Forum godinnen en beeldvorming
 weblog | godinnen | forum home ||

..

Hindoeisme, Boeddhisme, India, Japan, Indonesië, China en andere Aziatische landen en godsdiensten

..

Berichtdoor Marc-Gregory » di 31 okt , 2006 17:46

..
Laatst bijgewerkt door Marc-Gregory op wo 14 nov , 2007 14:35, in totaal 1 keer bewerkt.
Marc-Gregory
 
Berichten: 166
Geregistreerd: ma 30 okt , 2006 22:05

Re: Japanse mythologie (site-link)

Berichtdoor Balance » do 05 jul , 2007 20:57

Marc-Gregory schreef:
Mythologie van Japan
De Japanse mythologie kan in zekere zin vergeleken worden met bijv. de Griekse mythologie.




Mythische schepping van Japan.





schreef:Japanse mythologie

Amaterasu-O-mi-Kami de zonnegodin besloot om haar land te laten regeren door haar kleinzoon, Niningi-no mikoto. Om zijn komst voor te bereiden werd besloten de god Futsunushi no Kami naar de aarde te zenden om zo de weg vrij te maken voor de rechtmatige erfgenaam.

Maar de dondergod Take-mika-tsuchi, de eerste afstammeling van de vuurgod, werd zeer kwaad omdat hij meende dat hij veel moediger en geweldiger was dan Futsunushi-no-Kami en dus beter berekend was voor deze belangrijke taak. De hemelse goden gaven aan deze wens toe, omdat zij bewondering hadden voor zijn enorme kracht. Take-mika-tsuchi werd daarom samen met Futsunushi-no-Kami naar de aarde gestuurd, om namens Ninigio-no-mikoto beslag te leggen op het land van de rietvlakten, het rijk van de acht eilanden (het huidige Japan).

De goden daalden neer in de buurt van Itasa in de provincie Izumo, waar zij het hemelse zwaard met de greep naar beneden in de aarde planten. Daarna knielden zij voor het zwaard en legden hun gelofte en gehoorzaamheid af aan de goden.

Men gelooft dat deze twee goden bij de plaatsen Katori en Kashima landen.

Futsunushi-no-Kami bij Katori en Take-mika-tsuchi bij Kashima. Hier zijn ter ere van deze krijgsgoden Shinto schrijnen opgericht. Door de eeuwen heen hebben beroemde zwaardvechters bij deze Shinto heiligdommen gebeden om inzicht te krijgen in de krijgskunst. Twee van de belangrijkste schermscholen van Japan zijn dan ook hier ontstaan, namelijk de Tenshin Shoden Katori Shinto Ryu en de Kashima Shinto Ryu.




Helaas helaas. De Japanse mythologie kan nou net NIET vergeleken worden met de Griekse en Romeinse. Waar het in de Europese mythologie vaak gaat om leven of dood, overwonnen of verslagen worden, wraak en afgunst, straf en boete...zie je dat er Japanse mythologie weliswaar ook strijd voorkomt, maar de verhalen heel vaak eindigen in harmonie. Yin en Yang en een aantal oosterse stromingen gaan juist niet uit (en eindigen in) van goud of fout, leven en dood, overwinning en nederlaang en dat soort tegenstellingen, maar juist in een harmonisch samen- en ineenvloeien van wat aanvankelijk tegenstellingen waren.

Kijk maar eens hoe het verhaal van de zonnegodin Amaterasu en de haar belagende (mannelijke) stormgod eindigt. Hij verliest de strijd weliswaar (let ook op de paralellen met de symboliek van de stierengevechten), maar hij wordt niet ter dood veroordeeld, verbannen of vernietigd, maar mag elders een nieuw bestaan opbouwen.

Kom daar bij de Grieken maar eens om.
Balance
 
Berichten: 244
Geregistreerd: za 23 okt , 2004 11:11


Keer terug naar Aziatische godsdiensten



Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers. en 1 gast

cron