Forum godinnen en beeldvorming
 weblog | godinnen | forum home ||

Naakte ceremonie voor de godin Renukamba

Alles over overige godsdiensten.

Berichtdoor els » do 06 mei , 2004 0:31

Weer een oud bericht. Maar toch wel op zijn plaats hier. :p

India probeert rituelen met naakte vrouwen te verbieden.

Vijf maart 2003, 3:26 pm

Bangalore - Ieder jaar verzamelen zich tienduizenden vrouwen bij een hindoetempel in Zuid-India, waar zij naakt hun rituelen beoefenen, ondanks pogingen hen hiervan te weerhouden.

Zeventien jaar lang hebben autoriteiten en hervormers geprobeerd te voorkomen dat de volgelingen zich ontkleedden voor hun bad in de rivier de Bhadra, en rond de tempel van de hindoegodin Renukamba rollen. En op woensdag deelden de autoriteiten mee opnieuw naaktloperij te verbieden tijden het tempelfeest van 9 tot 11 maart in Chandragutti in de staat Karnataka.

Veel gelovigen zijn jonge vrouwen die deelnemen aan een initiatieritueel voor prostitutie, terwijl anderen hun beloftes aan de godin nakomen.

Tushar Girinath, de commissaris van het district Shimoga, zei dat de volgelingen alle rituelen mogen uitvoeren, maar ze moeten hun kleren aanhouden.
Ook liet hij alle alcoholwinkels in een straal van vijf kilometer rond de tempel tijdens het feest sluiten, om te voorkomen dat er chaos zou uitbreken.
In 1986 werden de gelovigen kwaad vanwege de pogingen hen tegen te houden. Ze ontkleedden de politie, journalisten en activisten en dwongen hen naakt te lopen. - Sapa-AP
els
Beheerder
 
Berichten: 3134
Geregistreerd: zo 14 jul , 2002 22:08
Woonplaats: Amsterdam

Berichtdoor els » do 06 mei , 2004 0:34

Dus we hebben niet alleen hier last van de preutse brigade. :D

Maar ze pakken het wel goed aan. Gewoon de zedenpolitie uitkleden, hoppa!

Hopelijk kan ik eens uitvissen wat die Renukamba voor godin is. Het klinkt me allemaal wel erg bekend in de oren, die rituelen. :heks:
els
Beheerder
 
Berichten: 3134
Geregistreerd: zo 14 jul , 2002 22:08
Woonplaats: Amsterdam

Berichtdoor els » do 06 mei , 2004 1:23

Hmm, ik begrijp dat Renukamba een andere naam is voor Yellama, de godin van de devadavi's.

Ik kwam ook nog deze afbeelding tegen:Afbeelding

Lijkt volgens mij nogal op een Sheila na gig:

AfbeeldingMoeilijk om een duidelijke te vinden, maar als je de hele website bekijkt wordt de overeenkomst wel duidelijk.

Hier nog een artikel over Yellama en de devadasi's, heilige prostituees/danseressen.Het is trouwens bekender dat de devadasi's zijn gewijd aan de god shiva.

De Engelsen hebben deze vorm van prostitutie verboden. Het is eigenlijk een vorm van heilige prostitutie, waarbij de prostituees ook opleidingen krijgen in zang en dans. In het sterk patriarchale India werden de devadasi's natuurlijk enorm misbruikt, dus de preutse, christelijke Engelsen hadden een goede reden hier een einde aan te maken. Toch was een carrière als devadasi voor veel Indiase vrouwen te verkiezen boven het 'heilig huwelijk', want dat betekende het einde van alle vrijheid en een leven in slavernij. Maar dat deerde de Engelsen natuurlijk niet. Hadden ze het huwelijk maar verboden. :jaja:

Maar tegenwoordig verzetten veel mensen in India zich tegen de verboden van de Engelsen, en blazen allerlei verboden tradities nieuw leven in. (Ook de mensenoffers dus.)
Ik heb wel eens een stuk gelezen van een groep jongeren die de heilige prostitutie in ere wilden herstellen, en ik heb er alle vertrouwen in dat zij zich niet zouden laten misbruiken door de mannen die de macht in handen hebben, maar dat ze zelf de touwtjes in handen zouden nemen. Daarom vind ik ook de actie van de Renukamba-volgelingen wel leuk. Dat klinkt niet echt als onderdrukte en seksueel geëxploiteerde vrouwen.
els
Beheerder
 
Berichten: 3134
Geregistreerd: zo 14 jul , 2002 22:08
Woonplaats: Amsterdam

Berichtdoor els » do 06 mei , 2004 3:00

Het is me niet helemaal duidelijk waar het volgende zich afspeelt. Dainkund, bij het heiligdom Kalatop? ???In elk geval is het gebied in handen van de luchtmacht, en de bewaker daar vertelde dat deze 'Dainkund devi' dezelfde is als Renukamba, en haar tamil naam is Maari-aata of Maari-amman, en nog een andere naam is 'Padai-veedu-amman’, de 'godin van het garnizoen'. Dat is handig voor de luchtmacht.

Himalaya? In elk geval, 'Dainkund' betekent 'zingende berg', en naar het schijnt floot en zong de wind daar door de bossen. De reizigers troffen op de berg ook nog een bacchanaal aan.

Hoe dan ook, Mariamna is ook bekend, maar toch weer een heel andere godin... dacht ik. Iets met regen en ziekte.
De naam Mariatta ken ik uit de Finse Kalevala.

