Forum godinnen en beeldvorming
 weblog | godinnen | forum home ||

Oudste tempel ter wereld in Turkije

Plaats hier nieuwsberichten.

Oude nieuwstopics worden verplaatst naar een forum waar ze beter in thuishoren.

Oudste tempel ter wereld in Turkije

Berichtdoor els » wo 22 maart , 2006 20:35



door Rieke Harmsen

De oudste tempel ter wereld staat in Turkije. Hij zet wetenschappelijke opvattingen over de Steentijd en over jagers en verzamelaars op zijn kop. Ontdekker Klaus Schmidt publiceerde er deze maand een boek over. Een gesprek over de vondst van zijn leven, onderzoeken in het luchtledige en misschien wel ’s werelds oudste menselijk schrift.

’Toen ik daar liep”, zegt Klaus Schmidt, „wist ik dat het geen natuurlijke heuvel kon zijn.” Hij wist het zeker: Göbekli Tepe (’nevelberg’) in Zuidoost-Anatolië, was geen berg maar een tell, een door mensenhand opgeworpen verhoging.

In de afgelopen twaalf jaren legde de Duitse hoogleraar archeologie met Turkse collega’s een heiligdom uit de Steentijd bloot, dat al ’de oudste tempel van de wereld’ wordt genoemd. Met koolstofdatering is de ouderdom van de opgegraven restanten vastgesteld: tussen tien- tot dertienduizend jaar.

Schmidt vond geen onooglijke splinters, maar stenen ringen en enorme kalkstenen beeldhouwwerken van duizenden kilo’s.

Over de oorspronkelijke functie van de vondsten verschillen onderzoekers van mening. Was het complex van Göbekli Tepe, zoals men in de jaren tachtig dacht, een graftombe, als de pyramide van Gizeh? Hadden de rechtopstaande stenen een functie als de monolieten van Stonehenge? Was het een godsdienstig centrum, een nederzetting misschien?

Schmidts ontdekking is in ieder geval een sensatie.

Die beleefde hij zelf toen hij er aan het werk ging, zo’n 15 kilometer van Sanliurfa, even te noorden van Syrië. Göbekli Tepe stond sinds 1963 bekend als een archeologische vindplaats, in de jaren tachtig had een andere onderzoeker er wat veldwerk verricht, maar verder was het onontgonnen terrein.

Schmidt wandelde in 1994 door de omgeving en bedacht dat Göbeli Tepe geen berg kon zijn. „Uit de verte zag ik al dat het geen natuurlijke heuvel was. Wat ik daar zag, dat kon niet anders zijn dan een grote, door mensen opgeworpen heuvel.”

Volgens Schmidt kende zijn ’geestdrift helemaal geen grenzen meer’ toen hij de ’berg’ van 15 meter hoogte beklom. Hij vond er fragmenten van grote T-vormige stenen die door mensen waren gehouwen.

„Een archeologische ontdekking”, schrijft Schmidt in zijn recente boek ’Sie bauten die ersten Tempel’, „een ogenblik waarvan je weet dat maar weinigen zoiets vergund is.”

Sinds 1995 werkt Schmidt met Turkse collega’s aan de opgraving. Volgens de vorsers moet Göbekli Tepe voor de jagers en verzamelaars die in de Steentijd door de woestenij van zuidoost-Anatolië trokken een bijzondere betekenis gehad hebben. Niet alleen omdat er toen, heel anders dan nu, begroeiing was (door overbegrazing verdwenen, denkt Schmidt), maar ook omdat ze er stenenkringen oprichtten, met een doorsnee van dertig meter. Daarin plaatsten ze enorme beeldhouwwerken van kalksteen, versierd met afbeeldingen van stieren, slangen, wilde ezels, vossen, gazellen, duizendpoten en leeuwen.

De archeologen stellen dat de makers van het heiligdom een flinke organisatiegraad moeten hebben gehad om het tot stand te brengen. Schmidt schat dat er zeker 500 mensen aan hebben gewerkt, om van de rotsen stukken af te breken en de brokstukken vervolgens 100 tot 500 meter te verslepen. Hoe ze dat hebben gedaan – terwijl het wiel nog niet was uitgevonden – is een onbeantwoorde vraag, maar ze staan er: leistenen pilaren van zeven meter en 50 ton. Volgens Schmidt moeten er mensen uit een gebied met een straal van 100 kilometer aan hebben meegewerkt.

