Forum godinnen en beeldvorming
 weblog | godinnen | forum home ||

Sinterklaasfeest en kindermishandeling

Archeologie, geschiedenis, ethiek, filosofie, maatschappelijke discussies, patriarchaat en matriarchaat enz.

Berichtdoor willy » ma 20 nov , 2006 17:58

Kindermisbruik en andere zijn niet altijd sexueel.
Dit artikel is van 1998, maar of het in die landen veel veranderd is sinsdien, moet ik eerlijk toegeven : ik weet het niet? Met de aankomende Sinterklaas dacht ik : misschien is het toch nog het vermelden waard? Indien voorbijgestreefd Els, laat het dan verdwijnen, zo blijf ik ook onder de duizend meldingen, als ik daar over ga krijg ik het nog hoog in mijnen bol misschien. :twisted:

Sinterklaas haalt zijn speelgoed al lang niet meer uit Spanje. Barbiepoppen bijvoorbeeld worden gemaakt in Thailand. Door de ongezonde werkomstandigheden in de fabrieken verliezen vele arbeidsters hun haar.
Uit China komen dan weer veel van onze computerspelletjes. daar is het al niet veel beter om te werken. Vorig jaar ontstond brand in één van de fabrieken. Door de slechte veiligheid kwamen tientallen arbeiders om. Speel je graag voetbal? Wist je dat de voetballen gemaakt worden door kinderen van 7 of 8 jaar in Pakistan? Hun vingers zijn smal genoeg voor het moeilijke naaiwerk. Vele kinderen worden opgesloten omdat ze anders zouden vluchten. Zo weinig verdienen ze. Als je voetbalt, draag je misschien sportschoenen... In Vietnam maken ze die aan een hongerloontje van 6 frank per uur... Hier in de winkel kosten ze echter 3000 frank. Reken eens uit hoeveel winst dat opbrengt!
Thailand, China, Pakistan en Vietnam zijn landen in Azië. Hier ver vandaan zal je misschien denken. Maar veel van de zaken waarmee je dagelijks speelt, of kleren die je draagt, of eten dat je smakelijk verorbert, komen daar vandaan. Uit landen waar er nog kinderarbeid bestaat of waar de lonen extreem laag zijn. Landen waar de arbeidsomstandigheden erbarmelijk zijn of waar er geen veiligheid is voor de arbeiders. Of waar nooit rekening gehouden wordt met de gevolgen voor het milieu.
In China groeit de angst voor Sinterklaas.

Uit Humo van 17 november 1998
Redacteur: Hans Van Scharen
Sinterklaas en de kerstman zullen binnenkort, als ze de materiële behoeften van onze kinderen bevredigen, weer flink last van hun geweten krijgen. De tonnen speelgoed die zij weldra overal door de schoorsteen wurmen, worden namelijk voor zo'n zeventig procent gemaakt door honderdduizenden jonge, slecht opgeleide plattelandsvrouwen, onder erbarmelijke omstandigheden in China's 'socialistische arbeidersparadijsjes'. Te weten: benauwende fabrieken met tralies voor de ramen waar je als jonge vrouw, onder terreur van gefrustreerde managers, 10 tot 16 uur per dag voor een aalmoes teletubbies en barbiepoppen in elkaar mag zetten. Na vier jaar campagnes tegen die speelgoedindustrie is er volgens May Wong, onderzoekster van het onderzoekinstituut Asia Monitor Resource Center (AMRC) in Hongkong, bitter weinig veranderd. Dank u, Sinterklaasje.

