Forum godinnen en beeldvorming
 weblog | godinnen | forum home ||

Zevenjarige kalenderregel

Over boeken, films, tv-programma's, websites, museums, kunst etc.

Berichtdoor willy » ma 21 okt , 2002 17:17

Zevenjarige Kalenderregel of Tabel der Heerschappijen

De meerderheid der godsdiensten van oosterse oorsprong hebben een indeling van de tijd in perioden van zeven dagen, welke wij week noemen.
Het "Oude Testament" geeft aanduidingen, welke met aandrang de betekenis en belangrijkheid van deze indeling onderstrepen:

12. Verder sprak de HEERE tot Mozes, zeggende:
13. Gij nu, spreek tot de kinderen Israels, zeggende: Gij zult evenwel mijn sabbatten onderhouden; want dit is een teken tussen Mij en tussen ulieden, bij uw geslachten; opdat men wete, dat Ik de HEERE ben, Die u heilige.
14. Onderhoud dan den sabbat, dewijl hij ulieden heilig is!
Wie hem ontheiligt, zal zekerlijk gedood worden; want een ieder, die op denzelven enig werk doet, die ziel zal uitgeroeid worden uit het midden harer volken.
15. Zes dagen zal men het werk doen; doch op den zevenden dag is de sabbat der rust, een heiligheid des HEEREN!
Wie op de sabbatdag arbeid doet, zal zekerlijk gedood worden.
16. Dat dan de kinderen Israels de sabbat houden, de sabbat onderhoudende in hun geslachten, tot een eeuwig verbond.
17. Hij zal tussen Mij en tussen de kinderen Israels een teken in eeuwigheid zijn; dewijl de HEERE, in zes dagen, den hemel en de aarde gemaakt, en op den zevenden dag gerust en Zich verkwikt heeft.
18. En Hij gaf aan Mozes, als Hij met hem op den berg Sinai te spreken geeindigd had, de twee tafelen der getuigenis, tafelen van steen, beschreven met den vinger Gods.
(Exodus XXXI 12 - 17 - Statenvertaling)

De naleving van de sabbat wordt hier voorgesteld als een eeuwigdurend verbond en een eeuwigdurend teken.
Waarom deze indeling van de week in zeven dagen?
Om overeenkomsten die zich in de toekomst zullen voordoen, tussen die dag van de week en een bepaald fenomeen van de gedaanteverandering van de Aarde te kunnen vaststellen.
Men zal bemerken dat bij de christenen de rustdag (zondag) overeenkomt met de eerste dag van de week, en niet met de zevende zoals bij de joden (sabbat).
Ondanks deze afwijking kan men vaststellen dat de christelijke, de joodse en de Arabische week zich verhouden tot de Egyptische; zodat voor de christenen, de joden en de Arabieren, woensdag, dag van Thot overeenstemt met de vierde dag (Mercurius, Hermes, Wodan) van de week.
De verdeling van de tijd in perioden van zeven eenheden is ook toepasselijk voor de jaren.
De tijd wordt opgedeeld in perioden van zeven zonnejaren, waarvan het eerste gewijd is aan de Zon, het tweede aan de Maan, het derde aan Mars, het vierde aan Mercurius, het vijfde aan Jupiter, het zesde aan Venus en het zevende aan Saturnus; zo verkrijgt men in de tijd, en altijd in dezelfde volgorde, de opvolging van de verschillende goden waaraan ons de dagen van de week herinneren.
Een willekeurige datum in het jaar kan daardoor voorgesteld worden door de god van het betrokken jaar en de god van de gekozen dag, deze dubbele aanduiding, verbonden met de maan en zon gegevens laat toe in een tijdrekening welke verscheidene duizenden jaren omvat, een te voorziene gebeurtenis te plaatsen op een uiterst nauwkeurige wijze.
Met deze methode toe te passen op de voornaamste data van de godsdiensten is het mogelijk deze exact in de tijd vast te stellen; elke gegeven datum moet overeenstemmen met die voorziene dag van de week - dat jaar uit de zevenjarige regel - die maan-zon aanduiding, de maanfase van het maanjaar en de zoveelste dag van deze maanfase.
Voor de katholieke kalender, zijn met deze regel de hoogdagen te berekenen.
Zo ontdekt men de jaren wanneer deze data zullen ophouden voorafbeeldingen te zijn en met de werkelijke gebeurtenissen die zij symbolisch voorstellen, zullen overeenstemmen.
Zowel Kerstmis, Pasen, Hemelvaart en Pinksteren zijn zulke voorafbeeldingen; de data waarop deze plechtigheden hun ware betekenis krijgen, ligt in de toekomst.
willy
 
Berichten: 1092
Geregistreerd: di 06 aug , 2002 10:01
Woonplaats: Brasschaat

Keer terug naar gezien en gelezen



Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers. en 3 gasten

cron