Forum godinnen en beeldvorming
 weblog | godinnen | forum home ||

Satan

Wil je iets weten over een godin of iets anders wat met mythologie te maken heeft? Stel hier je vraag en kijk of iemand je kan helpen.

Satan

Berichtdoor Tumnus » zo 13 apr , 2008 23:48

Benamingen

Andere Bijbelse namen voor satan zijn: De Duivel, de boze, de onreine geest, de aanklager, de draak, de (oude) slang, de brullende leeuw, de mensenmoordenaar, de vader van de leugen, de verderver, de tegenstrever van God, de vorst van het rijk van de duisternis, de gevallen engel, de vorst van de demonen, de overste van de boze geesten, de overste van deze wereld, de god van alle eeuwen, de god van deze aarde, een 'engel van licht' (de duivel vermomd als goede engel).

Ook wordt satan in de Bijbel soms met specifieke namen aangeduid zoals: Azazel, Beëlzebub, Belial en Lucifer.

De benamingen Antichrist en het Beest uit het christelijke Bijbelboek Openbaring slaan strikt genomen niet op satan.

Afbeelding

Een van de duizenden afbeeldingen welke Satan moet voorstellen.

Oorsprong en werk van satan
Volgens de traditionele, christelijke theologie was satan oorspronkelijk een van de machtigste aartsengel(en) van God. Hij werd echter jaloers op God, wilde zich aan Hem gelijkstellen, en werd God ongehoorzaam (keerde zich af van God). Dit luidde zijn val in. Hierbij wist hij een derde van Gods engelen aan zijn zijde te krijgen. Deze 'gevallen engelen' verwerden tot demonen die satan tot leider verkozen.

Sindsdien zou er een gevecht gaande zijn tussen God en satan om de mensheid. Beiden proberen de mens te overtuigen. God, om hem in de genade door Jezus te laten geloven en daarmee Gods wil te doen. Satan, om hem te verleiden tot het kwade en zich afzijdig van God en de genade van Jezus te houden. Daarbij wordt satan slechts door God geduld om de vrije wil van Zijn schepselen te waarborgen.

666
Het getal 666 wordt in het Bijbelboek Openbaring van Johannes, aangeduid als het getal van het beest en daarom vaak gelinkt aan de duivel, satanisme, het kwade, enzovoort. Sommige mensen nemen aan dat 666 een code is voor de tiran van die tijd, Keizer Nero. Dit lijkt logisch, aangezien de schrijver, die zich Johannes noemde, een christen was, en Nero christenen liet vervolgen.
Recentelijk werd overigens in het boek "Satans Lied" gesuggereerd dat Irenaeus, een kerkvader uit de 2e eeuw, oorspronkelijk het getal 616 in een Griekse vertaling zag staan, en dit veranderde in 666, omdat hij dacht dat het een verschrijving was.
Bij de Grieken stond 777 voor perfectie en was de numerologische waarde van de naam Jezus 888. Dan moest de tegenpool van Jezus wel aan de onderkant van perfectie zitten en de numerologische waarde 666 hebben. Dat ondersteunde de gedachte van Irenaeus dat de tekst die hij zag een verschrijving moest zijn.

Kunst, de mythologie en de geschiedenis
In de beeldende kunst wordt de duivel meestal afgebeeld met een roodkleurige huid, bokkenpoten en horentjes bovenop zijn hoofd. Dit beeld is grotendeels ontleend aan de vrolijke Grieks-Romeinse mythologische figuren van de bos- en veldgod Pan en zijn bende van saters. De angst voor de "duivel" (in de verschijning als die van Pan) is nog steeds terug te vinden in een woord als paniek.

In de late Middeleeuwen was de duivel een veel voorkomend thema in beeldende kunst en literatuur. Heksen werden gezien als mensen die een verbond met de duivel hadden gesloten. Als tegenprestatie verschafte de duivel deze mensen (meestal vrouwen) een bovennatuurlijke kracht, waardoor zij in staat zouden zijn veel kwaad te verrichten. In de 16e en 17e eeuw werden veel mensen, vooral vrouwen, die verdacht werden van hekserij, publiekelijk verbrand. Men meende ook dat heksen bijeenkwamen om op bokken rond te rijden en wilde dansen uit te voeren, de zogenaamde heksensabbat. Bij de heksensabbat zouden de heksen ook seks hebben met de duivel en in het gewone leven (werden/waren) ze seksverslaafd. :duivel2: :hihi:
Remember kids, Satan loves you!
Tumnus
 
Berichten: 36
Geregistreerd: vr 04 apr , 2008 3:10
Woonplaats: Bilthoven

Berichtdoor Shayenne » ma 14 apr , 2008 17:46

Achteraf blijkt het getal 666 toch niet te kloppen als je de juiste vertaling van het grieks te pakken hebt. Dan wordt het wel 616, het getal van keizer Caligula.
Overigens is het boek Openbaring een allergorische vertelling, waar niet alleen christenen over struikelden maar ook kabbalisten met o.a. hun numerologische waarden.