Door de talloze fabrieksbranden in 1993 verloor de speelgoedindustrie in Azië voorgoed haar ongerepte imago. De eerste ophefmakende brand vond plaats op 10 mei 1993 in de Kader-fabriek in Thailand, waar 188 arbeiders het leven lieten. Werkneemster Lampan Taptim overleefde de ramp.
'Er werd geschreeuwd dat er brand was. Ik probeerde te maken dat ik wegkwam, maar de afdelingschef zei dat ik weer aan het werk moest. Mijn zus drong erop aan weg te gaan. De trappen waren ingestort. In paniek renden we terug de afdeling op, naar de ramen. Er hing al een dikke rook in het gebouw. Ik koos de beste plaats uit om te springen, in een stapel dozen. Mijn zus sprong ook, zij overleefde de sprong niet. (Uit: 'Made in China, Made in misery', Novib 1998).

Na die ramp kwam er in Azië een campagne op gang tegen de uitbuiting in de speelgoedindustrie. Dertig procent van het speelgoed dat in het Westen over de toonbank gat, komt uit Aziatische landen als Thailand, Korea en Taiwan. De overige zeventig procent wordt in opdracht van grote speelgoednationals als Mattell (onder ander Barbie), Disney, McDonalds, Tyco (onder ander Bert en Ernie) en Hasbro (onder andere Teletubbies) gemaakt in China. Daar is het met de arbeidsomstandigheden en het brandgevaar mogelijk nog erger gesteld. Volgens officiële Chinese cijfers vonden in 1993 alleen al 28.000 fabrieksbranden plaats, met een trieste balans van 1480 doden. Het probleem is dat de spaarzame uitgangen vaak op slot zitten, en de ramen getralied zijn om diefstal van materiaal en het wegglippen van personeel te voorkomen. De meeste fabrieken werden gebouwd volgens het drie-in-één-principe: de productieafdeling, het magazijn en de slaapzalen voor de arbeiders bevinden zich onder hetzelfde dak. In de zuidelijke kustprovincie Guangdong, het hart van de speelgoedindustrie, stonden zo zesduizend fabrieken. Regionale autoriteiten zien zulke onwettige praktijken graag door de vingers, om maar geen buitenlandse investeringen mis te lopen. Volgens May Wong is de enige verbetering na vier jaar actie voeren dat er iets meer aan brandpreventie wordt gedaan en de drie-in-één-fabrieken veel minder voorkomen.

China heeft goede arbeidswetten, alleen worden ze niet nageleefd. Grote speelgoedmultinationals besteden de productie via hun vestigingen in Hongkong uit aan 'kleine' producenten in China. De onderlinge concurrentie is zo sterk dat zij proberen te besparen op de toch al belachelijk lage lonen en slechte arbeidsvoorzieningen. Ook binnen China verhuizen de fabrieken omdat het in de ene regio net weer iets goedkoper kan. Een citaat uit een recent dossier van het onderzoeksinstituut AMRC en de Hong Kong Toy Coalition: 'In een Chinese fabriek die Disney-speeltjes maakt, verdient een zeventienjarig meisje iets meer dan een pond per dag (ongeveer zestig frank, hvs). Gemiddeld werkt ze elf uur per dag, zeven dagen per week. Als haar dagtaak erop zit, slaapt ze met elf collega's in een kamer van iets meer dan elf vierkante meter. Een privé-toilet is er niet. Een Chinese speelgoedarbeider zou drie maanden moeten werken om evenveel te verdienen als wij met kerstmis voor één kind aan speelgoed uitgeven'. 'China als laatste grote socialistisch bastion in de wereld is een grap', zegt May Wong, drijvende kracht achter de Hong Kong Toy Coalition.

