Akkadisch spijkerschrift gevonden in Egyptische Hyksosstad
Donderdag 26 November 2009, 12:00 am - Categorie: nieuws Tijdens een routine-opgraving in Tel Al-Dabaa, de voormalige Hyksoshoofdstad Avaris bij het Egyptische Caïro, is een zegel met een tekst in spijkerschrift gevonden door het Oostenrijkse Archeologische Instituut. De tekst is geschreven in het Akkadisch, een van de Semitische talen die werd gesproken in Mesopotamië (het huidige Irak) ten tijde van het Babylonische rijk.Het tablet van klei is te dateren in de oudste Babylonische periode. Manfred Bietak, die aan het hoofd staat van de Oostenrijkse onderzoekers in Avaris, zegt dat het zegel zeker 150 jaar ouder is dan de brieven uit Tel Al Amarna, de hoofdstad ten tijde van de farao Achnaton ca. 1450 v.o.j. In die tijd werd een bewaard gebleven diplomatieke correspondentie in de Akkadische taal gevoerd met west-Semitische volken in Amurru en het gebied dat nu Libanon heet.
Zahi Hawass zei dat op het zegel een naam voorkomt van een overheidsdienaar die ondermeer werkte in de tijd van de koning Hammurabi (1792-1750 v.o.j.).
Al eerder was een deel van een tablet gevonden in het paleis van de Hyksos koning Khayan (1653-1614 v.o.j.). De Hyksos waren afkomstig uit het buitenland, vooral afkomstig uit west-Semitische landen. Zij namen hun taal, cultuur en religie mee, hoewel ze ook geleidelijk Egyptiseerden en zelfs een eigen faraodynastie leverden, de vijftiende dynastie, die van1664 tot 1565 over het noorden van Egypte heerste. De tabletten tonen aan dat de Hyksos contacten onderhielden met de landen in het oosten tot in Mesopotamië.
Irene Forstner Muller, de directeur van het Oostenrijkse instituut, zei dat deze vondsten worden gedaan sinds in 2006 een paleis werd gevonden dat behoorde aan de koning Khayan, die heerste midden in de Hyksos-periode. link: http://weekly.ahram.org.eg/2009/973/he2.htm
| | Auteur: Els Geuzebroek
Dit artikel is keer gelezen.
Geen reacties