-->
godinnen en beeldvorming op nissaba

Godinnen en beeldvorming
home | info | artikelen alfabetisch | godinnen index | forum | contact |

Nissaba weblog

Op het weblog van Nissaba worden religieuze en mythologische beeldvorming, rolpatronen, vooroordelen en stereotiepen tegen het licht gehouden. Laat je niet langer in een hokje duwen en wees jezelf.

Godinnen

Religie, mythologie en beeldvorming. Godinnen uit de hele wereld op Nissaba.

Alle artikelen

Lees de Alfabetische lijst.

 


 
XML: RSS Feed 
XML: Atom Feed 

Meisje in Soedan gegeseld wegens dragen broek

Vrijdag 27 November 2009, 12:00 am - Categorie: nieuws In Soedan heeft de zestienjarige Silva Kashif vijftig zweepslagen gekregen omdat ze een broek droeg. In Soedan, waar de islamitische wetgeving van kracht is, worden de islamitische regels gedwongen opgelegd door draconische straffen, zoals voorgeschreven door de sharia. In veel islamitische landen bestaat een 'fatsoenspolitie' die vrouwen met stokslagen dwingt zich aan de onderwerpende en discriminerende regels te houden.
De moeder van het meisje wil een aanklacht indienen tegen de politie die de arrestatie verrichtte en tegen de rechter die de straf

Lees verder

Els Geuzebroek Vrijdag 27 November 2009 at 12:00 am | | nieuws | Geen reacties

Akkadisch spijkerschrift gevonden in Egyptische Hyksosstad

Donderdag 26 November 2009, 12:00 am - Categorie: nieuws Akkadisch spijkerschrift uit AvarisTijdens een routine-opgraving in Tel Al-Dabaa, de voormalige Hyksoshoofdstad Avaris bij het Egyptische Caïro, is een zegel met een tekst in spijkerschrift gevonden door het Oostenrijkse Archeologische Instituut. De tekst is geschreven in het Akkadisch, een van de Semitische talen die werd gesproken in Mesopotamië (het huidige Irak) ten tijde van het Babylonische rijk.
Het tablet van klei is te dateren in de oudste Babylonische periode. Manfred Bietak, die aan het hoofd staat van de Oostenrijkse onderzoekers in Avaris, zegt dat het zegel zeker 150 jaar ouder is dan de brieven uit Tel Al Amarna, de hoofdstad ten tijde van de farao Achnaton ca. 1450 v.o.j. In die tijd werd een bewaard gebleven diplomatieke correspondentie in de Akkadische taal gevoerd met west-Semitische volken in Amurru en het gebied dat nu Libanon heet.
Zahi Hawass zei dat op het zegel een naam voorkomt van een overheidsdienaar die ondermeer werkte in de tijd van de koning Hammurabi (1792-1750 v.o.j.).

Al eerder was een deel van een tablet gevonden in het paleis van de Hyksos koning Khayan (1653-1614 v.o.j.). De Hyksos waren afkomstig

Lees verder

Els Geuzebroek Donderdag 26 November 2009 at 12:00 am | | nieuws | Geen reacties
Gebruikte Tags: , , ,

Drie Byzantijnse graven gevonden in Syrië

Maandag 23 November 2009, 12:00 am - Categorie: nieuws Een archeologisch team uit Syrië, Libanon en Spanje heeft in een grot in Wadi al-Zahab in Syrië drie graven gevonden die dateren uit de Byzantijnse tijd. De graven zijn gevonden door een afdeling van het Departement voor Museums en Oudheden bij Homs in Midden-Syrië.
Farid Jabbour, het hoofd van het departement, zei dat de begraafplaats werd ontdekt tijdens onderzoek dat werd uitgevoerd in verband met wateroverlast veroorzaakt door vloed. De expeditie onderzocht het gebied in de dorpen Qazhal, al-Rabiyeh, al-Mashahdeh, al-Rabieaa en Khurbat Ghazi bij Homs. Ze deden ook onderzoek naar gebieden die werden bewoond in de prehistorie bij Tal al-Safa, Tal Marah en Jaftlik. Een Syrisch-Britse expeditie deed verder onderzoek in de regio. De resultaten zullen uiteindelijk worden weergegeven in een kaart met door mensen bewoonde gebieden gedurende de opeenvolgende tijdperken in Syrië.