Hoeveel mensen werken in het totaal in de speelgoedindustrie?
We schatten dat het aantal speelgoed-arbeiders is gestegen van vijf miljoen mensen in 1994 tot ruim zes miljoen nu. De lonen zijn meestal extreem laag, tussen 62 en 75 dollar (2300 en 2800 frank) per maand. Let wel, dat tarief geldt voor de drukke seizoenen en is inclusief overwerk en nachttoeslag. In het laagseizoen ligt het gemiddelde loon rond de veertig dollar (1500 frank), ver onder het minimumloon. Arbeiders van de Mattel-leverancier Tri-S (onder andere Fisher Price en Tyco-speelgoed) vertelden onze researchers dat nieuwe werknemers in bepaalde periodes niet meer dan vijf dollar per maand kregen. Van alle arbeiders wordt het loon van de eerste maand ingehouden als borg of soms moeten ze zelfs een borg betalen als ze in dienst treden, om te voorkomen dat ze zouden weglopen. Werknemers van de Disney-leverancier Laxo kregen hun loon van de eerste maand pas na drie maanden werken. Bovendien houden veel fabrieken allerlei boetes in, soms bedragen die tot 10% van het salaris. Het gaat dan om vergrijpen als vertrekken zonder toestemming of je legitimatiebewijs verliezen.
In extreme gevallen krijgen de arbeiders maar een halve dag vrij per maand om hun salaris te gaan ophalen bij de bank. De arbeidswetten bepalen wel dat een arbeider maximaal acht uur per dag of 44 uur per week mag werken, maar in drukke periodes zoals nu, zijn ze tien tot zestien uur per dag in de weer, zes tot zeven dagen per week. Hasbro-leverancier Dor Lok (Teletubbies) dwingt de arbeiders soms tot midden in de nacht door te werken. Veel arbeiders klagen over te weinig slaap.


En dan slapen ze vaak ook samengepakt in slaapzalen?
Soms delen ze een kamer met twaalf, met genoeg ruimte voor zes stapelbedden die ze huren van de fabriek voor twee tot drie dollar per maand. Maar werknemers van Mattel-producent Tri-S vertelden dat ze met driehonderd mensen in een voormalige productiehal sliepen, waar het vuil en lawaaierig is en ze totaal geen privacy hebben. Dat is onwettig en bovendien is het brandrisico erg groot. Er is wel een verbetering na de vele branden van enkele jaren geleden. Niet omdat de producenten geven om de veiligheid van de werknemers, maar omdat ook hun producten, grondstoffen en de fabriek in vlammen opgaan. En er is het voorbeeld van de manager van de Zhili-fabriek die in Hongkong werd veroordeeld na de brand. Inmiddels is hij al weer vrij en kan hij zijn business weer opstarten.

Als er iets verbeterd moet worden aan de veiligheid van het speelgoed zelf ten behoeven van westerse kinderen kan dat vaak wel snel. Hoe zit het precies met die slechte werkomstandigheden?
Uit ons laatste onderzoek bij twaalf fabrieken in de provincie Guangdong bleek opnieuw dat het met de veiligheidsmaatregelen en gezondheidsvoorzorgen slecht is gesteld. zo klagen vele arbeiders bijvoorbeeld over de sterke stank in de productiehal en het gebrek aan verse lucht , vooral in de verfafdelingen. Er zijn maar enkele ventilatoren in een grote hal, het is er dan ook veel te heet. Werknemers van de Mattel-leverancier Jifu en de McDonald's-fabrikant Keyhinge zeiden dat als het buiten regende, het hun niet was toegestaan de ventilatoren aan te zetten omdat het management bang was dat de kleuren van de producten zouden veranderen. Er zijn veel meldingen van mensen die flauwvallen. Veel arbeiders hebben griep, oog- en huidaandoeningen, bloedingen, ademhalingsproblemen, jeuk, allergie en huidschilfers. Toen onze veldwerkers met de arbeiders spraken, konden ze die symptomen zelf vaststellen. We hebben geen keihard bewijs dat de chemische stoffen en de luchtverontreiniging de oorzaak zijn van al die symptomen. Maar alle arbeiders zeggen dat ze die pas hebben sinds ze in de fabriek werken. Het lijkt ons dus vrij zeker dat er een verband is.

