Pagina 1 van 1

Het DNA-geloof -> genomisme [uit de groene]

BerichtGeplaatst: di 21 feb , 2006 9:52
door Antiscience
Bron :
http://www.groene.nl/2000/2/ab_dna.html

de groene schreef:Van de genetica wordt de totale verlossing van de individuele mens verwacht, te beginnen bij zijn lichaam. Dit geloof legt een nieuwe claim op de toekomst, zoals eerder de godsdienst en het communisme dat deden. Er is een nieuw isme geboren:het genomisme.

BerichtGeplaatst: di 21 feb , 2006 18:12
door els
Je hoort wel vaker dat de wetenschap zich inzet om de paradijselijke toestand uit de christelijke leer op aarde waar te maken. Ziekte verbannen, honger uitgeroeid, lijden hoeft niet meer, geen depressies maar geluk voor iedereen, de sterfelijkheid zo lang mogelijk uitgesteld etc.
Nieuwe organen, die zieke organen moeten vervangen, groeien binnenkort voor ons in specifieke eiwitbadjes, lichaamseigen als het kan. Natuurlijk moet het klonen van mensen snel mogelijk worden, en daarna zullen we uit het genetisch materiaal nieuwe levende wezens scheppen. Uebermensen misschien, als het zou kunnen.

Alles te kunnen en alles te weten, dat is natuurlijk ook een wens die velen hopen te vervullen via de wetenschap. En als je een keer alles weet, aan wie zou je dan gelijk zijn? :lach2:

Deels is deze kijk op de wetenschap misschien een gevolg van angst, of het is pure laster om de wetenschap een slechte naam te geven.

Deels wordt de wetenschap inderdaad ingezet om rijk te worden aan het menselijk lijden. En wat wij als lijden ervaren, is misschien wel door onze cultuur ingegeven, die misschien wel is ingekleurd door 2000 jaar christelijke overheersing. Dus misschien streven wetenschappers, ingegeven door de wens stinkend rijk te worden, inderdaad naar het vervullen van de hemelse belofte.

Maar het kan natuurlijk ook andersom zijn. Het zijn tenslotte de mensen die de godsdiensten hebben verzonnen. Dus het is helemaal niet onlogisch als de godsdiensten dezelfde vervulling van dezelfde verlangens op het oog hebben als de wetenschap. Het vervullen van menselijke behoeftes, het beantwoorden van wezensvragen over de wereld en het leven, het menselijk streven, het ligt aan beide ten grondslag.

Dan moet ik persoonlijk zeggen dat ik de voorkeur geef aan het beantwoorden van vragen via de wetenschap boven het zoeken naar de waarheid langs de weg van de godsdienst.