Forum godinnen en beeldvorming
 weblog | godinnen | forum home ||

Neith

Godsdiensten en culturen van Afrika

Berichtdoor Sampras » wo 31 jul , 2002 15:44

N e i t h


Heeft als teken een zuivere hiëroglief (nt) die zich “Neth” of “Neith” uitspreekt en van geen enkele bekende grondvorm is afgeleid. Deze hiëroglief, die gebruikt werd om de naam van de krijgsgodin Neith uit Saïs te schrijven, stelde hoogstwaarschijnlijk haar embleem voor: twee bogen in een houder. De afbeeldingen van de godin en de schrijfwijze van haar naam lopen door elkaar: vaak wordt de godin afgebeeld met dit symbool verticaal of horizontaal op haar hoofd. De franse egyptoloog Champollion vertaalde het in “navette”, of “schietspoel”. Schietspoel duidt de beweging van heen en weer gaan aan, die de Maan tijdens een volledige kringloop van 2 x 5814 = 11.628 jaren uitvoert.

Haar symbool, twee pijlen in kruis welke een schild of de gevlekte huid van een dier
doordringen stond op de top van de standaarden van een prehistorische clan. Zij heeft in het oude Egypte een grote onderbreking gehad in haar bestaan. Na een snelle opkomst bleef ze twee millennia op de achtergrond en pas weer belangrijk tijdens de 26e dynastie.

Aanvankelijk schijnt ze verbonden te zijn geweest met de jacht en de oorlog, zoals blijkt uit haar emblemen: twee samengebonden bogen of twee gekruiste pijlen.
Dit tweede embleem had een eigen naam en een onafhankelijk bestaan: het was “Hemesoet”, die de vrouwelijke tegenhangster schijnt te zijn geweest van “ka”, de levens- en voortplantingskracht. De rode kroon daarentegen kenmerkt de godin als een dynastieke godheid die verbonden is met Beneden-Egypte.
Volgens sommige wetenschappers zou ze van Libische oorsprong zijn.

Het is duidelijk dat de godin een boogschutter is. Dit blijft zo in de loop der eeuwen en verklaart waarom het embleem van de twee samengebonden bogen vaak vervangen wordt door twee gekruiste pijlen, die soms op een schild rusten. Het teken verandert, maar de betekenis (het strijdlustige karakter van de godin) niet.

Men heeft in dit teken ook een spoel gezien, zoals die voorkomen op weeftaferelen uit het Oude Rijk. In dat geval werd Neith vermoedelijk beschouwd als de godin van het weven.

Voorgesteld als een moeder die de god met het rams-hoofd omhelst (het Lam). Zij is het heelal, maar ook de “Dame in de Sycomore”, “Boom van het Leven” waaruit zij de vrucht van het Leven geeft (Eva).

Beschermster van de doden, staat met Isis, Nefthys en Selket bij de doodskist.
Moeder van Sobek. Gelijkgesteld met Athena - Minerva.
Sampras
 

Keer terug naar Egypte en Afrika



Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers. en 6 gasten

cron