Forum godinnen en beeldvorming
 weblog | godinnen | forum home ||

Onze jaartelling

Plaats hier alles over jodendom christendom islam en hieraan verwante godsdiensten.

Onze jaartelling

Berichtdoor casapapusilor » za 26 jan , 2008 21:23

Onze jaartelling begint bij het jaar 1 na Chr. Dat werd niet in het jaar 1 vastgesteld, maar pas eeuwen later. Kent iemand sites of andere bronnen waarin tabellen te vinden zijn waarin men kan zien wanneer ons jaar 1 in ander culturen/religies valt. Ik wil ook graag weten met welke kalender(s) in de vroege christelijke wereld gewerkt werd.

Vast bedankt.
casapapusilor
 
Berichten: 143
Geregistreerd: vr 10 feb , 2006 23:12
Woonplaats: Blajel Romania

Berichtdoor els » zo 27 jan , 2008 0:06

Ik kan eigenlijk niet echt helpen, want ik ken zo'n tabel niet.

De 'oorsprong' van de meeste jaartellingen is pas op een latere tijd bedacht, en werd teruggerekend naar een gebeurtenis die ook nog eens vaak mytisch was. De geboorte van Jezus werd in het begin van de zesde eeuw vastgesteld op het jaar 1, maar dat werd dus teruggerekend in de zesde eeuw. De Romeinse kalender werd in een latere tijd teruggerekend naar de mythische stichting van de stad. Het probleem daarbij is natuurlijk dat er moet worden geteld vanaf een tijd toen die jaren nog niet werden geteld.
Er golden vaak ook andere jaartellingen, maar ook die waren niet verankerd in een soort absoluut jaar 0. Denk bijvoorbeeld aan het opnieuw gaan tellen vanaf iedere heerser.

De onzekerheid over dateringen in de oudheid is nog zo groot dat er af en toe, als er weer eens iets wordt ontdekt dat wel absoluut kan worden gedateerd, grote stukken geschiedenis over de tijdlijn heen schuiven, en dat dan vooral lokaal, zodat de verhouding ten opzichte van andere landen opeens wijzigt.

Hoe zeker het met de geschiedenis vanaf onze jaartelling zit weet ik niet, maar er wordt nogal eens gesuggereerd dat er heel wat niet klopt.

De Nederlandse wiki heeft gelukkig wel speciaal een pagina over jaartellingen, helaas niet in een tabel, maar wel kun je ze bij elkaar zoeken.

http://nl.wikipedia.org/wiki/Jaartelling

http://nl.wikipedia.org/wiki/Dionysius_Exiguus

Dionysius Exiguus, die de christelijke kalender vastprikte op het jaar 1. Dat jaar 1 zou dan weer samenvallen met het jaar 754 van de Romeinse kalender.

Kijk bijv. bij de link naar de joodse jaartelling:

http://nl.wikipedia.org/wiki/Joodse_jaartelling

De joodse jaartelling rekent vanaf het jaar waarvan het jodendom aanneemt dat de schepping van de wereld heeft plaatsgevonden.

Op grond van de Tenach wordt de schepping geacht te hebben plaatsgevonden in het jaar 3761 voor de gangbare jaartelling.

Het joodse jaar 5768 komt zodoende overeen met het algemene of Gregoriaanse jaar (sep./okt., tishrei) 2007 - 2008.

In het jodendom hanteert men de maankalender. Een maanmaand duurt 29,5 dagen waarbij de ene maand 29 en de andere maand weer 30 dagen duurt. Omdat er 12 joodse maanden zijn komt men hierdoor uit op 354 dagen oftewel men loopt 11 dagen achter op de zonnekalender.

Dit lost men op door in een telkens terugkerende periode van 19 jaar zeven keer een schrikkelmaand toe te voegen en wel in het 3e, 6e, 8e, 11e, 14e, 17e en 19e jaar. Deze schrikkelmaand heeft in de regel 30 dagen (op één na die 29 dagen telt) waardoor men na 19 jaar in de pas loopt met de zonnekalender. De naam van de schrikkelmaand is tweede adar of kortweg adar 2.

Het nieuwe jaar begint op Rosj Hasjana, een gewichtige tweedaagse periode van gebed en inkeer, die in september of oktober van de Gregoriaanse kalender valt.


Het zal wel zeker zijn dat het jaar 2008 samenvalt met het joodse jaar 5768. Maar het valt op dat er niet eens staat wanneer de joden zijn begonnen met deze jaartelling. Uit het stuk kun je afleiden dat ze op een gegeven moment zijn gaan terugrekenen naar het startpunt van de schepping! Je mag veilig aannemen dat dit niet het moment was dat ze zijn begonnen met tellen, dus dan kan je wel jaartellingen naast elkaar leggen, maar het geheel berust dan toch op een luchtbel.

