Forum godinnen en beeldvorming
 weblog | godinnen | forum home ||

Athos: Griekse heilige berg verboden voor vrouwen

Over Grieken, Romeinen, Kelten, Germanen, Noorse goden, Nederland etc.

Athos: Griekse heilige berg verboden voor vrouwen

Berichtdoor els » do 10 jan , 2008 17:15

http://www.volkskrant.nl/buitenland/art ... lige_grond

Damesvoeten betreden heilige grond
ACHTERGROND, Van onze verslaggever Rolf Bos
gepubliceerd op 10 januari 2008 11:21, bijgewerkt op 10 januari 2008 12:25

AMSTERDAM - De ruim tweeduizend orthodoxe monniken van het groene schiereiland dragen de filoxenia, de gastvrijheid, hoog in het vaandel, maar voor een flink deel van de mensheid maken ze van oudsher toch een uitzondering. Vrouwen zijn sinds mensenheugenis niet welkom op Athos, het meest oostelijke schiereiland van Halkidiki in Noord-Griekenland.

Het Aghiou Pavlou-klooster op het Griekse schiereiland Athos. (Foto ANP) Dinsdag klom een groepje Griekse vrouwen over de grenshekken die het theocratische Athos van de seculiere wereld afscheiden. Niet omdat ze boos waren omdat ze vanwege anachronistische, Byzantijnse wetten geen bezoek mogen brengen aan de kloosters rond Aghion Oros, de Heilige Berg, maar omdat ze vinden dat de monniken onterecht een claim leggen op duizenden hectares grond buiten het grondgebied van Athos.

De vrouwen die samen met een paar honderd Griekse mannen over de hekken klommen, bleven twintig minuten op de ‘heilige’ Athosgrond, daarna gingen ze weer terug naar seculiere Griekse bodem. Niemand werd gearresteerd, maar de Griekse justitie gaat wel onderzoeken of de vrouwen in overtreding waren.

Het is een in de rest van de wereld onbekende paragraaf in de Griekse Grondwet, maar volgens artikel 105 is het vrouwen officieel verboden voet op de bodem van Athos te zetten. Voor de monniken van Athos gelden nog steeds wetten die in een ver verleden zijn verleend door inmiddels al lang vergeten Byzantijnse keizers.

Sinds de tijden van het Byzantijnse rijk, dat in 1453 ten onder ging, en het daaropvolgende Turkse sultanaat, heeft de kloostergemeenschap ook veel bezittingen buiten het eigen grondgebied: het gaat om landerijen in Halkidiki, maar ook huizen en hotels in Thessaloniki en Athene.

Het huidige conflict handelt over de 8.200 hectare grond die de Athoskloosters bezitten op de twee andere vingers van het schiereiland Halkidiki. Bewoners weigeren de claims van de kloosters te erkennen, zij zeggen dat het land in bezit is, of moet komen, van de lokale gemeenschappen. Uit protest trok dinsdag een aantal van hen de grens over nabij Ouranopolis. Een kilometer voorbij dat toeristendorp ligt de grens, een hekwerk waar borden staan met de tekst in meerdere talen: ‘Verboden voor vrouwen’.

Onder de demonstranten bevonden zich lokale burgemeesters, maar ook vrouwelijke parlementariërs. ‘Het gaat over land dat niet van de kloosters is’, verklaarde parlementariër Litsa Ammanatidou-Paschalidou tegen persbureau Reuters. ‘De kloosters respecteren de eigendomsrechten van lokale families niet, waarom zouden wij hun wetten dan wel erkennen?’, zei haar collega Kyriaki Malama in dagblad Ekathimerini.

Twintig kloosters telt Athos, de ‘Tuin van de maagd Maria’, het oudste daterend van het jaar 963. Ze liggen veelal verstopt in het lommerrijke groen van het bijna zestig kilometer lange schiereiland. Ooit woonden er tienduizenden monniken rond de 2033 meter hoge Athosberg, nu zijn dat er nog zo’n tweeduizend. De monniken hebben hun eigen regering, onder leiding van een ‘president’, de protos, die zetelt in Karies, het hoofdstadje, dat eigenlijk niet meer is dan een klein dorp. De regering is autonoom, al draagt Athene wel zorg voor de beveiliging van de vele kunstschatten die er in de kloosters te vinden zijn.

Hoewel veel van de oude kloosters met Europees geld zijn gerenoveerd, hebben de monniken tot twee keer toe een officieel verzoek van de EU naast zich neergelegd om de anti-vrouwenwet, de avaton, af te schaffen.

De vrouwen die dinsdag illegaal de grens overtrokken waren overigens niet de eersten die dat deden in de geschiedenis van het ruim duizendjarige Athosrijk. Tijdens de oorlogsjaren waren er al vrouwelijke vluchtelingen te vinden, van recenter datum zijn de nietsvermoedende toeristes, opvarenden van bootjes, die in bikini betrapt worden op de rotsstrandjes.

In de jaren twintig van de vorige eeuw reisde de Franse schrijfster Maryse Choisy een maand als monnik verkleed langs de kloosters. Zij schreef daar het boek Een maand bij de mannen over. Niet veel later trok Aliki Diplarakou, miss Griekenland 1929, ook mannenkleren aan om naar de Heilige Berg af te reizen.
els
Beheerder
 
Berichten: 3134
Geregistreerd: zo 14 jul , 2002 22:08
Woonplaats: Amsterdam

Keer terug naar Europa: Grieken, Romeinen, Germanen etc.



Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers. en 5 gasten

cron