Hallo Mies,
Het is best moeilijk, en daarmee verwarrend, om Oosterse begrippen in enkele Westerse woorden te vatten. Daarmee is reeds veel beschouwd vanuit eigen perspectieven en zodanig een eigen leven gaan leiden. Misschien is de Toren van Babel het meest gelijkende voorbeeld van het "praatje rond de kamer"

.
De
Dahkini is het Sanskriet van "Khecara", letterlijk vertaald als de "sky-goer". Zij is de Tibetaanse
MKNA, uitgesproken als "gro-ma" of "khan-gro-ma". Het betreft de Godinnen van een "lagere" rank uit het Tantristische Pantheon, die vaak andere godinnen begeleiden en beschouwd kunnen worden als de kracht van het aanroepen, afsmeken, oproepen.
In het Oosten wordt elke handeling beschouwd als het begin van een daad, die in de spirituele wereld (die dus niet te zien is) eveneens als daad wordt beschouwd. Deze zijn vertaald in materiële zaken, zoals een rad/wiel, een vajra (bliksemschicht), lotus, spiegel, zwaard, schedel etc., allen als symbool bedoeld.
In het kort lijkt het erop neer te komen, dat de Dakhini "nodig" is in de Oosterese gedachtenwereld voor de hulp om je te bewegen in de spirituele werelden. Doch daar zijn er méér van, zoals de Widadari en de Asmara, ook hemelse wezens die je begeleiden (een soort engelen).
De Dahkini kan als een Boeddhistische groep vrouwelijke godheden beschouwd worden, hoewel het Boeddhisme geen godinnen en andere goden of duisterheden "erkent". Het Boeddhisme vertáált slechts de goddelijke wegen, wo. dus die van de Boven- en Onderwereld.
De Dahkini is degene die de Onderwereld betreft.
Japan noemt de Dakhini-Ten als belangrijk, en het Boeddhisme plaatst 8 godinnen in de groep van de Dahkini's, die de "8 Moeders" heten en vermoedelijk een vorm zijn van het Tibetaans Sjamanisme. Deze hebben bijna allen te maken met de lusten van de mens, die allerlei lasten oproepen ... misschien daarom zien de Tibetaanse Dahkini's eruit als hemelschone jonge vrouwelijke wezens. Met elk een ander symbool die zij vasthouden ...
Hoop dat je er iets aan hebt, en geef wat linken, daar de Bidadari op Java nogal overeenkomt met de Dahkini, omdat de Onderwereld een net zo belangrijke plek wordt toegekend als de Bovenwereld (niet de Islam bedoeld, maar het oud-Javaanse geloof betreffende), groet Roy