Lees verder

Els Geuzebroek Maandag 23 November 2009 at 12:00 am | | nieuws | Geen reacties
Gebruikte Tags: ,

Inscriptie werpt licht op Indiase Alupa-heersers

Maandag 23 November 2009, 12:00 am - Categorie: geschiedenis, nieuws Koperen plaat met Alupa-inscriptie Een zeldzame koperen plaat met een inscriptie werpt nieuw licht op de Alupa's, een dynastie die gedurende zo'n duizend jaar delen van Malnad en kustgebieden in Karnataka in Zuid-India onder controle had.
Rond het jaar 450 maakten zij de plaatsen Udyavara, Mangalore, Barkur en Mudbidre tot hun hoofdsteden.
De muntenexpert Shimoga Khandob Rao had de koperen plaat gekocht van een handelaar in het district Chamrajnagar. De inscriptie vermeldt dat de Alupa's Karnataka bijna duizend jaar onder controle hadden, de langste heerschappij onder één dynastie die het gebied ooit had gekend. De archeoloog Samak, die is verbonden aan een College in Shimoga, is verantwoordelijk voor het ontcijferen van de tekst.
Boven de tekst op de plaat zijn twee vissen afgebeeld. Deze vissen zijn ook te zien op de munten die door de dynastie werden uitgegeven van de achtste tot de veertiende eeuw. Ze waren het koninklijke symbool van de Alupa's, en waren een uitbeelding van de 'twee vissen uitgespreid over een lotusbloem onder de koninklijke paraplu'.
Karnataka ligt aan de Indiase kust aan de Arabische Zee, zodat de vissen

Lees verder

els-geuzebroek Maandag 23 November 2009 at 12:00 am | | geschiedenis, nieuws | Eén reactie
Gebruikte Tags: , , ,

Taliban vernietigen Gandhara erfenis in Pakistan

Maandag 23 November 2009, 12:00 am - Categorie: geschiedenis, nieuws Boeddha uit GandharaPakistaanse archeologen waarschuwen voor Taliban die het oude Pakistaanse erfgoed vernietigen. Herinneringen aan het oude Gandhara en de boeddhistische erfenis verdwijnen als in het noordwesten van het land niet langer bedevaartstochten en wetenschappelijk onderzoek plaatsvinden door aanhoudend geweld en bomaanslagen.
Abdul Nasir Khan, curator van het Taxila Museum, dat een grote verzameling oudheden beheert, wijst op het dreigende gevaar als niets aan de ontwikkeling wordt gedaan. Taxila, dat 20 kilometer van Islamabad ligt, is een van Pakistans grootste archeologische attracties. Het was een boeddhistisch centrum van de vijfde eeuw v.o.j. tot de tweede eeuw. Nu het geweld in het gebied steeds meer toeneemt, durft niemand zich er meer te begeven. Er zijn aanwijzingen dat er een aanval op het museum op handen is. Het gevolg is dat het museum al wekenlang geen bezoeker meer heeft gezien.

Het rijk Gandhara bestond van ca. de 6e eeuw v.o.j. tot de elfde eeuw. Chandragupta Maury stichtte het rijk Maurya, nadat hij op Alexander de Grote een overwinning had behaald, die tot India was opgerukt. De Maurya namen vele tradities over van de Achaemeniden, de Perzische dynastie die door Alexander was overwonnen. Zijn kleinzoon Ashoka introduceerde het boeddhisme in

Lees verder

Els Geuzebroek Maandag 23 November 2009 at 12:00 am | | geschiedenis, nieuws | Geen reacties
Gebruikte Tags: , ,

