Forum godinnen en beeldvorming
 weblog | godinnen | forum home ||

Set, de God van de Woestijn

Godsdiensten en culturen van Afrika

Set, de God van de Woestijn

Berichtdoor Acacia » do 20 sep , 2007 10:57

Seth is een van de oudste goden van Egypte. Zeer waarschijnlijk werd hij al ver voor de dynastieke periodes aanbeden als dodengod. Zijn volk kwam waarschijnlijk uit het zuiden en leefden als nomaden. Ze leefden van het land en van de jacht en begroeven hun doden.
De periode van deze mensen wordt ook wel de Nagada-Periode genoemd omdat veel overblijfselen rond deze plaats gevonden zijn.
In de mythologie wordt verteld dat Seth zichzelf uit de buik van zijn moeder, de hemelgodin Noet scheurde en in Nagada geboren werd.
Seth wordt vaak afgebeeld als een man met het hoofd van het Seth-dier.Veel mensen denken dat het Seth-dier een samengesteld dier is. Het dier zou bestaan uit een ezel, een aardvarken , een kameel en een hazewindhond. Een populaire theorie onder veel Egypte-liefhebbers is dat het Seth dier een hazewindhond is.

In het Oude Rijk werd hij ingepast in de Cultus van Re. Als God van de Onderwereld beschermde hij de Zonnegod Re door op het voorsteven van zijn schip de wacht te houden en de Slangengod Apep te doden. Apep wachtte elke nacht in de onderwereld op Re om hem te doden. En dat mocht niet gebeuren,want als Re gedood zou worden zou de zon nooit meer schijnen.
In de stad Memphis werd het Volk van Seth als rebellen en opstandelingen gezien. De God zelf kreeg daardoor een slechte naam. Om het volk uit Nagada onder de duim te houden werd verteld dat Seth de Vegetatiegod Osiris had vermoord en er zo voor had gezorgd dat er niks meer kon groeien in Egypte. Seth zou hem in veertien stukken hebben gesneden en het laatste stuk, de fallus van Osiris, in de Nijl hebben geworpen. Een vis at de fallus op en dat is ook de reden dat de Priesters geen vis mochten eten. De vis werd een onrein dier.
Seth werd steeds verder in het verdomhoekje geschoven.
Na de dood van Osiris zou hij hebben geheerst over Egypte . Een periode die gekenmerkt werd als een tijd van grote droogte. Later zou hij een gevecht zijn aangegaan met de zoon van Osiris, Horus. Na een strijd die tachtig jaar duurde besloot Re op aandringen van de Oorlogsgodin Neith dat Seth de woestijn kreeg en Horus het vruchtbare land.
In de tijd van Farao Peribsen, een farao uit de 2de dynastie, was er zeer waarschijnlijk een burgeroorlog aan de gang tussen de “onreinen” (Het Volk van Seth) en de Shemsu Hor (De volgelingen van Horus). Zeer waarschijnlijk was het Volk van Seth aan de winnende kant,want de farao die eerst Sechemib (Sterk van Hart) heette veranderde zijn naam in Seth-Peribsen (Seth-Hoop van alle Harten). Als enigste farao in de geschiedenis nam hij een Seth naam in plaats van een Horus naam. Een Horus naam houd in dat de naam in een vierkant werd geschreven met daarop de Valk van Horus. Peribsen liet zijn naam in een vierkant schrijven met het Seth-dier erop.
De zoon en opvolger van Peribsen nam een Seth-Horus naam aan: Een vierkant met beide dieren erop en heette: Chasechemoey , ofwel De twee machtigen verschijnen.
In de 15de Dynastie werd Seth de hoofdgod van de Hyksos, ookwel Woestijnprinsen genoemd. Ze hadden na een invasie de macht over Egypte toegeëigend. Ze vestigde zich in de Delta in de stad Avaris, het huidige Tell al-Daba.
Doordat Seth de belangrijkste god werd van de buitenlandse heersers daalde zijn populariteit helemaal naar een dieptepunt. Pas met de heerschappij van Seti I en Ramses II in de 19de dynastie werd hij weer voor vol aangezien. Seti I en zijn zoon waren er van overtuigd dat zij directe nakomelingen van deze God. Van Ramses is zelfs bekend dat hij tot op hoge leeftijd zijn haar rood verfde om zich met hem te kunnen identificeren.
Maar ook Toetmosis III uit de 18de dynastie was een Seth-aanhanger. Hij noemde zichzelf : Begunstigde van Seth. Er was ook een generaal die later farao werd met een naam die naar Seth verwees. Sethnachte, ofwel Seth de overwinnaar.
Wat erg opvallend is dat de farao’s die iets met Seth hebben, allemaal in het leger hebben gediend. De manier van oorlog voeren van Toetmosis III wordt nu nog steeds door een instituut van het leger onderzocht.
Seth was ook de god van één van de vier ere divisies van het leger van de farao. Er wordt gezegd dat alleen de allerbeste tot de Seth-divisie mocht behoren.
De andere Goden van de leger-divisies waren Amon,Re en Ptah.
Maar ondanks alle pogingen van diverse farao’s werd Seth steeds meer als boosaardige macht gezien. Zelfs nu nog zien veel mensen hem als de Egyptische Satan.
Toch is Seth niet slecht. In de woestijn vonden de Egyptenaren bijna al hun goud en hun edelstenen. Zijn storm en regen lieten het verdorde land opbloeien.
Maar in de oase van de El Kharga is hij nog tot in de Romeinse tijd aanbeden. Daar in de El Kharga oase in Deir EI Haggar staat nog steeds zijn (Romeinse) tempel die in de 19e eeuw door (waarschijnlijk) Gerard Rohlfs is ontdekt. Die tempel staat er nog steeds en er wordt van gezegd dat er geen meer romantische plek voor een tempel kan zijn.

---
Acacia
Acacia
 
Berichten: 6
Geregistreerd: wo 19 sep , 2007 11:20

Keer terug naar Egypte en AfrikaWie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers. en 1 gast

cron