Forum godinnen en beeldvorming
 weblog | godinnen | forum home ||

Tanfana ?

Wil je iets weten over een godin of iets anders wat met mythologie te maken heeft? Stel hier je vraag en kijk of iemand je kan helpen.

Berichtdoor willy » di 30 dec , 2003 17:26

Heeft iemand hier nog iets aan?



:nee:
willy
 
Berichten: 1092
Geregistreerd: di 06 aug , 2002 10:01
Woonplaats: Brasschaat

Berichtdoor Isthar » wo 31 dec , 2003 20:06

Jahoor Willy, zeker wel.
Interessante info.


(P.S. En alvast een fijne jaarwisseling :lach: )

Isthar*
Isthar
 
Berichten: 53
Geregistreerd: zo 02 maart , 2003 16:12
Woonplaats: Noord Holland

Berichtdoor Pallas Athena » ma 06 maart , 2006 19:29

hmmm ik kan dat niet openen lastig...
Pallas Athena
 
Berichten: 189
Geregistreerd: vr 03 maart , 2006 20:33

Berichtdoor els » ma 06 maart , 2006 21:05

Ik denk dat de URL is gewijzigd, waarschijnlijk ging het om dit artikel:

els
Beheerder
 
Berichten: 3134
Geregistreerd: zo 14 jul , 2002 22:08
Woonplaats: Amsterdam

Berichtdoor Pallas Athena » di 07 maart , 2006 17:00

ja bedankt
het is erg intressant maar allemaal bijgeloof maar leuk om te lezen
Pallas Athena
 
Berichten: 189
Geregistreerd: vr 03 maart , 2006 20:33

Tanfana

Berichtdoor Freyja » di 06 jun , 2006 4:02

MOEDERGODINNEN EN HET HET HEILIGE WATER

ALBERT METSELAAR





VONDSTEN IN HET DRENTSE VEEN

Hoorns uit Drenthe’s prehistorie werden onder meer gevonden in de Drentse venen. Het ging hier niet om blaashoorns, maar veelal om vrijwel complete hoorns van runderen, of de nabootsing ervan. Een in maart 1957 bij Bargeroosterveld gevonden ‘tempeltje’ had hoornvormige uitsteeksels. Men gaat in een reconstructie er van uit van enkele staande palen, van boven onderling verbonden met dwarsplanken, met op de uiteinden hoornvormige uitsteeksels. Het eikenhout is met behulp van de C-14 methode gedateerd op 1045 voor Christus, met een mogelijke afwijking naar boven en beneden van zo’n 65 jaar. Later onderzoek maakte een datering van circa 200 jaar ouder waarschijnlijker, zodat de bouw van dit tempeltje, want alles wijst erop dat we hier te maken hebben met een ritueel gebouwtje, gesteld wordt op ongeveer 1250 voor Christus. Deze hoorns zijn niet uniek in het veen. Uniek is hun uitbeelding in hout, maar hoorns op zich zijn er bij honderden gevonden. In Sleeswijk-Holstein werden 14 hoorns bij elkaar aangetroffen, in combinatie met aardewerk, koeienhaar en mogelijk vruchten. In Langen, Nedersaksen, werden in 1966 bij onderzoek van een ‘offerveentje’ aardewerk uit het begin van de jaartelling en een drietal hoorns gevonden. Eerder zouden in hetzelfde veentje meer dan 50 hoorns zijn ontdekt, samen met vlas, eikels, een grote houten lepel, kleding en meer dan 100 potten. In 1952 waren er in de collectie van het Staatliches Museum für Naturkunde und Vorgeschichte in Oldenburg al ca. 60 hoorns opgenomen, gevonden op diverse plaatsen binnen de regio. Uit Denemarken zijn elf vondsten bekend.