Paleis Japanse koningin Himiko leidt tot discussie

Vrijdag 13 November 2009, 12:00 am - Categorie: geschiedenis, nieuws Bij Sakurai in Japan zijn derde-eeuwse fundamenten gevonden van wat mogelijk het paleis van de krijgskoningin Himiko was. Himiko was de koningin van het rijk Yamatai. De lokatie van dit rijk was onbekend, en er bestaat een controverse over waar het zich kan hebben bevonden. Door de vondst van het paleis is de discussie weer opgelaaid. Er zijn diverse theorieën over waar het zich zou hebben bevonden, die zich ondermeer baseren op oude Chinese en Japanse teksten waarin wordt verwezen naar de koningin en haar rijk.
De Han Shu- Chinezen schreven in hun verslagen over het land Wa (Japan) dat Japan was verdeeld in meer dan honderd landen, die geregeld bij elkaar kwamen om te offeren of hun schattingen te betalen. Een aantal van deze landen stond in contact met China.
De Wei Zhi schreven in 297 dat Yamatai het sterkste was van deze landen, na vele overwinningen tijdens oorlogen. Deze oorlogen zouden hebben geduurd tot een vrouw, Himiko, de heerschappij in handen kreeg. Tegen het einde van de tweede eeuw had de heldhaftige koningin dertig rijkjes verbonden tot de staat Yamatai koku, met Himiko aan het hoofd.
Koningin Himiko stuurde in 238 een missie naar de Chinese keizer Wei in Korea. In het verslag hierover

Lees verder

els-geuzebroek Vrijdag 13 November 2009 at 12:00 am | | geschiedenis, nieuws | Geen reacties
Gebruikte Tags: , ,

Weinig vrouwen naar Eurocommissie

Donderdag 12 November 2009, 12:00 am - Categorie: nieuws De nieuwe Europese Commissie zal bijna geheel uit mannen bestaan. Voorzitter José Manuel Barroso zei de onevenwichtigheid te betreuren en te blijven proberen meer vrouwen in de commissie te krijgen. Op dit moment zitten er nog acht vrouwen in de commissie, waaronder Neelie Kroes.
De scheve verhouding is een weerspiegeling van het gebrek aan vrouwen in Europese regeringen. Slechts één van de Europese lidstaten heeft een vrouwelijke regeringsleiden, namelijk de Duitse Angela Merkel. Verder hebben alleen nog Finland en Litouwen een vrouwelijke president.
Nederland moet nog een nieuwe eurocommissaris presenteren.

Lees verder

Els Geuzebroek Donderdag 12 November 2009 at 12:00 am | | nieuws | Geen reacties

Sevtopolis blijft voorlopig nog onderwater

Woensdag 11 November 2009, 12:00 am - Categorie: nieuws Sevtopolis in Bulgarije, stad van de Thracische koning Seuthes III Sevtopolis, de oude Thracisiche koningsstad in Bulgarije, blijft voorlopig nog onder het water dat is verzameld door de aanleg van de dam bij Koprinka in 1950. Door de crisis lukt het niet om het nodige geld bijeen te zamelen dat nodig is om de plaats op te graven.

Volgens de Bulgaarse minister van Cultuur Vezhdi Rashidov participeert de Bulgaarse overheid niet in het project, en de financiering door particulieren komt niet rond.
De burgemeester van de nabijgelegen plaats Kazanluk, Stefan Damynakov, wil zich inzetten voor internationale steun. De hoop is dat het na de restauratie een grote publiekstrekker zal zijn in de regio.
Sevtopolis, in het Grieks gespeld als Seuthopolis, was een Hellenistische stad die rond 325 v.o.j. was gesticht door de Thracische koning Seuthes III. De stad was gebouwd volgens een Grieks stadsplan, maar fungeerde hoofdzakelijk als zetel voor Seuthes en zijn hofhouding. De meerderheid van de bevolking leefde buiten de stad.
Het paleis fungeerde als heiligdom voor de Cabiren, priesters uit een mysteriecultus, die vooral in de herinnering voortleven vanwege hun orgiastische rituelen. Deze dubbele rol suggereert dat Seuthes de functie had van een priester-koning. De cultus van de Cabeiren

Lees verder

els-geuzebroek Woensdag 11 November 2009 at 12:00 am | | nieuws | Geen reacties
Gebruikte Tags: , ,

Verdwenen leger van Cambyses teruggevonden - door twee shockdockmakers

Dinsdag 10 November 2009, 12:00 am - Categorie: nieuws Italiaanse archeologen beweren dat ze in de woestijn bij Siwa de resten hebben gevonden van een Perzisch leger dat rond 525 v.o.j. verdween in een zandstorm. Met hulp van de plaatselijke bevolking werden honderden menselijke overblijfselen en voorwerpen gevonden.

Leger CambysesVolgens Herodotus zou het leger van Cambyses, de zoon van Cyrus de Grote, vanuit het Egyptische Thebe (Luxor) op weg zijn geweest naar Siwa om de tempel van Amon te vernietigen, als antwoord op de onwil van de priesters de Perzische heerschappij te erkennen. Maar het leger zou zijn verzwolgen door een zandstorm.

