Godinnen uit de hele wereld

godinnen uit de hele wereld
index alle godinnen | attributen | weblog | forum | contact | boeken | zoek | links: oude pagina | links: nieuw |

Amaterasu(Amaoenet) vorige || volgende (Amazones)


Amaterasu
Amaterasu

Zonnegodin van Japan, heerseres van het land. Haar belangrijkste tempel bevindt zich in Ise. Een attribuut waarmee zij vaak wordt afgebeeld is de spiegel.
Amaterasu was de zonnegodin uit het Japanse ShintoÔsme. Ze maakt deel uit van de ontstaansmythen van Japan. Ze wordt beschouwd als een der voorouders van de keizerlijke clan, die werd geacht van goddelijke afkomst te zijn, tot de keizer zich hier in 1945, na de verliezen tijdens de tweede wereldoorlog, officieel van distantieerde. Ze werd geboren na de rituele zuivering van Izanagi.
De opkomende zon werd begroet op de heilige berg van de godin Sengen, de Fujiyama.
Haar traditie werd voor het eerst beschreven in de heilige tekst Kojiko, in het jaar 712, en in het jaar 720 in de Japanse kroniek Nihongi. Ze is de dochter van de oergoden Izanami en Izanagi.
Haar broer is Susanoo, de god van de wind: hij kan rampen veroorzaken maar ook ertegen beschermen. Susanoo beledigde Amaterasu omdat zij het land kreeg toegewezen als domein waarover haar gezag zich uitstrekte. Hierop trok Amaterasu zich pruilend terug in een grot.
De andere goden smeken Amaterasu terug te komen om de wereld weer licht te geven en van de duisternis te verlossen. Ze versierden een boom met juwelen en spiegels om haar over te halen, en plaatsten deze voor de ingang van de grot, samen met een grote, koperen spiegel die was vervaardigd door de godin van de smeedkunst. Ze wordt uiteindelijk naar buiten gelokt door de ophitsende dansen van een vrouwelijke godheid, de sjamaan Ama-no-Uzume, de godin van het plezier. Haar dans leidde tot luid gelach en plezier onder de goden. Amaterasu keek wat er gaande was, en bij het zien van haar beeltenis in de spiegel kwam ze naar buiten. De dans was onderdeel van een ritueel om de energie van de aarde opnieuw op te wekken. Het vermaken van de goden door dansende tempelmeisjes, de miko, is nu een hoofdkenmerk van de Shinto-rituelen.
De Egyptenaren kenden een soortgelijk verhaal. De zonnegod Ra trok zich mokkend terug toen de godin Neith de heerschappij toewees aan Horus in plaats van aan Seth. Ra ontdooide pas weer toen de liefdesgodin Hathor hem haar geslachtsdeel liet zien. De god moest hierom zo lachen dat hij weer tevoorschijn kwam. Ook de Grieken kennen zo'n verhaal over de graangodin Demeter, die zich kwaad terugtrok in een grot omdat ze werd lastiggevallen door Poseidon, terwijl ze op zoek was naar haar ontvoerde dochter. De vroedvrouw Baubo vrolijkte haar tenslotte op door haar rok op te tillen.
Amaterasu's kleinzoon Ninigi regeert de aarde. Aan hem werden heilige voorwerpen toevertrouwd; spiegel, zwaard en juwelen, die worden doorgegeven aan zijn nakomelingen: dit zijn de regalia van de Japanse keizer.
Amaterasu droeg als zonnegodin de mooiste, schitterende sieraden.

© nissaba.nl

Deze pagina is 6253 keer bekeken
Kenmerken

Verwant: Baubo, Demeter, Hathor

Functies: heerschappij, voorouders
hemellichamen: zon
Attributen: juwelen, spiegel
Lokatie
Stad / steden:
Ise
Landen/volken: Japan
Streek/gebied:

Oude pagina's


Zoek:
Kijk hier voor uitgebreide zoekmogelijkheden.
lexicon
kalenderdagen
mythische plaatsen
hemellichamen
attributen
functies
goden
archeologische lokaties, tempels etc.
landen
steden