Forum godinnen en beeldvorming
 weblog | godinnen | forum home ||

maismeisje/maisvrouw

Wil je iets weten over een godin of iets anders wat met mythologie te maken heeft? Stel hier je vraag en kijk of iemand je kan helpen.

Berichtdoor Giselle » wo 24 jul , 2002 18:05

Heeft iemand info over Maismeisje/Maisvrouwe?
Zij is een Godin die bij de Hopi en andere mesavolkeren wordt geeerd.
Giselle
 

Berichtdoor els » wo 24 jul , 2002 18:09

Hallo Giselle,
Het maismeisje heeft dezelfde functie als de korenmaagd of korenpop in Europa en Azië. Het is de personificatie van de jonge, nog niet rijpe mais of koren, of van het zaaigoed. De rijpe mais of het koren dat wordt geoogst, wordt gepersonifieerd door een oude vrouw, de korenmoeder.
Tegenwoordig wordt de mais of het graan voorgesteld door poppen, die worden gemaakt van het koren of het graan, die de mais- of korengodin vertegenwoordigt.
Die pop wordt rondgereden of gedragen door het veld, in een wagen of in een mand. Hierdoor wordt het land vruchtbaar. Een bekende korenpop stelt de Britse of Keltische godin Brigid voor. Er zijn ook voorbeelden van andere gewassen zoals de roggevrouw of roggemaagd in de Baltische landen. In Noord-Amerika, door o.a. de Hopi's, worden nog altijd de populaire katschina's gemaakt, die de geest van het koren vertegenwoordigen. Ook op de Balkan worden nog altijd korenpopjes gemaakt, die als gelukspop fungeren voor de oogst van het komende jaar.

Vroeger werd de godin van het oude en jonge graan vertegenwoordigd door een persoon, die werd geofferd. Afhankelijk van de cultuur was dit een vrouw of een man. De bekendste Griekse korengodinnen zijn Demeter en Kore; in Egypte was Osiris een hele belangrijke korengod, maar ook Jezus werd wel vereerd als korengod.

Van de offers in Noord- en Zuid-Amerika zijn nog volop beschrijvingen, omdat de vroege kolonisten uit de vijftiende en zestiende eeuw hier ooggetuigenverslagen van hebben opgetekend.

Een voorbeeld van een maismeisje was het meisje dat de Azteekse maisgodin Chicomecohuatl vertegenwoordigde, in Mexico. Omdat zij de onrijpe mais vertegenwoordigde, werd zij geselecteerd uit de mooiste jonge meisjes, van ca. 12 jaar. Voor zij werd geofferd, werd er zeven dagen gevast. Het kind werd opgetooid met een mijter en een veer op het hoofd, en kreeg feestkleren aan. Ze moest dansen om de mensen wat op te monteren.

De rituelen voor haar duren een paar dagen. Er werden processies gehouden met dans en muziekinstrumenten, en er werd wierook gebrand. Ook hierbij werd een reliek rondgedragen, maar niet de godin of haar beeld zelf. De mensen brachten haar bloedoffers. Het is eigenlijk een behoorlijk smerig verhaal, en godsdienstuitingen zoals deze zijn er volgens mij de oorzaak van dat de Spaanse ontdekkingsreizigers deze hele cultuur grotendeels hebben vernietigd. Afbeelding
Merkwaardig genoeg liggen dezelfde rituelen ook ten grondslag aan zowel het christendom als aan verhalen uit het Oude Testament, iets wat de katholieke Spanjaarden wel moesten herkennen, al was het met tegenzin.

Hoe dan ook, aan het eind van het verhaal werd het hoofd van het meisje afgesneden, en haar bloed werd over de gewassen gesprenkeld, en over een houten beeld van de godin. Dan werd ze gevild en trok een priester haar huid en kleren aan, en kreeg haar attributen. Hij danste dan vooruit voor een processie, op trommelmuziek, in een extatisch ritueel.

Soortgelijke rituelen werden ook uitgevoerd in Noord-Amerika. Waarschijnlijk namen zij deze over van Midden-Amerika, tegelijk met de kennis over het verbouwen van mais.

Afbeelding James Frazer geeft hiervan een uitgebreide beschrijving, en van nog meer van dit soort seizoensgebonden vruchtbaarheidsrituelen. Zijn boek heet in het Nederlands 'De gouden tak', in het Engels 'The golden bough'. Het is uit 1922, maar je kan het nog bestellen. Het ISBN-nummer van de Nederlandse uitgave is ISBN 90 254 0700 5.

Er zijn ook beschrijvingen uit oude Spaanse journalen en van priesters die probeerden op te schrijven wat nog van de godsdienst kon worden bewaard. Er was kort geleden een boek heruitgegeven van een van deze reizigers, maar dat was zo belachelijk peperduur dat ik van de ergernis al weer ben vergeten hoe hij heette.

Op het web heb ik weinig kunnen vinden. Er bestaan veel volksverhalen over de oorsprong van de mais, waar een maismeisje een rol in speelt, maar ik kan haast niets vinden. Daarin wordt bijvoorbeeld ook de afwisseling van de seizoenen verklaard. Als iemand nog zulke verhalen kent?

Ik heb er een plaatje bij gedaan van een korenpop gemaakt in de Balkan en van een katsinapopje van de Pueblo-indianen. Daar is het tegenwoordig iets voor kinderen. Het is nu ook een commercieel object, en veel kunstenaars maken tegenwoordig dit soort popjes.

Nou, dit is wat ik weet, hopelijk kom je er verder mee. Groet van Els.



Edited By admin on juli 24 2002 at 19:12
els
Beheerder
 
Berichten: 3134
Geregistreerd: zo 14 jul , 2002 22:08
Woonplaats: Amsterdam


Keer terug naar Prikbord mythologie, goden en godinnen



Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Google [Bot] en 8 gasten