Het zou al prettig zijn als er bij stond wanneer de joden startten met die telling, en in welk jaar van een andere, wel zekere jaartelling dat dan was.
Ik vind het vreemd dat dit er niet bij staat, alsof het helemaal niet belangrijk is voor een jaartelling.

Maar het is nog sterker, in wikipedia staat doodleuk dat de joden begonnen met tellen in het jaar 3761 voor christus - dus toen de wereld werd geschapen!

Ik ben benieuwd of er zo'n tabel is, maar dan moet hij wel wetenschappelijk gecorrigeerd zijn.
els
Beheerder
 
Berichten: 3134
Geregistreerd: zo 14 jul , 2002 22:08
Woonplaats: Amsterdam

Berichtdoor els » zo 27 jan , 2008 0:11

Nou ja, nog even voor het slapen gaan.
Een heel stuk over joodse jaartellingen, ziet er wel interessant uit.

http://www.judaica-zwolle.nl/pagina.php?id=66

Volgens de joodse jaartelling leven we op dit moment in het jaar 5749 sinds het begin van de schepping. Trek daar 1988 jaren vanaf (het joodse nieuwjaar viel in de herfst van 1988) en het resultaat is, dat de schepping begon in het jaar 3761 vCJ (voor de christelijke jaartelling). Deze jaartelling anno mundi is echter pas sinds de middeleeuwen in algemeen gebruik gekomen onder de joden. Zij komt niet voor in de oudere joodse bronnen, zoals Tenach, Apokriefen en Pseudepigrafen.

In het oude Israël en het vroege jodendom werden de jaren anders geteld, dan momenteel het geval is. Ook hadden niet alle groepen in het jodendom van de Oudheid dezelfde tijdrekening en kalender. We zullen in dit artikel een korte (niet volledige) schets geven van de historische ontwikkelingen rond de jaartelling in het jodendom. Daarbij moeten we om te beginnen wijzen op het verschil tussen jaartelling en kalender.


[...]

Het oudste en belangrijkste rabbijnse geschrift, waarin we een jaartelling vanaf het begin van de schepping tegenkomen, is de Seder Olam (De Orde van de Wereld). Dit geschrift werd volgens de Talmoed samengesteld door Jose Ben Chalafta in de 2e eeuw CJ. De auteur van dit werk was kennelijk de eerste die een jaartelling anno mundi ook werkelijk als jaartelling gebruikte. Zijn chronologie loopt van de schepping tot de tijd van Bar Kochba (ca. 135 CJ). Deze jaartelling in Seder Olam is gebaseerd op een interpretatie van bijbelse gegevens en rabbijnse tradities. Volgens deze laatste duurde de periode van de tweede tempel 420 jaren. De Seder Olam verdeelt deze periode in 34 jaren voor de Perzische heerschappij, 180 voor de Griekse overheersing, 103 jaren voor de Makkabee?n (of Hasmoneeën) en 103 jaren voor de Herodianen. Tellen we met deze aantallen terug van 70 CJ, dan zou de tweede tempel in 350 vCJ gereed zijn gekomen en niet in 516 vCJ. Met name de 34 jaren voor de Perzische tijd na de bouw van de tweede tempel leveren het grote verschil op met de chronologie van de moderne historici, die hiervoor 184 jaren berekenen.
els
Beheerder
 
Berichten: 3134
Geregistreerd: zo 14 jul , 2002 22:08
Woonplaats: Amsterdam

Berichtdoor Endymion » vr 01 feb , 2008 12:50

Mja, echt ga gewoon eens bij wikipedia langs, daar kun je dacht ik verschillende tijdsrekeningen gebruiken ;-) Ikke ken eigenlijk alleen uit de lessen Latijn-Grieks ab conditum urbe ofzoiets bij de Romeinen dan (was ergens in 753 v.c.) en bij de Grieken vanaf de eerste Olympische Spelen (774vc?) Die tellen ook enkel om de vier jaar dus. Men ziet dus wel dat het om praktische tijdsrekeningen gaat en niet om een religieuze geboorte als in de christelijke versie. Bij de Romeinen de stichtingsdag van hun stad (nogal logisch) en bij de Grieken het grootste culturele event dat alle Griekse stadstaten verenigde.
Endymion
 
Berichten: 89
Geregistreerd: ma 12 feb , 2007 12:20


Keer terug naar jodendom christendom islam



Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers. en 3 gasten

cron