Ik las dat Mattell de onderaannemers intussen wel verplicht om de arbeiders bijvoorbeeld te voorzien van maaltijden. Dat is toch positief?
De meeste werknemers klagen erover dat het eten dat ze krijgen zeer slecht is. Het bestaat soms uit opgewarmd eten van de vorige dagen. Het is al voorgekomen dat werknemers voedselvergiftiging opliepen.

Hoe oud zijn de arbeiders? Er zijn al jarenlang berichten dat er ook veel kinderen in deze fabrieken werken.
Uit ons onderzoek blijkt dat bijna alle werknemers alleenstaande jonge vrouwen van 18 tot 23 jaar zijn, afkomstig van het platteland. Maar eigenlijk is het moeilijk hun echte leeftijd vast te stellen. Velen zien er zo jong uit dat je zou zeggen dat ze minderjarig, dus jonger dan zestien, zijn. Vele vrouwen gebruiken valse identiteitskaarten om een job te krijgen. Als we hun vragen of ze jonger dan zestien zijn, durven ze dat vaak niet toe te geven, omdat ze bang zijn. De security guards in de fabrieken schreeuwen namelijk de hele dag naar de arbeiders en soms is er ook sprake van fysiek geweld.
Maar ik denk dat kinderarbeid voor deze sector niet het belangrijkste thema is. Zeker in de stedelijke gebieden neemt de werkgever liever niet het risico dat hij een boete moet betalen. Bovendien zijn de lonen al zo laag dat de werkgever niet het risico moet lopen om minderjarigen voor nog lagere lonen aan te nemen. En er is toch al een groot aantal arbeiders beschikbaar op het platteland, men schat ruim honderd miljoen mensen, en tegelijk zijn door het faillissement van zeventig procent van de staatsbedrijven al zeker twintig miljoen mensen werkloos.


Is het echt zo dat het speelgoed in de winkel veel duurder zou worden als het loon pakweg zou worden verdubbeld?
Nee. Een Barbie kost in de winkel 9,99 dollar (370 frank). Hiervan gaat 7,99 dollar of 300 frank naar transport, marketing, verkoop en winst in de Verenigde Staten, 1 dollar gaat naar transportkosten en het management in Hongkong. 65 cent is voor de aankoop van de grondstoffen en slechts 35 cent (13 frank) gaat naar China. Daar moet dus alles van betaald worden: de infrastructuur van de fabriek, elektriciteits- en productiekosten en op de laatste plaats de arbeiders. De arbeidskosten zijn dus maar een klein deel van de 3,5 procent die China op elke geproduceerde Barbie verdient.


De afgelopen jaren hebben de multinationals allerlei gedragscodes opgesteld, mar dat lijkt volgens u weinig te helpen. Hoe zit het met de verantwoordelijkheid van de consument? Moeten we teletubbies en barbies dan maar gaan boycotten?
Ik ben niet tegen een boycot. Maar het is niet de belangrijkste strategie. Onze indruk is dat de consumenten in het Westen toch nog niet goed geïnformeerd zijn, dus als wij zouden oproepen geen teletubbies of barbies meer te kopen, zouden mensen dat niet direct begrijpen. Onze stelling is dat consumenten eerst moeten weten wat er gaande is en vervolgens hun eigen beslissing moeten nemen. Als consumenten dan beslissen om die producten niet meer te kopen zou dat natuurlijk goed zijn. Ze zouden hun macht gebruiken en dat zou de multinationals echt schrik aanjagen en onder druk zetten.

willy
 
Berichten: 1092
Geregistreerd: di 06 aug , 2002 10:01
Woonplaats: Brasschaat

Berichtdoor Marc-Gregory » ma 20 nov , 2006 22:38

--
Laatst bijgewerkt door Marc-Gregory op wo 14 nov , 2007 14:57, in totaal 1 keer bewerkt.
Marc-Gregory
 
Berichten: 166
Geregistreerd: ma 30 okt , 2006 22:05

Berichtdoor els » di 21 nov , 2006 0:49

Goed stuk inderdaad. Ik heb ook zo mijn bedenkingen tegen de commercie met sinterklaas. Niet alleen dat kinderen zoveel dure troep krijgen, maar ook dat ze al het hele jaar door van alles krijgen. Ik snap niet wat er de lol van is om met sinterklaas nog veel meer te krijgen. Goed om er eens met de neus op te worden gedrukt dat de geneugtes van de 'vrije markt' ook het sinterklaasfeest penetreren.

