Godinnen uit de hele wereld

godinnen uit de hele wereld
index alle godinnen | attributen | weblog | forum | contact | boeken | zoek | links: oude pagina | links: nieuw |

Fatima Masuma(Fatima bint Zaida) vorige || volgende (Fatimah bint Rabiah)


Fatima Ma'Suma (de onbevlekte). Islamitisch, Shi'itisch. Deze Fatima was de zuster van de achtste imam, Abul Hasan. Haar graf bevindt zich in de Iraanse stad Qumm of Qom. Haar heiligdom is het religieuze centrum van Qumm, volgens de overlevering sinds het jaar 712, of 816, toen het werd gesticht door binnenvallende Arabieren. De plaats zou een bedevaartsoord zijn sinds Fatima hier overleed. Het huidige heiligdom was gebouwd in de zestiende eeuw, door Shah Bigum, de dochter van Shah Ishmael.
De 'Onbevlekte' was de naam of titel van de belangrijkste Perzische godin, Anahita, die al sinds oudsher deel uitmaakte van de Perzische godsdiensten, en verschillende metamorfoses onderging, alvorens haar functie blijkbaar door de islam in de figuur van Fatima Ma'suma werd geabsorbeerd. Ook zijn er in Fatima, de dochter van de profeet, verhalen opgegaan die eerder aan Anahita waren toegeschreven. Anahita was sinds de oudste tijden een watergodin, die ondermeer werd geassocieerd met rivieren. Volgens een verhaal baadde zij in een rivier, en toen ze hieruit kwam, was ze zwanger van de verlossergod Mithras. Over Fatima bestond een verhaal dat ze zwanger was van Hoesein na het baden in een rivier. De zwangerschap duurde maar zes maanden; aan het einde van deze periode straalde haar baarmoeder als de zon. Voor de geboorte werd ze bezocht door engelen. Een verhaal van een wonderbaarlijke geboorte bestaat ook over Fatima bint al-Assad, de moeder van Ali, de echtgenoot van de dochter van de profeet.
De leeuw waarmee Anahita als stadsbeschermster werd geassocieerd was tot de recente islamitische revolutie het nationale Iraanse embleem, en het kwam voor op de vlag. Tot in de 19e eeuw werden waterreservoirs nog gebouwd met aan de ingang een stenen leeuw; in traditionele badhuizen worden de kranen nog gemaakt in de vorm van een leeuwehoofd. De leeuw heeft ook symbolische betekenis vanwege Anahita's associatie met de zon. Ze woont in de zon, en ze wordt gezien als moeder van de zon of van het licht. Reinigingsrituelen met het heilige water voor pasgeboren kinderen stonden tot voor kort onder bescherming van Ya Zahra (Fatima de Schijnende); deze rituelen kwamen sterk overeen met die voor de beschermster van geboorte en vloeistoffen Anahita.
De Arabische naam voor de planeet Venus is Zuhra of Zohara. Deze werd in de pre-islamitische, Aechaemenidische tijd aan Anahita gelijkgesteld, die, als Perzische alter ego van Ishtar, tevens Venus was.
De verhalen over Anahita keren terug in de levens van beide Fatima's. Fatima Ma'Suma is volgens de legende uit Medina afkomstig, de stad waarin de andere Fatima overleed. De plaats van haar graf in Medina is volgens een overlevering niet bekend, waarmee werd voorkomen dat haar graf een pelgrimsoord werd, hoewel er toch een aantal plaatsen als haar graf zijn aangewezen.

© nissaba.nl

Deze pagina is 3716 keer bekeken
Kenmerken

Etymologie: onbevlekte
Verwant: Anahita


Lokatie
Stad / steden:
Qumm
Landen/volken: Arabisch, Iran, islam
Streek/gebied: ,

Oude pagina's


Zoek:
Kijk hier voor uitgebreide zoekmogelijkheden.
lexicon
kalenderdagen
mythische plaatsen
hemellichamen
attributen
functies
goden
archeologische lokaties, tempels etc.
landen
steden