Schmidt zit nu in Berlijn; hij bereidt er de volgende expeditie naar Turkije voor. De archeoloog ontwikkelde de afgelopen tien jaar verschillende theorieën over zijn vondsten. Hij gelooft dat de afgegraven heuvel geen nederzetting was, maar een tempel, ’een raadselachtig heiligdom van steentijdjagers’, zoals de ondertitel van zijn boek luidt. Vooral de manier waarop de stenen zijn geplaatst, zegt hem genoeg. „De opgraving is kringvorming en wordt door twee heel grote en ettelijke andere megalitische stenen begrensd.”

Het was, denkt Schmidt, een tempel met een speciale functie. „Het kan een begraafplaats geweest zijn, waar doden met ceremonieel ter aarde werden besteld. Daar zijn aanwijzingen voor: we hebben menselijke botten gevonden. Maar om deze theorie te staven, moeten we dieper graven.”

De begraafplaats-theorie wordt bevestigd door een opvallend gegeven, zegt Schmidt: de ruïnes zijn niet door planten overwoekerd, maar in een ver verleden keurig met aarde en stenen toegedekt, over een oppervlakte van wel drie- tot vierhonderd vierkante meter. Bovendien ontbreekt elk aanwijzing voor alledaags menselijk verblijf – geen woonruimten, geen resten van gebruiksgoederen.

Op T-vormige sculpturen trof Schmidt gestileerde handen en hoofden aan. Schmidt: „Dat kan wijzen op een cultus rond bepaalde personen, gevierd binnen de stenenkring. De afgebeelde dieren maken duidelijk dat het ook om verering van dieren kan gaan.”

Schmidt trof de mensen- en dierenreliëfs in rijen aan. Ook dat heeft een bijzondere betekenis. „Wij archeologen debatteren erover of we hier te maken hebben met een primitieve vorm van hiëroglyfenschrift.”

Dat zou betekenen dat in Göbekli Tepe het oudste menselijke schrift gevonden is. Schmidt: „Het probleem is dat we onderzoek doen naar een tijd die 6000 jaar ligt voor de ontdekking van het schrift. Ons onderzoek gebeurt eigenlijk in het luchtledige, want we moeten het doen zonder iets van overgeleverde geschiedenis.” Schmidt is daarom voorzichtig. „Het kan nog jaren duren eer we onze theorieën hebben getoetst.

Göbekli Tepe heeft nog niet al zijn geheimen prijsgegeven; slechts vijf procent is blootgelegd. Onderzoekers hopen hier in Anatolië inzicht te krijgen in de achtergrond van de ’neolithische revolutie’, het raadsel van de rondreizende jager die zich op één plaats vestigt om daar huizen te gaan bouwen, vee te houden en akkers te verbouwen.

Dat juist verzamelaars en jagers een tempel konden oprichten, roept de vraag op wat er eerder was, de stad of de cultus. En of rituele kunst niet altijd tot de uitingen van de menselijke geest heeft behoord.
els
Beheerder
 
Berichten: 3134
Geregistreerd: zo 14 jul , 2002 22:08
Woonplaats: Amsterdam

Berichtdoor RoyJava » do 23 maart , 2006 20:58



FreePublic Saturday, January 21, 2006

ANKARA - Turkish Daily News

One of Germany's leading newspapers, Die Welt, reported this week that the world's oldest temple, dating back around 12,000 years, is located on Göbekli Hill in Turkey's province of Þanlýurfa, said the Anatolia news agency.

According to an article titled “Holy Hill of the Hunters,” the temple was discovered by German archaeologist Klaus Schmidt, standing around 15 meters in height and located on a hill upon which a single tree stands.

Defining the area as the “cradle of civilization,” the paper said local people considered the lone tree a “will tree” and that this tradition was not so surprising since the temple was one of the most important sacred places of ancient times.

Indicating that previously a 9,000-year-old temple in Jordan was considered to be the world's oldest, the article said, “Some parts of ancient history should be rewritten after this discovery.”

It also made reference to stone figures and columns discovered at the excavation site, suggesting that hundreds of people had worked to transport and erect the columns. The grassy knolls around the site suggest that the locals hunted and farmed in olden times.

The shape and style of the temple also revealed that talented craftsmen had worked on its design and construction, said the article.

RoyJava
 
Berichten: 366
Geregistreerd: ma 12 sep , 2005 20:07
Woonplaats: Den Haag


Keer terug naar Nieuws



Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers. en 2 gasten

cron