Forum godinnen en beeldvorming
 weblog | godinnen | forum home ||

het jodendom, het christendom en het heidendom

Wicca, heidendom, new age / paganisme, satanisme etc.

het jodendom, het christendom en het heidendom

Berichtdoor Aivy » za 20 aug , 2005 11:18

Vreekamp zwijgt niet bij volle maan

"Mijn verblijf op IJsland roept nog steeds grote emoties bij me op. Indrukwekkend. Hoe daar de heidense cultuur op perfecte wijze naast de christelijke cultuur kan bestaan. 95 procent van dit woest en ledige land is luthers, maar de kinderen leren op school allemaal nog de Edda."

Henk Vreekamp is hervormd dominee van en op de Veluwe en was jarenlang secretaris Kerk en Israël voor de hervormde kerk. De Edda is het boek van de gebundelde goden- en heldenliederen die in Noord-Europa de ronde deden. De wegen van de zieneres in de Edda en dominee Hendrik kruisten elkaar. Vreekamp schreef er een 'Geert Mak-achtig' cultuur-historisch essay over.

"Het was voorjaar 1992. Ik zat in mijn studeerkamer, maar moest naar buiten, ik moest wandelen." Vreekamp bleef wandelen, over de Veluwe maar ook door Noord-Europa waar eens de Kelten, Vikingen en Germanen heersten. Najaar 2003 resulteerde dit in het boek 'Zwijgen bij volle maan', de titel verwijst naar een Veluws volksverhaal.

"Ja tot 1900 bestonden op de Veluwe veel sagen en andere verhalen die door oude wijze oma's aan kinderen werden doorverteld. Vrouwen vormden de spil in het overbrengen hiervan. Wist je dat het bodemloze Udderlermeer ontstaan is toen de dondergod Thor zijn hamer naar de aarde slingerde om de zeeslang te doden! En zo zijn er honderden verhalen. Gelukkig zijn er veel opgetekend door Gustaaf van de Wall Perné die eind 19e eeuw de boerenhoeven langsging om de sagen op te tekenen. Het grappige maar ook het frappante is dat deze heidense verhalen stand hielden in dit bijbelgetrouwe gebied. Het tempo waarop het christendom zich in de Middeleeuwen over Veluwe heeft verspreid is overigens ook niet heel snel gegaan. Tradities beklijven hier."

Veluwenaar in Voorthuizen:

Een dominee moet dopen, begraven en bidden
maar hij moet met zijn prediking
zich niet mengen in wat wij doen of laten moeten
want dat weten wij zelf wel

G. van der Leeuw

(uit: 'Zwijgen bij volle maan')

In 'Zwijgen bij volle maan' laat Vreekamp het jodendom, het christendom en het heidendom door de hoofdpersonen met elkaar in gesprek komen. De jood houdt de christen een spiegel voor en vraagt hem: waar sta jij eigenlijk voor, wie ben jij? De heiden verwoordt en verbeeldt het mysterieuze oergevoel waar de christen nog steeds naar neigt. "Heiden betekent letterlijk 'van de heide' en staat synoniem voor de plattelander die verbonden is met de natuur en de seizoenen. Het recht van de sterkste en de angst voor de donkerte vieren hier hoogtij. De christen heeft de neiging hierin mee te gaan terwijl hij weet dat hij moet strijden voor gerechtigheid en moet opkomen voor de zwakkeren. Het heidendom kan gemakkelijk in fascistische handen vallen. Hitler dweepte hiermee."

"Na de Tweede Wereldoorlog is al het Germaanse en heidense cultuurgoed verbannen. Vandaar dat wij in Nederland er bijna niets meer van afweten. Als een kind heb ik me de afgelopen jaren kunnen verbazen over alle ontdekkingen die ik heb gedaan. Het heidendom waart nog steeds rond in mij en op de Veluwe. Zelfs van behoudende christenen kreeg ik lovende kritieken op mijn boek. Ergens voelen ze met me mee in deze sluierende traditie, het hoort bij hun eigen collectief geheugen. Vandaar dat ze die hele PKN maar niets vinden. Saksen hebben niets met een centraal gezag dat hen iets oplegt, en hun eigen plaatselijke hervormde kerk zomaar verandert in een nietszeggende naam als de PKN. Ik voel dat wel met hen mee."

Voor Vreekamp zelf hebben alle onderzoekingen van de afgelopen jaren regelmatig tot 'persoonlijke clashes' geleid. "In het begin probeerde ik mijn heidense wortels te verdringen, maar het gegeven dat al mijn voorouders tot 400 jaar terug ook al op de Veluwe woonden is niet weg te poetsen. Ik heb me er aan overgeven en ingeleefd in de mensen die hier in de 8e eeuw woonden, toen de kerstening onder Karel de Grote pas goed op gang kwam. Ik weet dat ik met de Saksen had meegevochten hiertegen. En ik kan nog steeds kwaad worden op een Bonifatius die een knoeperd van een heilige eik omhakt om aan te tonen dat er niets bijzonders aan deze boom is. Als gedoopte heiden noem ik dat cultuurverachting."


Douwe Anne VerbruggeVolgens mij geloven zij allemaal in dezelfde god
Aivy
 
Berichten: 13
Geregistreerd: do 25 sep , 2003 9:27
Woonplaats: Spijkenisse

Berichtdoor els » zo 21 aug , 2005 10:05

Interessant stukje, Aivy. Er staat bij mij eigenlijk al een tijdje een fietstochtje door Utrecht in de planning, op zoek naar de herkomst van allerlei plaatsnamen. Het is wel jammer dat veel plaatsnamen die herinneren aan de oude godsdienst inmiddels zijn verdwenen, bijvoorbeeld omdat er nu allerlei nieuwbouw is verrezen, zodat er andere namen zijn gegeven. Maar met oude kaarten zou je nog dingen terug moeten vinden.

