Pagina 1 van 1

BerichtGeplaatst: za 05 maart , 2005 18:25
door saron
Hallo! Ik ben op zoek naar godinnen van de kunsten. Ik ken minerva, pallas en sarasvati. Ik ben zo benieuwd of werelddelen als Noor- en zuid Amerika, Australie en Afrika ook godinnen van de kunsten hebben. Hartelijke groeten! Saron

BerichtGeplaatst: wo 09 maart , 2005 1:53
door els
Hallo Saron, ik zou het zo een twee drie niet weten. Je had natuurlijk wel godinnen van de weefkunst, zoals de Mayagodin Ixchel, en 'brengers van de beschaving', zoals de Aztekengod Quetzalcoatl. Of zij ook bepaalde goden van de wetenschap als zodanig hebben weet ik niet. Ik denk eigenlijk dat als een polytheïstische cultuur scholen en universiteiten heeft, dat er dan ook goden zijn die deze beschermen. Als er een bepaalde kunst of ambacht wordt beoefend, is er gewoonlijk ook een god voor. Maar iets wat lijkt op beschermgodinnen van de wetenschap zoals Athene en Sarasvati zou ik zo gauw niet weten.

In Afrika weet ik wel dat er een soort animerende rituelen bestaan, waarbij alles volgens een religieus ritueel wordt gemaakt, om voorwerpen een 'ziel' te geven. Het zijn neem ik aan animistische rituelen. Maar of die 'goddelijkheid' dan ook betrekking heeft op een bepaalde god weet ik niet, ik ken het meer als een soort 'ziel', misschien te vergelijken met de Romeinse numina.

BerichtGeplaatst: ma 12 sep , 2005 22:08
door RoyJava
http://www.onmarkproductions.com/html/benzaiten.shtml

B E N Z A I T E N

The sea goddess Benzaiten is the sole female among the Seven Lucky Gods of Japan. Her temples and shrines are almost invariably in the neighborhood of water -- the sea, a river, or a pond. She is the patroness of music, the FINE ARTS (dancing, acting, visual), and good fortune in general, and is often shown carrying a biwa (Japanese mandolin) or playing a lute.

BerichtGeplaatst: ma 12 sep , 2005 22:13
door RoyJava
http://www.uchiyama.nl/nggods6.htm

Benten (Benzaiten) is de enige vrouwelijke kami in dit gezelschap. Zij is de kami van muziek en kunsten en speelt meestal op de biwa. Soms wordt ze vergezeld door een zeeslang.

BerichtGeplaatst: za 04 maart , 2006 19:00
door Pallas Athena
De negen Muzen waren de Griekse godinnen van de kunsten en wetenschap. Een tempel ter ere van de muzen was in het grieks: Mouseion. De muzen waren begeleidsters van Apollo. Ze vertoefden het liefst op bergen. Ze bewoonden de Olympus aan de kant van Pieria. Ze verblijven ook op de met gras begroeide vlakten van de Helicon, bij hun bron Hippocrene, en op de Parnassus, bij de Kastalia-bron. Aan de voet van de Helicon wedijverden de Pieriden, de dochters van de Macedonische koning Piërus, met de muzen, tot ze door hen in eksters werden veranderd. De Romeinen identificeerden de muzen later met Italiaanse bronnimfen, de Camenae.

Apollodorus noemt Mnemosyne ('geheugen') de moeder van de drie muzen, die aanvankelijk voorkwamen als triade. Namen voor de drievoudige muzen waren Melete ('meditatie'), Mneme ('herinnering') en Aeode ('lied'). Volgens Hesiodus waren zij de dochters van Moeder Aarde en de Lucht. De negenvoudige muze met haar functies kwam voor het eerst voor bij Hesiodus.

De negen muzen zijn:
Erato (De muze van de hymne, het lied en de lyriek)
Euterpe (De muze van het fluitspel)
Kalliope (De muze van het heroïsch epos, de filosofie en de retoriek)
Klio (De muze van de geschiedschrijving)
Melpomene (De muze van de tragedie)
Polyhymnia (De muze van de retoriek en de gewijde liederen)
Terpsichore (De muze van de dans en de lyrische poëzie)
Thalia (De muze van de komedie)
Urania (De muze van de sterrenkunde)

BerichtGeplaatst: ma 05 feb , 2007 8:45
door yeshe
Godin Saraswati (uit het Hindoeisme).
Ze is de godin van kennis, spraak, poezie en muziek.