Waanwijsgeren in een museum

Dwaze wijzen en wijze dwazen
Museum Dr. Guislain, Gent
Tentoonstelling: 3 juni 2006 - 3 sept 2006
In deze tentoonstelling staan morosofen centraal, Vlaamse en Nederlandse denkers die alomvattende theorieën over het bestaan hebben geformuleerd die zo absurd en monomaan zijn dat ze een welhaast literaire kwaliteit krijgen.
Morosofen dragen verbijsterende oplossingen aan voor opmerkelijke vraagstukken. Is de aarde plat? Werd in het paradijs Nederlands gesproken of Vlaams? Zijn atomen ruimteschepen? Hoeveel herdershonden gaan er in een herdershond? Valt de plattegrond van de piramide van Cheops terug te vinden in het stratenplan van Den Bosch?
Betreedt de wereld de Lila-fase? Is het abstracte denken begonnen toen de clitoris zich evolutionair van binnen naar buiten heeft verplaatst?
De tentoonstelling biedt de bezoeker een encyclopedische wandeling door een sprookjesachtige wereld, een tocht die voert langs wonderlijke machinerieën, tabellen over de oorsprong van de taal en plattegronden die aantonen dat Nederlanders en Vlamingen stammen uit Palestina. Dit alles rijkelijk geïllustreerd met boeken, plaatjes en mysterieuze schema’s. De morosofen tonen de waanzin van iedere encyclopedische poging greep te krijgen op het oneindig gedifferentieerde bestaan. Morosofie is wetenschap in Wonderland.
Met werk van Peter Van Loon, Wessel di Wesseli, Ben Kockelkoren, Guy Rombouts en B. W. Hietbrink.
http://www.museumdrguislain.be/nl/index.html
"Zijn atomen ruimteschepen?"
Waar heb ik die eerder gelezen...
Er stond dit weekend een artikel in De Volkskrant over deze tentoonstelling en twee boeken die over het verschijnsel morosofie zijn verschenen:
- Matthijs van Boxsel: De encyclopedie van de domheid: Deskundologie - Domheid als levenskunst. Querido; € 34,95
- On Bullshit, dat volgende maand in Nederlandse vertaling bij De Arbeiderspers verschijnt, haalt moraalfilosoof Harry G. Frankfurt die veelkleurige moderne diergaarde van praatjesmakers en bluffers over de hekel. Het zijn eigentijdse morosofen die met veel poeha zonnestelsels bij een vonk dromen.
Gogol laat in zijn Dagboek van een gek, de hoofdpersoon zeggen dat 'mensen zich inbeelden dat iemands verstand in zijn hoofd zit’. Maar dat is niet waar: ‘het wordt door de wind aangedragen vanaf de Kaspische Zee’. (Dat vind ik een mooie gedachte.)
PS Het VK-artikel is niet te lezen door niet-abonnees van de VK. Daarom wil ik het hier wel kopieren als er belangstelling voor is.
Zunrita