Forum godinnen en beeldvorming
 weblog | godinnen | forum home ||

China: onderdrukking van advocaten neemt toe

Plaats hier nieuwsberichten.

Oude nieuwstopics worden verplaatst naar een forum waar ze beter in thuishoren.

China: onderdrukking van advocaten neemt toe

Berichtdoor Cinderella » di 19 jul , 2011 13:46

Mensenrechten:

China: onderdrukking van advocaten neemt toe :

De Chinese overheid heeft een reeks maatregelen in het leven geroepen die het werk van advocaten danig hindert. Het verdedigen van mensenrechtendossiers is bijzonder moeilijk - en vaak ook gevaarlijk- geworden. Dit zegt Amnesty International in een nieuw rapport.

Het rapport Against the Law-Crackdown on China's Human Rights Lawyers Deepens beschrijft hoe de overheidscontrole op advocaten de laatste twee jaar en vooral de laatste maanden enorm is toegenomen.

De vrees voor een “Jasmijnrevolutie” geïnspireerd door de Arabische lente heeft sinds februari geleid tot de opsluiting van opposanten, mensenrechtenactivisten en bloggers.

Advocaten die werken rond vrije meningsuiting, vrijheid van religie en landrechten worden geviseerd.

“Mensenrechtenadvocaten worden steeds vaker de mond gesnoerd. Hun licenties worden ingetrokken, ze worden getreiterd, ze worden ontvoerd en zelfs gefolterd”, zegt Karen Moeskops, directeur van Amnesty International Vlaanderen.

Elk jaar worden juristen in China onderworpen aan een officiële doorlichting door lokale autoriteiten of zogezegd onafhankelijke beroepsverenigingen. Advocaten die gevoelige dossiers op zich nemen, zoals mensenrechtencases, krijgen vaak een negatieve beoordeling waardoor hun licentie ingetrokken wordt.

Wanneer de jaarlijkse controles en het intrekken van licenties de advocaten onvoldoende afschrikken, grijpen de Chinese autoriteiten naar meer drastische middelen. Mensenrechtenschendingen en zelfs overtredingen van de eigen Chinese wetgeving worden daarbij niet geschuwd.

Op meer dan 204.000 advocaten in China zijn er slechts een paar honderd die het aandurven om op mensenrechtendossiers te werken. De meeste advocaten bezwijken onder de druk, intimidatie en het geweld.

In 2009 en 2010 werden er nieuwe regels van kracht die advocaten verbieden bepaalde cliënten te verdedigen. Sindsdien is het hen ook verboden om met de media te spreken over hun werk of over misbruiken in de rechtbank. Het is eveneens veel eenvoudiger geworden om advocaten te vervolgen voor een vage misdaad zoals het “aanzetten tot subversie” of “staatsondermijnend gedrag”.

Door deze nieuwe maatregelen vinden bepaalde mensen heel moeilijk een advocaat. Mensen die vervolgd worden omdat ze lid zijn van officieuze religieuze groepen zoals de spirituele beweging Falun Gong bijvoorbeeld. Andere slachtoffers zijn Tibetaanse en Oeigoerse demonstranten, mensen die onder dwang hun huis hebben moeten verlaten of activisten die het overheidsbeleid met betrekking tot natuurrampen of voedselveiligheid in vraag stellen.

Ook individuen die gefolterd of illegaal opgesloten werden door de staat slagen er niet in om zich te laten verdedigen in de rechtbank. Een ander voorbeeld zijn terdoodveroordeelden die vervolgd worden op basis van bewijsmateriaal dat verkregen werd door foltering.

“Het repressieve beleid van de overheid zorgt ervoor dat advocaten het niet meer aandurven om gevoelige dossiers op zich te nemen. Enerzijds beperkt dit de toegang van heel wat Chinezen tot gerechtigheid en anderzijds kunnen politici en ambtenaren ongestraft mensenrechtenschendingen plegen”, zegt Karen Moeskops.

Bronvermelding: http://www.hulporganisaties.be/artikels ... t-toe-.htm" onclick="window.open(this.href);return false;
Cinderella
 
Berichten: 43
Geregistreerd: ma 18 jun , 2007 8:19
Woonplaats: Hasselt - België

Keer terug naar NieuwsWie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers. en 2 gasten

cron