Forum godinnen en beeldvorming
 weblog | godinnen | forum home ||

De zeemeermin. - Van gevreesde verleidelijke vrouw tot ..

Wil je iets weten over een godin of iets anders wat met mythologie te maken heeft? Stel hier je vraag en kijk of iemand je kan helpen.

Berichtdoor Balance » ma 27 jun , 2005 21:13

...lief breekbaar meisje.

Iedereen kent wel het beeld van de mooie vrouw met een vissestaart, die op een rots aan het water mooi zit te wezen. De Lille Havrue in Kopenhagen is een mooi voorbeeld, maar ook de Lorelei en vele andere figuren, bvb. ook in tekenfilms.

Toch was de voorloopster van de zeemeermin iets minder onschuldig: de sirenen, die zeelieden betoveren en naar de diepte lokken. Onweerstaanbaar, fataal. Bloeddorstig, meedogenloos - lokkend aan de kust of oprijzend uit het water, een zeeman omhelsend en meesleurend in de diepte. Visvrouwen met een mooi lijf, blote borsten doch zonder vagina, waaraan mannen geen weerstand kunnen bieden. (Er is ook een pendant in de vogelvrouw, kompleet met klauwen en scherpe snavel, trouwens).

Wat zou de symboliek kunnen zijn achter dit intrigerende wezen? In mythologie is nooit iets toevallig. Ik doe een gok.

De vogelvrouw: de vogel vliegt waarheen hij wil, net zoals de liefde iedereen kan raken. De klauwen omdat de liefde heel pijn kan doen.

De zeemeermin: beetje hetzelfde, de liefde die je verleidt en ontvoeren kan. Die je te gronde kan richten, mee kan nemen naar de diepste diepten. Die wraakzuchtig en meedogenloos kan zijn als ze gekwetst wordt. Ze laat met haar mooie bovenlichaam de gulzige man toekijken en wekt de schijn dat alles mogelijk is. Maar de koude en geschubde vissestaart, eerst onder water, is niet alleen een anticlimax maar ook een teken dat er niets mogelijk is. Ze is niet eens maagd, sterker - ze is niet eens vrouw van onderen. Ze vertegenwoordigt het lokkende onbereikbare. Ze trekt aan en stoot af. Brengt de man het hoofd op hol, maar vernietigt hem ook als een echte femme fatale avant la lettre. Wie naar haar luistert is verloren.

Ze is thuis in het water. Wordt ze daaruit gehaald, is ze weerloos en sterft ze. Het water is haar veiligheid.

Wie ziet of weet (andere) aanknopingspunten?
Balance
 
Berichten: 244
Geregistreerd: za 23 okt , 2004 11:11

Berichtdoor Brunetti » do 30 jun , 2005 16:12

Oef een minder geladen onderwerp :knipoog:

Natuurlijk een beetje info vanuit het Oude Nabije Oosten. In Mesopotamië kenden men zowel de meermin als de meerman. Een figuur met het hoofd, armen en torso van een man met een vissenstaart als onderlijf. Vanaf de Oud-Babylonische tijd (2de millennium vC) bestond deze figuur te zien in de Mesopotamische kunst.
Wellicht is deze figuur via de Achaemenidische en Seleucidische tijd via de Grieken naar onze Middeleeuwse contreien gekomen (te zien in Middeleeuwse kunst en literatuur).
De Assyriërs noemden deze figuur simpelweg kulullu (visman). Samen met de schorpioenmensen en leeuwmensen vormden ze een groep van halfmens halfdier.
Ze werden tesamen met demonen en monsters afgebeeld in woonsten en tempels als magische bescherming.
De meerman was niet gelieerd aan een godheid maar heeft een goede verstandhouding met de watergod Enki en is gekend als een creatuur uit de abzu.
De meervrouw een vrouwelijke versie van de meerman wordt veel minder afgebeeld maar bestond ook (kuliltu, visvrouw).




Afbeelding
Brunetti
 
Berichten: 166
Geregistreerd: di 01 maart , 2005 14:11

Berichtdoor els » zo 03 jul , 2005 12:52

Nog een paar bekende visvrouwen: de Afrikaans-Braziliaanse Yemanja, de Syrische Derceto/Atargatis en de Afrikaanse Mama Wata. En ik vergeet nooit even een link te geven naar de Javaanse godin van de Zuidzee, waar ik een fan van ben. Zij heeft volgens sommige versies van haar geschiedenis een vissestaart gekregen.

