Forum godinnen en beeldvorming
 weblog | godinnen | forum home ||

Masker uit Sri Lanka.

Wil je iets weten over een godin of iets anders wat met mythologie te maken heeft? Stel hier je vraag en kijk of iemand je kan helpen.

Masker uit Sri Lanka.

Berichtdoor Tiger » ma 17 dec , 2007 19:58

Hallo,

Is er iemand die mij meer zou kunnen vertellen over een masker dat uit Sril Lanka komt? Het betreft een gezicht (ik denk vrouwelijk), met een pauw op het hoofd. Ik vind er totaal niks over terug. Ik heb een hele verzameling, maar over dit masker vind ik niks terug. Het enige wat ik terug vind ivm een pauw is o.a. Hera,... maar dit heeft hiermee niks te maken.

Weet iemand hier iets meer over? Alvast Bedankt!
Tiger
 
Berichten: 2
Geregistreerd: ma 17 dec , 2007 19:40

Berichtdoor els » di 18 dec , 2007 16:02

Hai Tiger, ik geef je even een paar links, niet precies maar ongeveer waar je naar zocht:

http://www.mysrilanka.com/travel/lanka/art/handy.htm

http://en.wikipedia.org/wiki/Dances_of_Sri_Lanka

http://anepicadventure.com/photo_gallery__INVENTORY.htm

http://www.geocities.com/Athens/7830/sarasvati.htm

http://www.indiaprofile.com/religion-cu ... aswati.htm

Sarasvati wordt vaak afgebeeld met een pauw, en zij is ook bekend in Sri Lanka.

Er bestaat kennelijk een uitgebreide maskertraditie, ook van pauwen. Ik heb nu geen tijd, maar ik wil als ik weer tijd heb best even helpen met creatief zoeken, als je dan nog niet verder bent gekomen.

Succes, Els.
els
Beheerder
 
Berichten: 3134
Geregistreerd: zo 14 jul , 2002 22:08
Woonplaats: Amsterdam

Berichtdoor Tiger » wo 19 dec , 2007 18:00

Hoi Els,

Van harte bedankt voor de site's.
Ik had ook al de link gelegd naar Sarasvati, omdat de pauw haar rijdier is. Maar meestal word ze afgebeeld met de pauw op de voorgrond of een pauw pluim op het hoofd. Verder ook vaak afgebeeld met de lotus bloem, waar ze op zit of vasthoud. De waterkruik die ze vasthoud komt ook vaak voor. Ze is trouwens één van de drie heiligen van de drie rivieren die samenkomen in Allahabad, en natuurlijk godin der wijsheid enz,... Dit terzijde.

Maar nergens vind ik haar bekroond met een "pauwenkroon". Het masker dat ik heb is duidelijk een kroon met een pauw erop.
Ook had ik gedacht aan de vroegere koning en koningin, omdat de pauw ook vaak staat voor hoogmoed, macht, pracht en weelde. Maar ook zij vind ik niet terug met pauwenkroon. Wel met de bekende kroon met de grote cobra erop, waarvan ik ook een stel maskers heb.

Wie ik nog met pauwveren op het hoofd geregeld zie terugkomen zijn de broers Krishna en Balarama. Hoogmoed zou hier duidelijk kunnen worden geassocieert met die twee, die blijkbaar nergens bang voor waren.
Het kan één van die twee zijn?! Het is moeilijk te zien in die maskers en afbeeldingen of het gaat om een vrouw of man. Op enkele afbeeldingen lijken die twee broers eerder op twee zussen :?

Ik zoek nog wat verder en alle beetjes helpen. Mocht je nog iets te weten komen hoor ik het graag. Alvast bedankt en nogmaals dank voor de reeds gegeven informatie. :)

Groeten Tiger
Tiger
 
Berichten: 2
Geregistreerd: ma 17 dec , 2007 19:40


Keer terug naar Prikbord mythologie, goden en godinnen

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers. en 1 gast

cron