waar we zo behoefte aan hebben.
Okee, ik wil dus niemand vastleggen op een idee.

Maar toch ga ik generaliseren: waar veel mannen werken, zijn de bedrijfsverhoudingen vaak heel hiërarchisch en er zijn strikte taakverdelingen. Zijn er veel vrouwen, dan gaat het meer om samenwerking, iedereen probeert verantwoordelijkheid te nemen, en de vervelende klusjes worden verdeeld.
Ik weet niet of dat iets cultureels is, of dat het komt omdat vrouwen beter functioneren in een ander soort organisatie, waar ze niet op hun kop worden gezeten.
Maar ik denk wel dat een maatschappij kan profiteren van zo'n samenwerking, omdat mensen minder op een lage positie worden gehouden.