[url=http://groups.msn.com/DeJavaanseGODINDERZUIDZEE/altijdwelkom.msnw]http://groups.msn.com/DeJavaanseGODINDERZUIDZEE/
altijdwelkom.msnw[/url]

Wie ziet of weet (andere) aanknopingspunten?


Tsja, ik ben misschien een beetje te nuchter, of te weinig romantisch, maar is het niet gewoon een personificatie van de zee of het water, een soort zee- of waternimf, die in de mythologie antropomorf is geworden en op allerlei manieren wordt verklaard? Vissers verdronken, en dit is bijvoorbeeld verklaard als worden meegesleurd door een monsterlijke zeemeermin of zeegodin. Maar ook gaf de zee geschenken, of mensen overleefden stormen, en dan krijgt zo'n zeegod/in weer een vriendelijke gestalte.

De zeemeermin: beetje hetzelfde, de liefde die je verleidt en ontvoeren kan. Die je te gronde kan richten, mee kan nemen naar de diepste diepten. Die wraakzuchtig en meedogenloos kan zijn als ze gekwetst wordt. Ze laat met haar mooie bovenlichaam de gulzige man toekijken en wekt de schijn dat alles mogelijk is. Maar de koude en geschubde vissestaart, eerst onder water, is niet alleen een anticlimax maar ook een teken dat er niets mogelijk is. Ze is niet eens maagd, sterker - ze is niet eens vrouw van onderen. Ze vertegenwoordigt het lokkende onbereikbare. Ze trekt aan en stoot af. Brengt de man het hoofd op hol, maar vernietigt hem ook als een echte femme fatale avant la lettre. Wie naar haar luistert is verloren.

Ze is thuis in het water. Wordt ze daaruit gehaald, is ze weerloos en sterft ze. Het water is haar veiligheid.


Ik vind het een prachtig verhaal, en het klopt natuurlijk ook met de vele verhalen die over vissevrouwen worden verteld. Maar toch moet ik bij zulke symboliek altijd denken aan de Rorschachtest, waarbij iemands interpretatie van de inktvlek meer zei over de persoon zelf dan over de inktvlek.

In veel van die vissevrouwenverhalen zie ik dan ook angst van de man voor overheersing door de vrouwelijke seksualiteit, en misschien indirect angst voor zijn eigen vermogens. Dat komt niet alleen uit door de verklaring die wordt gegeven over de zeemeermin, maar ook de ontwikkeling van de zeemeermin van een personificatie van de zee tot een seksueel verleidelijk vrouwelijk wezen zonder vagina dat voor mannen onweerstaanbaar is en ze meesleurt de diepte in. Hoe kom je op het idee om zo'n wezen te verzinnen? Het doet me tegelijk denken aan een afkeer van vrije vrouwen en angst voor vrije seksualiteit: incidentele, onbekommerde seks moet kennelijk gepaard gaan met straf, en vrouwen die zich hieraan overgeven deugen niet en zijn gevaarlijk.

Hier sleurt de 'geest van de molenvijver' de zoon van de molenaar mee naar beneden. Merkwaardige verhouding, die je vaker in het onderwaterrijk zal aantreffen dan in onze aardse beschaving.

Afbeelding
els
Beheerder
 
Berichten: 3134
Geregistreerd: zo 14 jul , 2002 22:08
Woonplaats: Amsterdam

NYI BLORONG

Berichtdoor RoyJava » ma 12 sep , 2005 21:45

Hallo allemaal,...

Wat is zij intrigerend hè? Die mooie zingende geen benen hebbende zeemeermin ...

Vermoed dat het symbool van haar heel belangrijk zijn, nl. de de kam en de spiegel. Op Java is idd een vorm van de Zuidzee Godin een zeemeermin, de NYI BLORONG, die rijkdom schenkt.
Echter de rijkdom die wellusten en begeerten oproepen, en daar vraagt zij de ziel voor, heel heftig!

Linkje >>>

http://groups.msn.com/DeJavaanseGODINDE ... orong.msnw

Groet RoyJava
RoyJava
 
Berichten: 366
Geregistreerd: ma 12 sep , 2005 20:07
Woonplaats: Den Haag

Berichtdoor Pallas Athena » zo 05 maart , 2006 9:16

Een zeemeermin of meermin is een door mensen bedacht wezen, met het bovenlichaam van een vrouw en in plaats van benen een vissenstaart. Haar mannelijke tegenpool is de zeemeerman.

