Over Thot
Op het vignet van een van de chronologische tafels, wordt Thot voorgesteld met het lichaam van een man en het hoofd van een ibis; met op het hoofd de symbolische sikkel van de maan in haar Laatste kwartier, versiert met een struisvogelpluim; in de linkerhand een stift en in de rechter een wastafeltje.
Zo voorgesteld is Thot een maangod, (maar niet de maan) de aanwezigheid van de maansikkel laat hierover geen twijfel bestaan, daarom werd Thot gerangschikt bij de goden die verwant zijn aan de godin Neith-Isis.
In de oosterse geloofsleren is de slang het symbool van de onwetendheid en de dwaling; natuurlijke vijand van de slang, moet men de ibis beschouwen als de tegenstander van de onwetendheid en de dwalingen; men leidt er uit af dat hij een zekere kennis oproept.
Daar Thot in zijn linkerhand een stift, en in zijn rechter een wastafeltje houdt, is het zeker dat de attributen van de god wijzen op een bijhouden of nagaan van gegevens. Verbonden met de maansikkel, laat deze aanduiding veronderstellen dat Thot de berekening en de kennis van de maanomlopen vertegenwoordigt.
De struisvogelpluim, was bij de Egyptenaren het embleem van de waarheid.
Deze bijzonderheden samengevat leiden tot de conclusie: Thot, god van de ware kennis van de tijden en symbolische verpersoonlijking van de maantijden.
Thot is de Rechtvaardiger van de Uitverkorenen, die de ingewijde vergezelt en leidt door de opeenvolging van beproevingen welke de Opstanding voorafgaan.