Godinnen uit de hele wereld

godinnen uit de hele wereld
index alle godinnen | attributen | weblog | forum | contact | boeken | zoek | links: oude pagina | links: nieuw |

Feronia(Ferentina) vorige || volgende (Flora)


Feronia. Feronia was een godin van de lentebloemen en de bossen. Ook was ze godin van de vrijheid. Haar herkomst wordt teruggevoerd op de Sabijnen en Etrusken. Ze werd in Rome en heel ItaliŽ vereerd door bevrijde slaven en armen. Feronia is soms de naam voor de wolvin die Romulus en Remus voedde. Ook werd ze wel genoemd als godin van de handel en markten.
Varro noemde haar van oorsprong een Sabijnse, maar mogelijk ook een Etruskische, omdat er voor haar tempels stonden in EtruriŽ, het moderne Toscane (Tusci genoemd door de Romeinen). Door Latijnse schrijvers werd deze streek ook Tyrrhene genoemd. Ze werd vereerd in Falerii.
In de Etruskische stad Losna (Luna) stond voor haar een tempel. Volgens Fraser komt deze naam van het Griekse los of las, 'licht'. Strabo noemt een tempel voor haar aan de voet van de berg Soracte in EtruriŽ, op de grens van Latium en het land der Sabijnen. De plaats werd Lucus Feroniae genoemd. Bij deze berg zou Feronia worden vereerd als godin van de handel. De markt en haar tempel hier aan de Via Appia waren een haltplaats voor handelaren met het zuiden. Verder werd Feronia soms geÔdentificeerd met de korengodin Persephone, de vrijheid Libertas of de bloemengodin Flora.
In Rome had Feronia een gewijd bos en later ook een tempel op het Marsveld. Haar feest viel hier samen met de PlebeÔsche spelen voor Jupiter, half november, wat op een oude herkomst duidt.

Livius vermeldde in zijn Geschiedenis van Rome dat de Sibyllijnse boeken, Romes Heilige Boeken, een offer aan Feronia voorschreven. Bevrijde vrouwen (libertiinae) moesten naar draagkracht offeren aan Feronia. Vrije vrouwen (matronae)moesten offeren aan Juno Regina, op de Aventijn. Associatie met vruchtbaarheid blijkt uit het offer van het eerste fruit van het seizoen aan Feronia. Livius vermeldt verder hoe de tempel, die beroemd was vanwege de rijkdom door al deze offers, werd geplunderd door Hannibal tijdens de oorlog met Carthago.
Feronia was een naam voor de wolvin die Romulus en Remus voedde, de kinderen van de Vestaalse maagd Acca Larentia. Haar mannelijke metgezel was de god Soranus. De wolvin zoogde de kinderen onder de heilige vijgeboom op de Palatijn, de ruminalis ficus. Deze boom stond onder het gezag van de Romeinse beschermgodin van de zogende vrouwen, Rumina. De boom stond er nog in de beginjaren van onze jaartelling.
In de Romeinse tijd werd in Rome jaarlijks een feest gevierd ter ere van Feronia. De rituelen werden gevormd door de leden van een oude familie, die hun kennis van generatie op generatie dorgaven. Zij konden bijvoorbeeld blootsvoets over brandende kolen lopen.
Feronia was de schenkster van de oogst. Ze werd vereerd in Midden-ItaliŽ, in Capena en Terracina (het zuiden van Latium). Feronia was de beschermster van de bevrijde slaven en de armen; in haar heiligdom bij Terracina of Anxur werden vaak slaven vrijgelaten. Bevrijde slaven offerden aan haar. Men geloofde dat de slaven werden bevrijd als zij zaten op een van de heilige stenen in haar tempel. Ook slaven die in Terracina hun hoofdhaar afschoren en aan de godin offerden werden vrij. Een inscriptie op een zetel in deze tempel meldde: 'Laat wie het verdient gaan zitten als slaaf en opstaan als vrij man.' Vervolgens kregen de voormalige slaven de pilleus, de phrygische muts van de vrijheid, op het geschoren hoofd. Deze muts was ook een attribuut in de godsdienst voor Mithras, eveneens een cultus waar vrijgelaten mannen aan konden deelnemen.
Ook was Feronia beschermster van de markt en de handelaren; haar tempel werd bezocht door kooplieden.
Tijdens de Feronalia op 15 november, dus volgens de maankalender met volle maan, werd vuur gebrand. Er werd een markt gehouden in haar heilige bos, vlak bij haar tempel bij de berg Soracte in Capena.
Door de Etrusken werd Feronia vereerd als vuur- en vruchtbaarheidsgodin.
In de Romeinse mythologie had Feronia een zoon Herulus of Herilus. Deze had drie levens, maar uiteindelijk werd hij gedood door Evander.

© nissaba.nl

Deze pagina is 7665 keer bekeken
Kenmerken

Verwant: Persephone, Sibyllen, Juno Regina, Libertas, Flora

Functies: oogst, vrijheid, handel, haaroffer
Feesten en rituelen: Feronalia
Attributen: bos, vuur, wolf
goden: Remus, Romulus, Soranus

Landen/volken: Etrusken, ItaliŽ, Romeinen, Sabijnen
Streek/gebied: , ,

Oude pagina's


Zoek:
Kijk hier voor uitgebreide zoekmogelijkheden.
lexicon
kalenderdagen
mythische plaatsen
hemellichamen
attributen
functies
goden
archeologische lokaties, tempels etc.
landen
steden