En ja, heksen zijn -áls het échte heksen zijn- bekend met de titel Satan of Blackman of Robin Goodfellow. Ze vereerden/vereren de natuur en vorengenoemde titels zijn een cover voor Pan in Griekenland en Italië, Cernun in Frankrijk en Spanje, of Herne in Engeland, de vruchtbaarheidsgod afkomstig van een vruchtbaarheidsreligie die natuurlijk door kerk en staat met alle macht werd onderdrukt.
En seksverslaafd? Ach! :roll:

Maar vertel es, wat is de bedoeling van je Satanverhaal?

Shayenne :twisted:
Shayenne
 
Berichten: 44
Geregistreerd: zo 19 nov , 2006 17:08

Berichtdoor els » ma 14 apr , 2008 18:32

Mag ik vragen waarom 616 het getal van Caligula is?
Niet dat ik überhaupt iets van die getallensymboliek begrijp :bloos: , maar het verbaast mij om opeens Caligula in dat plaatje te zien.
els
Beheerder
 
Berichten: 3134
Geregistreerd: zo 14 jul , 2002 22:08
Woonplaats: Amsterdam

Berichtdoor Tumnus » ma 14 apr , 2008 22:07

Shayenne schreef:
Maar vertel es, wat is de bedoeling van je Satanverhaal?

Shayenne :twisted:


In feite niets anders dan de opsomming in deze draad van goden, godinnen en wat al niet meer daar aan geassocieerd.
Los van het feit natuurlijk, dat ik satanist ben en wel wat met de door de mens bedachte figuur van Satan heb. :knipoog:
Remember kids, Satan loves you!
Tumnus
 
Berichten: 36
Geregistreerd: vr 04 apr , 2008 3:10
Woonplaats: Bilthoven

Berichtdoor Endymion » wo 16 apr , 2008 15:14

Maar als engel, en dan nog als een gevallene, hoort die niet in de verheven kringen der goden en godinnen :knipoog:

Die getallensymboliek gaat mijn petje ook te boven. Maar word sowieso nerveus van getallen. Doen me denken aan wiskunde :?
666 werd bij de Grieken een Aphrodite-worp genoemd in het dobbelspel.

'Heksen' ... in de moderne (wicca) zin slaat het op natuurvereerders, maar tovenaressen en magie werden ook al in heidens Europa afgekeurd. Werd de duivel ergens wel eens afgebeeld met een hertengewei? In Litouwen stelden missionarissen de god Patollo (=Odin) gelijk aan de duivel, omdat die met de dood te maken had en een gehoornde helm droeg. Maar ja, werden niet alle goden met de duivel vereenzelvigd? Zeus bijvoorbeeld? Of over Donar/Thor zei men nog lang: "Den Duvel en z'n oude moer" (=Moeder Aarde).

Zo, Tumnus, jij bent satanist? Vereer je dan het kwade? :evil:
Kein Leid dauert in mir so lange wie diese Freude, bis auf eins, und auch dafür dank ich dir.
Endymion
 
Berichten: 89
Geregistreerd: ma 12 feb , 2007 12:20

Berichtdoor Tumnus » wo 16 apr , 2008 22:14

Nee, vereer alleen dat wat in mijn diepe onderbewustzijn huist. Satanisten (tenminste 'modern-satanisten') zien God als ook Satan als metaphoren en zijn hun eigen God en Satan in een wezen. Satanisten aanbidden in feite zich zelf en doen er alles aan het leven de inhoud te geven die ZIJ zelf verkiezen boven het leven van elk ander organisme opdat zij slechts de uitverkoring zijn van de evolutionare schepping en het recht genieten te mogen heersen over de twijfelaars en zwakken van geest.
Remember kids, Satan loves you!
Tumnus
 
Berichten: 36
Geregistreerd: vr 04 apr , 2008 3:10
Woonplaats: Bilthoven

Berichtdoor Endymion » do 17 apr , 2008 13:16

Aha. De gebruikelijke liberaal dus :twisted:
Kein Leid dauert in mir so lange wie diese Freude, bis auf eins, und auch dafür dank ich dir.
Endymion
 
Berichten: 89
Geregistreerd: ma 12 feb , 2007 12:20

Berichtdoor Tumnus » do 17 apr , 2008 21:56

Endymion schreef:Aha. De gebruikelijke liberaal dus :twisted:


Huh? :?
Heeft daar niets mee te maken.
Remember kids, Satan loves you!
Tumnus
 
Berichten: 36
Geregistreerd: vr 04 apr , 2008 3:10
Woonplaats: Bilthoven


Keer terug naar Prikbord mythologie, goden en godinnen

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers. en 1 gast

cron