Ook zijn er veel plaatsen met een christelijke naam, die misschien vroeger namen hadden die wezen op een betekenis voor een oudere godsdienst. Ook natuurlijk veel namen zoals heksenberg en duivelsberg. Ik zag op een oude bosatlas ook bijvoorbeeld een Holleberg en een Tepelberg, maar op de nieuwe kaarten zijn deze namen verdwenen. Ik weet niet of het nog de moeite is om van die plaatsen foto's te maken, maar het lijkt me toch leuk om er eens te kijken, als je er kan komen althans, omdat er ook militaire oefenterreinen zijn.

Ik moet er toch weer eens achteraan, voor het te laat is.

"Heiden betekent letterlijk 'van de heide' en staat synoniem voor de plattelander die verbonden is met de natuur en de seizoenen. Het recht van de sterkste en de angst voor de donkerte vieren hier hoogtij. De christen heeft de neiging hierin mee te gaan terwijl hij weet dat hij moet strijden voor gerechtigheid en moet opkomen voor de zwakkeren. Het heidendom kan gemakkelijk in fascistische handen vallen. Hitler dweepte hiermee."


Dit vind ik wel heel erg brutaal, typisch hoe het christendom lastert over andere godsdiensten terwijl ze zelf de handen wassen in onschuld.

Kijk naar deze foto's, dan weet je wie er ontvankelijk is voor fascisme en ermee dweept.

Afbeelding

Afbeelding

De katholieke kerk is nu met een grote witwasactie bezig, om te verhullen wat hun aandeel is geweest aan de opkomst van het derde rijk. De kerk heeft Hitler gesteund omdat hij met harde hand optrad tegen de opkomst van het socialisme en het atheïsme. Als je het verboden Mein Kampf eens zou lezen, zou je ook zien hoe Hitler zich beroept op zijn plicht als christen om de joden uit te roeien. Hier kan niet genoeg aandacht aan worden besteed, want de recente strijd van de kerk om de geschiedenis te vervalsen is keihard en meedogenloos. Als vanouds schuiven ze alle onrecht in de schoenen van de 'heidenen'. Het is echt walgelijk.

Op deze website nog veel meer foto's:En hier meer info:

els
Beheerder
 
Berichten: 3134
Geregistreerd: zo 14 jul , 2002 22:08
Woonplaats: Amsterdam

Berichtdoor Aivy » zo 21 aug , 2005 14:57

Luchtfoto's van bepaalde gebieden geven soms ook inzichten naar het "oude" gebruik van een gebied.

Ga eerst naar download het programma terra explorer. Hiermee kan je over Nderland vliegen. Eeen beetje kaart kennis is wel wenselijk, je kan vanaf 750 tot 30000 meter hoogte vliegen.
Als je een vrije vlucht maakt over Nederland dan kom je soms vreemde plekjes tegen, die vanaf de grond totaal niet waarneembaar zijn.
Aivy
 
Berichten: 13
Geregistreerd: do 25 sep , 2003 9:27
Woonplaats: Spijkenisse

Berichtdoor els » zo 21 aug , 2005 15:30

Hmm, het lijkt mij hartstikke leuk, maar het installeren van die terra explorer wil niet lukken. Hij installeert het automatisch, maar dan zegt hij dat ie het niet kan vinden, en inderdaad staat het exe-bestand dat ie wil openen niet op m'n schijf, en ook mist ie een dll.

Ik kan niet vinden waar ik het met de hand kan installeren. :(

Ik zal het straks nog eens proberen. Of misschien weet jij het, Aivy?
els
Beheerder
 
Berichten: 3134
Geregistreerd: zo 14 jul , 2002 22:08
Woonplaats: Amsterdam

Berichtdoor Aivy » di 23 aug , 2005 22:23

Ik heb in het begin ook moeite gehad om het te installeren, eerst dan maar opslaan op de harde schijf en daarna installeren.

Rechter muis toets en dan opslaan
Aivy
 
Berichten: 13
Geregistreerd: do 25 sep , 2003 9:27
Woonplaats: Spijkenisse

Berichtdoor els » wo 24 aug , 2005 11:12

Jippie, ik vlieg! :grijns: :P

Nu nog wat oefenen, want het landschap zit boven m'n hoofd, en ik ben een gevaar voor de omgeving.

Bedankt, Aivy. Ik zal eens zien of het lukt met het verkennen van het land. :lach2:
els
Beheerder
 
Berichten: 3134
Geregistreerd: zo 14 jul , 2002 22:08
Woonplaats: Amsterdam

Berichtdoor Aivy » do 25 aug , 2005 20:09

als je via http://www.vanuitdelucht.nl vertrekt, dan kan je via hoofdsteden al een aardig stukje in een richting komen
Aivy
 
Berichten: 13
Geregistreerd: do 25 sep , 2003 9:27
Woonplaats: Spijkenisse

Berichtdoor Endymion » wo 14 feb , 2007 9:15

Inderdaad,

Ik denk dat het heidendom door zijn naturrlijke "Recht van de sterkste" in faschistische handen kan vallen, maar niet minder of meer dan het christendom en andere monotheïstische religies vanwege hun onbuigzame fanatisme.
Endymion
 
Berichten: 89
Geregistreerd: ma 12 feb , 2007 12:20


Keer terug naar Moderne godsdienstenWie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers. en 1 gast

cron