Het orakel van Amon had het blijkbaar niet erg op de Perzen begrepen. Een paar eeuwen later zou de Macedoniër Alexander de Grote tijdens zijn verovering van Egypte en Perzië Amons zegen hebben ontvangen, en hij werd uitgeroepen tot de zoon van Zeus (Amon). Alexander werd erkend als legitieme farao van Egypte en installeerde de Griekse Ptolemeïsche dynastie. Vervolgens trok hij naar Babylon en maakte een einde aan de Perzische dynastie van de

Lees verder

els-geuzebroek Dinsdag 10 November 2009 at 12:00 am | | nieuws | Geen reacties

Mogelijk Nemesis-tempel gevonden in Agora in Turkije

Dinsdag 10 November 2009, 12:00 am - Categorie: nieuws Bij de Turkse havenplaats Izmir aan de Aegeïsche zee zijn sporen gevonden van een tempel die misschien was gewijd aan de wreekstergodin Nemesis. Dit kwam aan het licht bij opgravingen in de antieke stad Agora.
Agora werd aangelegd tijdens Alexander de Grote, maar de stad werd verwoest door een aardbeving in het jaar 178, toen de Romeinen hier de heerschappij hadden. Faustina, de echtgenote van de keizer Marcus Aurelius, liet de stad deels herbouwen.
Akın Ersoy van de archeologiefaculteit van de Dokuz Eylül- Universiteit zegt dat er aanwijzingen zijn dat op de lokatie een tempel voor Nemesis is gebouwd.

Lees verder

Els Geuzebroek Dinsdag 10 November 2009 at 12:00 am | | nieuws | Geen reacties
Gebruikte Tags: , , ,

Zevende-eeuwse Byzantijnse munten opgegraven in Jeruzalem

Zondag 01 November 2009, 12:00 am - Categorie: nieuws In Jeruzalem zijn in december door Israëlische archeologen meer dan 250 gouden munten gevonden uit de zevende eeuw. De munten bevattten de beeltenis van de Byzantijnse keizer Heraclius, die regeerde van het jaar 610 tot 641. In de ruïnes van hetzelfde gebouw waar de vondst werd gedaan was een maand eerder al een 2000 jaar oude Romeinse gouden oorbel gevonden.

Els Geuzebroek Zondag 01 November 2009 at 12:00 am | | nieuws | Geen reacties
Gebruikte Tags: ,

Alle godinnen

Ga naar alle godinnen op de oude site.

Laatste reacties

Cologne escort ag…: Thanks for sharing this content! https://cocoon-es cort.com/escort-cologne..
Ben Veldstra: Hallo Els, Ik zou graag van jou of lezers willen horen of ze me iets kunnen vertellen, over de betek…
Fried van Bijnen: Uit de vraag: "bestaan er geniale vrouwen dan ???" door Knox op 16-04-’08 om 21:01 uur, leid ik af da…
E. Verel: Mijn achternaam is een levend monument voor de godin,met haar vele verbasteringen, als Vrel, Verhel, …
Prof. MUSTER: Inmiddels is het Delftse Sprookjesmuaseum opgeheven, 4 Andere Musea in Delft boden geen extra-Museumr…
Prof. MUSTER: Ik ben natuurlijk geen expert in Sankrit Pakrit Kanada of Urdu maar deze tekens lijken bijna dezelfde…
andries oost: Kritiek en reflectie Er was wel een goed stuk van Els Geuzebroek, waar ik op zou willen reageren. Wat…
Fried: Prachtig artikel heb je gevonden, Els. Philipke heeft er jammer genoeg nog steeds geen antwoord op ge…

Reorganisatie

Op dit moment worden alle godinnen overgezet naar een nieuwe database. Omdat dat veel werk is, zal het een tijd duren voor alles is overgezet. Veel crosslinks gaan nog terug naar de oude pagina's omdat eerst alle entries moeten worden toegevoegd.
Voor suggesties en commentaar kun je terecht op het forum.

Video'sForum | Pivotx Homepage | Pivot Forums | Extensies | Pivotx Boek
Forum | Pivotx Homepage | Pivot Forums | Extensies | Pivotx Boek