Verhalen over zeemeerminnen stammen uit de oudheid. De eerste meerminnen, zeedemonen, half-vrouw, half-vogel, hadden hun domicilie gekozen in de grotten en op de rotsen rond de Thyrreense zee. Door hun zachte gezang lokten zij de schippers op de klippen. Zij worden voor het eerst genoemd in de Odyssee van Homerus, waar zij hun charmes aan Odysseus tentoonspreidden.

De middeleeuwse fantasie van meerminnen met een vissenstaart komt van de verhalen van zeelui, die dachten deze wezens in het schuim gezien te hebben. In werkelijkheid hebben zij waarschijnlijk zeekoeien of lamantijnen gezien: deze zoogdieren uit tropische wateren hebben een spitse vorm; de vrouwtjes hebben ook tepels, die het beeld van de vrouwelijke lichaamsvormen oproepen. Niet zo verbazend dat de lichtgelovige scheepsgangers een dergelijke vergissing konden maken.

Een meerman of zeemeerman is de mannelijke vorm van een zeemeermin: Een fictief wezen met het bovenlichaam van een mens en het onderlichaam van een vis. In de Griekse mythologie werden ze vaak afgebeeld met groen haar als zeewier. Meermannen komen veel minder voor in verhalen dan hun vrouwelijke soortgenoten. De bekendste meerman was waarschijnlijk Triton, een belangrijke figuur in de mythologie.

Het gedrag van de meerman is sterk afhankelijk van de bron van het verhaal, en uit welke tijd deze stamt. Meermannen zouden grote stormen kunnen oproepen om zo schepen laten zinken, maar zouden ook wijze leraren zijn.

Volgens Ufologen hebben leden van het buitenaardse ras Nommos van Sirius het uiterlijk van meermannen. Volgens sommige bronnen zouden deze wezens het Oude Egypte bezocht hebben.

Een beroemd modern sprookje is "De Kleine Zeemeermin" van Hans Christian Andersen.
Pallas Athena
 
Berichten: 189
Geregistreerd: vr 03 maart , 2006 20:33

Berichtdoor RoyJava » za 11 maart , 2006 10:26

Hoewel een "bedacht-door-mensen" wezen erkent de wetenschap de sporadische geboorte van zeemeermin-kinderen. Denk bij dergelijke berichten altijd aan tijden, waar dit soort zaken "gewoon" waren in onheuglijke verledens. Het OT verhaalt over monsterlijke wezens, Bosch ea. schilderden dergelijke taferelen, en Pasolini toonde daadwerkelijk bv. hermaphrodieten, die ook nog albino waren.

Op Papua Nieuw Guinea, waar ik ben groot gebracht, waren de albino papua's een wonderlijk verschijnsel. Kan me dat voorstellen van oa. de beroemde Bissu's van Sulawesi/Celebes, de zg. hermaphrodiete priesters, die tweeslachtig zijn. Ook van de paria's in India, de cholera-lijders (deze schijnen ook nog voor te komen op een Grieks eiland). Di. een hele gemeenschap die uitgestoten is van de "normale" gemeenschap en in quarantaine leeft, doch het voor elkaar heeft gekregen om te overleven en een eigen leven hebben opgebouwd. Door hun "ziekte", of handicap (?), zijn zij wel in staat allerlei "bovennatuurlijke" zaken te waarnemen, zoals handlezen, kaartleggen, natuurwonderen te bewerken (regen, bliksem ed.), voorspellen, healen etc.

Dit is zeker interessant aangaande bepaalde mythische onderwerpen van bv. de Godin. Ook de Javaanse Zuidzee Godin kent een dergelijke achtergrond en werd als een melaatse vrouw verstoten om opgenomen te worden door de oceaan, waardoor haar schoonheid terugkeerde en zij gekroond werd tot de Vorstin aller Demonen, Spirits en creaturen uit de Onderwereld ...
Zie link over de zeemeermin-baby, en de Lepra-mensen >>>



RoyJava
 
Berichten: 366
Geregistreerd: ma 12 sep , 2005 20:07
Woonplaats: Den Haag


Keer terug naar Prikbord mythologie, goden en godinnen



Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers. en 8 gasten

cron