Intussen vergeten kinderen bijna hoe ze surprises moeten maken en gedichten moeten schrijven, en liedjes moeten zingen.

Alleen jammer dat het onderwerp hier een beetje is ondergesneeuwd, misschien moet ik het afsplitsen en er een aparte topic van maken.

Marc Gregory schreef:weet niet of het gepast is,
maar dan haalt Els het wel weg.


Een schandvlek voor de Nederlandse cultuur, met Hans Teeuwen als sinterklaas. Schaamteloos. :doing:

Hahahaha, :lachen: ik moet eerlijk bekennen dat ik zelf de link niet goed durfde te geven. Ik denk dat dit ook niet goed is voor kindertjes, al weet ik het niet zeker. Ik heb hem al zovaak gezien, dankzij youtube. Anders had ik dit mooi gemist, ik was nooit zo dol op Jiskefet. Het begin had ik nog niet eens gezien, ga ik nu eens naar kijken.
els
Beheerder
 
Berichten: 3134
Geregistreerd: zo 14 jul , 2002 22:08
Woonplaats: Amsterdam

Berichtdoor willy » di 21 nov , 2006 11:03

Marc-Gregory, bedankt voor uw compliment en Els ik weet het is geen godsdienst maar een aanklacht tegen misbruiken van welke aard dan ook, ik wist alleen niet waar het te plaatsen.
Met Marc-Gregory te bedanken ben ik nu toch aan mijn duizenste melding geraakt, Sorry Els.

Groetjes aan allen, willy
willy
 
Berichten: 1092
Geregistreerd: di 06 aug , 2002 10:01
Woonplaats: Brasschaat

Berichtdoor els » di 21 nov , 2006 15:47

Met Marc-Gregory te bedanken ben ik nu toch aan mijn duizenste melding geraakt, Sorry Els.


:feest:

Ik wou een vlaggetje opsteken om het te vieren, maar ik zag tot mijn verdriet dat ik alleen een Nederlands vlaggetje heb. :bloos:
Dat kan natuurlijk niet, ik ga een Belgisch vlaggetje zoeken.

En ik ga het topic afsplitsen, nog even zoeken waar ik het zet. :?
els
Beheerder
 
Berichten: 3134
Geregistreerd: zo 14 jul , 2002 22:08
Woonplaats: Amsterdam

Berichtdoor els » di 21 nov , 2006 15:55

Afbeelding Afbeelding Afbeelding

Gefeliciteerd met de duizendste bijdrage!
els
Beheerder
 
Berichten: 3134
Geregistreerd: zo 14 jul , 2002 22:08
Woonplaats: Amsterdam

Berichtdoor Marc-Gregory » di 21 nov , 2006 20:46

--
Laatst bijgewerkt door Marc-Gregory op wo 14 nov , 2007 14:55, in totaal 1 keer bewerkt.
Marc-Gregory
 
Berichten: 166
Geregistreerd: ma 30 okt , 2006 22:05

Berichtdoor willy » di 21 nov , 2006 22:32

Els en Marc, allebei hartelijk bedankt voor jullie felicitaties. Allebei ook mooie Emoticons. Hoe komt men aan duizend bijdragen (door veel te lullen denk ik???)

Hartelijke groetjes, willy :proost: :proost:
willy
 
Berichten: 1092
Geregistreerd: di 06 aug , 2002 10:01
Woonplaats: Brasschaat


Keer terug naar Wetenschap, filosofie en maatschappij



Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers. en 2 gasten

cron