Pagina 1 van 1

Hecate Trivia

BerichtGeplaatst: do 30 aug , 2007 8:50
door isis
Ik zoek een afbeelding van de gouden Hecate Trivia, zitten in met de benen gekruist en met haar zes armen rond haar,en slangen in haar haar....... ik zie ze zo voor me maar ik vind geen enkele afbeelding..... waarschijnlijk zoek ik ergens verkeerd... of is dat een andere godin?

BerichtGeplaatst: do 30 aug , 2007 15:15
door els
Het klinkt als Hekate Trivia, maar precies deze afbeelding ken ik ook niet.

Ik heb wel een getekende munt uit een oud mythologieboek:

Afbeelding

De slangen zijn hier onder haar voeten, rond een stok gekruld.

Als je een googlesearch doet gewoon naar Hekate, kom je tamelijk veel Trivia's tegen, maar ik zie er ook geen met gekruiste benen en slangen in het haar;


Hecate de 3 voudige

BerichtGeplaatst: za 01 sep , 2007 16:47
door turanclancath
Nee logisch het is niet echt grieks HeKate met slangen en gekruiste benen .

De echte griekse Hekate( denk ook eens aan ons woord Hekatombe ) is net als de Ierse 3 voudige enz enz enz.( Maagd Moeder Doodsgodin)
Maar dat van gekruiste benen etc doet meer boedistisch/oosters aan ??? denk ik .
turanclancath

BerichtGeplaatst: za 01 sep , 2007 19:09
door els
Ik vond ook bijna alleen boeddha's met gekruiste benen. Maar je weet het nooit, in de New Age, tarot, allerlei moderne bewegingen, fantasy literatuur, daar baseren ze zich ook vaak op mythische motieven, en dan blijkt zo'n beeld uit die hoek te komen.

Re: Hecate Trivia

BerichtGeplaatst: wo 17 okt , 2007 20:41
door cijtherea
isis schreef:Ik zoek een afbeelding van de gouden Hecate Trivia, zitten in met de benen gekruist en met haar zes armen rond haar,en slangen in haar haar....... ik zie ze zo voor me maar ik vind geen enkele afbeelding..... waarschijnlijk zoek ik ergens verkeerd... of is dat een andere godin?


ik heb een afbeelding van de gouden hecate-trivia

cijtherea

BerichtGeplaatst: wo 17 okt , 2007 23:40
door els
Hee wat leuk, Cijtherea, kun je hem niet op het web zetten en er naar linken? :lach2:

Re: Hecate de 3 voudige

BerichtGeplaatst: zo 21 okt , 2007 14:47
door Cinnamon
turanclancath schreef:Nee logisch het is niet echt grieks HeKate met slangen en gekruiste benen .

De echte griekse Hekate( denk ook eens aan ons woord Hekatombe ) is net als de Ierse 3 voudige enz enz enz.( Maagd Moeder Doodsgodin)
Maar dat van gekruiste benen etc doet meer boedistisch/oosters aan ??? denk ik .
turanclancath


Dit klopt, uit historisch standpunt gezien, niet. De Grieken zagen Hekate niet als drievoudige godin zoals we die nu zien, en al helemaal niet als maagd, moeder, doodsgodin. Ze kenden eigenlijk niet echt een drie-eenheid, behalve dat Hekate "de enige godin machtig genoeg om door de drie werelden (hemel, aarde, zee(of onderwereld) te reizen"
Ze had sterke onderwereldconnecties, maar dat was niet het enigste. Verder was ze nooit moeder, ze werd altijd als maagd afgebeeld, en zo werd ze ook aangesproken in haar hymnen.

BerichtGeplaatst: di 23 okt , 2007 9:11
door Endymion
Hekate is Artemis, net als Selene Artemis is en Helios Apollo en Eos Aphrodite.

Die vrouwelijke drievuldigheid is volgens mij ook een product van de nieuwheidenen, geïnspireerd op de inderdaad authentieke voorstellingen van drie godinnen (de Matronen bijvoorbeeld) en door de Christelijke Heilige Drievuldigheid van Vader, Zoon en Heilige Geest.

Hoort hier eigenlijk niet in deze topic, maarreh, dat dat concept nieuw is, hoeft toch niet te betekenen dat het slecht of niet echt zou zijn. De wereld is toch een dynamisch geheel. De autheticiteit gaat wel zoek, maar ja, verandering van spijs doet eten. Vergeet niet dat vele laatheidense volken als de Germanen en Slaven onder christelijke invloed hun godsdienst tot stand brachten, of beter gezegd ontwikkelden.