Een telling en beschrijving van de in Drenthe gevonden hoorns leverde 99 hoorns en (enkele) hoornpitten op, voornamelijk toe te schrijven aan de oeros of het door de mens gefokte rund. Daarbij komt nog dat veel vondsten verloren zijn gegaan, omdat er in de dagen dat de betreffende venen werden afgegraven er geen aandacht aan werd besteed, of er was te weinig over bekend om ze in de beschrijving op te nemen. De officiële lezing is, dat het hier moet gaan om bewust in het veen gedeponeerde hoorns, eventueel met schedeldelen, van oerossen en runderen, tijdens een rituele handeling. Lang niet alle hoorns zijn even gaaf bewaard gebleven, zodat de lengte niet altijd meer is na te gaan. Het grootste gevonden en beschreven exemplaar is een rechterhoorn van een mannelijke oeros (nummer 23), die over de grootste lengte 75 centimeter meet en over de kortste kant toch ook nog 55 centimeter. Dit was een uitzonderlijke lengte, maar de cijfers van de andere hoorns leren ons dat een hoornlengte van meer dan 45 centimeter voor de oerosstieren gewoon was en lengten van rond de 60 centimeter ook regelmatig konden worden gehaald. Van 14 Drentse hoorns werd met behulp van de C14-methode de ouderdom ingeschat. Het blijkt te gaan om hoorns van ongeveer 3350 jaar voor Christus tot hoorns uit de 16de eeuw, met alle mogelijke ouderdommen daartussen. Dit geeft aan dat het deponeren van hoorns in het veen een handeling was, die ondanks de kerstening van het gebied nog honderden jaren gewoon doorging.

Wat voor betekenis moet gehecht worden aan het ritueel deponeren van hoorns? Aangezien bij offers in het veen vooral gedacht wordt aan vruchtbaarheidsrituelen, bedoeld om de aardgodinnen gunstig te stemmen, ligt het vooral voor de hand om bij de hoornvondsten aan een vruchtbaarheidsgift te denken, waarbij door de handeling de vruchtbaarheid van de veestapel en de akker werd verwacht. De hoorn, als fallus- en vagina-symbool, was met deze vruchtbaarheid verbonden. Met de hoorn werd symbolisch de kracht van het dier aan het veen toevertrouwd. Voor het bouwwerk dat bij Bargeroosterveld werd gevonden kunnen de hoornvormige uitsteeksels wijzen op een mogelijke functie van dit gebouwtje bij vruchtbaarheidsrituelen. Daarmee zouden ook andere aanwijzingen in elkaar vallen. In het gebouwtje werden enkele blokken hout gevonden, waarop iets gestaan kan hebben. Bekend is dat de Germanen met afbeeldingen van vruchtbaarheidsgodinnen over de akkers liepen. Het gebouwtje kan een draagbaar met een godin of een voorouderbeeld gehuisvest hebben, in gebruik bij deze rituele wandelingen, de Germaanse processies. Met het veen zijn we aangekomen bij de rituele plaatsen van onze verre voorouders.
Freyja
 
Berichten: 4
Geregistreerd: di 04 jan , 2005 7:46

Berichtdoor els » di 06 jun , 2006 9:37

Bedankt voor dit superinteressante artikel, Freija.

Wat het de bedoeling dat het bij Tanfana terecht kwam, of wilde je er eigenlijk een nieuwe topic over openen?
els
Beheerder
 
Berichten: 3134
Geregistreerd: zo 14 jul , 2002 22:08
Woonplaats: Amsterdam

Re: Tanfana

Berichtdoor clue » di 03 okt , 2006 19:43

Freyja schreef:MOEDERGODINNEN EN HET HET HEILIGE WATER
Bekend is dat de Germanen met afbeeldingen van vruchtbaarheidsgodinnen over de akkers liepen. Het gebouwtje kan een draagbaar met een godin of een voorouderbeeld gehuisvest hebben, in gebruik bij deze rituele wandelingen, de Germaanse processies. Met het veen zijn we aangekomen bij de rituele plaatsen van onze verre voorouders.
In 1050?

Wanneer kwamen die eerste Germanen /of Sachsen, dan, naar Nederland, als ze eerst uit Skandinavie helemaal viua de Zwarte zee en de Gobiwoestijn, als de Saken, naar China en terug gingen?
clue
 
Berichten: 66
Geregistreerd: di 12 sep , 2006 11:35


Keer terug naar Prikbord mythologie, goden en godinnen



Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers. en 12 gasten

cron