Volgens deze brief lopen de volgelingen vier kilometer naakt omdat Renukamba naakt aan haar achtervolgers ontsnapte, en zo haar onschuld bewaarde. Dat vind ik minder, ik kan niet zo goed tegen het woord 'onschuld'. :hmm:


Op deze pagina staat nog een legende over Renuka en haar incarnatie Renkuaamba.

els
Beheerder
 
Berichten: 3134
Geregistreerd: zo 14 jul , 2002 22:08
Woonplaats: Amsterdam

Berichtdoor els » vr 07 mei , 2004 19:52

Grappig. Dezelfde houding als bij de afbeeldingen hierboven is in Zuid-Amerika een baarhouding. Ik vond net een afbeelding van Tlazolteotl waar ze op precies dezelfde manier is afgebeeld.

AfbeeldingEn Mayahuel:

Afbeelding

(Daar hadden we natuurlijk al meer van:
)
els
Beheerder
 
Berichten: 3134
Geregistreerd: zo 14 jul , 2002 22:08
Woonplaats: Amsterdam

Berichtdoor willy » za 08 mei , 2004 13:29

Lajia Gauri
and/or Yogini Mahasukhasiddhi

Afbeelding

Befitting the syncretic religion of Nepal, a thorough blending of Vedic Hinduism and Tibetan Buddhism, this Nepali carving depicts a deity that could be either of the above.
Detail from a wooden pillar
Maju Deval Temple, Kathmandu


Els, de Indiërs waren vroeger wel wat minder preuts denk ik.
:duivel:
willy
 
Berichten: 1092
Geregistreerd: di 06 aug , 2002 10:01
Woonplaats: Brasschaat

Berichtdoor willy » za 08 mei , 2004 13:44

Afbeelding

Zulke afbeeldingen kunt ge in alle culturen vinden, en ik geloof dat zij overal dezelfde betekenis hebben: vruchtbaarheid.
:duivel:

Afbeelding

Quoique le plus souvent très stylisé, le yoni peut apparaître sous des formes plus explicites comme ici à gauche dans un temple de Hyderabad (XI° siècle)
Cette forme, appelée Prithivi, "la grande ouverte" souligne la nature instinctive de la divinité en remplaçant sa tête par un motif végétal.

Hoewel meestal zeer gestiliseerd, kan men de yoni onder meer uitdrukkelijke vormen zien zoals hier aan de linkerkant in een tempel van Hyderabad (XI° eeuw) kan blijken. Deze vorm, genoemd Prithivi, "de grote geopende" onderstreept de instinctieve aard van de godheid door zijn hoofd te vervangen door een plantaardig motief.

:duivel:
willy
 
Berichten: 1092
Geregistreerd: di 06 aug , 2002 10:01
Woonplaats: Brasschaat

Berichtdoor els » za 08 mei , 2004 15:59

Els, de Indiërs waren vroeger wel wat minder preuts denk ik. :duivel:


Absoluut! Maar ik kom er niet sinds wanneer we massaal de kleren in zijn gejaagd.
De Indiase, lesbische schrijfster Giti Thadani heeft daar onderzoek naar gedaan. Ze heeft bijvoorbeeld een heleboel foto's van oude tempels gemaakt waar lesbische seks op werd uitgebeeld. Meestal waren die beelden onherkenbaar kapotgemaakt. Maar toch liet ze duidelijk zien dat de tempels (en dus de godsdienst) een veel positievere kijk op seks hadden, en dat zelfs homoseksualiteit gewoon voorkwam.


Dat de monotheïstische godsdiensten niet dol zijn op bloot is bekend, maar hoe dat met het hindoeïsme zit weet ik echt niet. Vooral het brahmanisme wordt beschuldigd van vrouwenonderdrukking. Dus het zal wel niet toevallig zijn dat Brahma en de brahmanen regelmatig met Abraham in verband wordt gebracht, en de jodendom, christendom en islam 'Abrahamistische' godsdiensten worden genoemd.
(Ook zonder Abraham bestaat er natuurlijk vrouwenonderdukking.)

Maar hoe het brahmanisme is verspreid, en waar die Brahma/Abraham-figuur vandaan kwam, geen idee. Ik ken de naam alleen de latere godsdienstboeken van de 'semitische' godsdiensten en het hindoeïsme, maar niet bij de Hittieten, Babyloniërs, Perzen, Zorastrisme of wat dan ook. Soms wordt de naam in verband gebracht met 'raham'. Dat staat weer in verband met 'baarmoeder' (Semitisch). Best mogelijk dat de patriarchale godsdiensten weer eens een vrouwelijk symbool hebben geïncorporeerd, maar je begeeft je natuurlijk op glad ijs. Misschien ook een leuk idee om eens een topic te openen over de oorsprong van Brahma/Abraham.

Zulke afbeeldingen kunt ge in alle culturen vinden, en ik geloof dat zij overal dezelfde betekenis hebben: vruchtbaarheid.


Helemaal mee eens. Ik geloof ook eigenlijk dat de symboliek wel wat verder gaat. Het gaat om leven én dood.

Bedankt voor de afbeeldingen trouwens.

Ik denk wel dat seksuele symboliek nog heel lang bleef voortbestaan toen seksualiteit allang heel erg werd onderdrukt. De vereerders ervan hadden zelf geen idee van de oorsprong van hun symbolen. Dat draagt flink bij aan de verwarring.
els
Beheerder
 
Berichten: 3134
Geregistreerd: zo 14 jul , 2002 22:08
Woonplaats: Amsterdam


Keer terug naar overige godsdienstenWie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers. en 1 gast

cron