Pagina 1 van 1

BerichtGeplaatst: zo 28 jul , 2002 10:12
door Erik Soettens
Enyo zou een griekse godin zijn van het strijdgewoel. Ik vind ze echter niet in de WP en ook niet op je site. Weet iemand hier iets meer over?

esoetens@vub.ac.be

BerichtGeplaatst: zo 28 jul , 2002 10:16
door els
Hallo Erik,

Hierbij wat informatie over Enyo. In de Ilias wordt Enyo genoemd als een van de godinnen die kan worden gerangschikt onder de strijdende mannen. Ze wordt genoemd samen met Athene, met Eris, of in combinatie met de oorlogsgod Ares.
Pausanias noemt bijvoorbeeld een beeld van Enyo dat staat in de tempel van Ares in Athene.
Enyo heeft meer gemeen met Ares en Eris dan met Athene, vanwege de verschrikkingen van het oorlogsgeweld die zij verspreiden. Ze werd afgebeeld met woest zwaaiend haar, een zweep in haar ene hand en verder gewapend met een speer en een schild.

In Rome werd Enyo geïdentificeerd met de oorlogsgodin Bellona (of Ma).
Bellona heeft soms slangenhaar, net als Enyo's zuster Medusa. Van oorsprong komt ze misschien van de Etusken of van Toscane. Ze werd ook gelijkgesteld aan Nerio, die uit een oude, Sabijnse cultus met Mars (de Romeinse Ares) stamt. Zij werd genoemd als echtgenote van Mars.

Verder is Enyo een naam van een van de twee of drie Graiai ('grijzen', de oude, grijze vrouwen die de toegang naar hun zusters de gorgone (o.a. Medusa) bewaakten. Zij leken op zwanen, en deden samen met één oog. Enyo is gehuld in safraan, haar zuster Pemphredo in schoonheid. Ook wordt nog wel een zuster Deino genoemd. Ze zijn de kinderen van het zeemonster Keto een Phorkys.

Op Theoi.com kun je wat verwijzingen vinden.


els@terramater.tmfweb.nl