Forum godinnen en beeldvorming
 weblog | godinnen | forum home ||

swastikas en zonnesymbolen

Hier kan alles waarvan je niet weet waar je het moet plaatsen.

swastikas en zonnesymbolen

Berichtdoor els » di 26 jul , 2005 12:33

Naar aanleiding van een verwijzing naar het 'left hand path' en 'right hand path' in een andere discussie wou ik wat zeggen over het symbolisch gebruik ervan in de iconografie, met name de Griekse.

Op oude Griekse vazen zie je vaak allerlei symbolen van de natuurlijke cycli tussen de afbeeldingen. Men noemde dit altijd graag 'horror vacui', ofwel het volkladden met versierinkjes tussen de menselijke gestalten in, uit angst voor de 'leegte'. Zo ging men dus voorbij aan de symbolische betekenis van deze motieven, waaronder swastika's, stippen, spiralen, en beestjes en bloemen.

Dit duurde tot ongeveer halverwege de zevende - zesde eeuw. Dan worden deze symbolen vervangen door letters, die de namen van de afgebeelde gestalten aangeven.

Hieronder een afbeelding van een amfoor met gorgonen, afkomstig uit Eleusis, daterend van ca. 670. Wegens ruimtegebrek alleen het midden. Medusa ligt links, zonder hoofd, dat zojuist is afgeslagen door Perseus. Hier zie je de twee zusters, die Perseus met het hoofd (buiten beeld rechts) achtervolgen. Tussen de gorgoonse zusters zie je allerlei symbolische figuren. Het zijn niet de duidelijkste swastika's, maar toch. Ik zal daar nog eens verder naar zoeken.

Afbeelding

Dan een paar afbeeldingen van respectievelijk Eris en Medusa in de karakteristieke, archaïsche 'rennende' houding, die volgens mij ook verwijst naar een swastika.

Afbeelding

Afbeelding

En nog zo'n afbeelding van Medusa's alter ego in Zuid-Amerika, de Azteekse Coyolxauhqui , die in net zo'n houding is afgebeeld. Alleen zijn haar ledematen afgehakt, dus het is weinig rennen. Maar de rangschikking is hetzelfde.

Afbeelding
els
Beheerder
 
Berichten: 3134
Geregistreerd: zo 14 jul , 2002 22:08
Woonplaats: Amsterdam

Berichtdoor els » di 26 jul , 2005 12:34

Hier is ook nog een 'potnia theron' (Vrouwe der dieren) op een schaal uit Rhodos, van ca. het jaar 600. De potnia heeft twee ganzen in de hand, en ze draagt het masker van een gorgoon. Hier staat wel een mooie, duidelijke swastika op, rechtsdraaiend, neem ik aan, ben daar nooit zo goed in. En er zijn ook andere zonnesymbolen te zien. Ook op de ganzen zie je een swastika en een kruis, als ik het goed zie. Het is nogal pietepeuterig.

Net als de gorgonen op de amfoor uit Eleusis maakt ook deze vrouw een lopende beweging, waarbij een been onder haar rok uitkomt. Het impliceert dus beweging.

Afbeelding
els
Beheerder
 
Berichten: 3134
Geregistreerd: zo 14 jul , 2002 22:08
Woonplaats: Amsterdam

Berichtdoor els » di 26 jul , 2005 12:34

Zoals iedereen weet, werd uit het hoofd van Medusa behalve de gewapende krijger Chryasor ook nog het paard Pegasus geboren. Perseus reed daar nog op. Van Pegasus is het een vrij kleine stap naar de Germanen en naar het paard van sinterklaas.

Hier dan ook een hanger en een koekplank waarop de zonnesymboliek van dit paard naar voren komt. Ik heb nu geen tijd meer om de precieze achtergrond van de planken op te zoeken. Maar in elk geval zie je ook op deze paarden zonnesymbolen, waaronder de swastika. Het komt uit een oud boek van Van Gils over sinterklaas. Zo gauw ik tijd heb, zal ik even opzoeken hoe het hier ook weer mee zat. Maar hier zijn de paarden.

Afbeelding

Afbeelding
els
Beheerder
 
Berichten: 3134
Geregistreerd: zo 14 jul , 2002 22:08
Woonplaats: Amsterdam

Berichtdoor Brunetti » di 26 jul , 2005 22:42

Mesopotamië mag weer niet ontbreken :knipoog:

De swastika of fylfot komt slechts zelden voor in Mesopotamische kunst. Het is ondubbelzinnig te zien op prehistorisch aardewerk en vroeghistorische kleien zegels. Nadien zien we het in Mesopotamië een hele tijd verdwijnen tot in de Neo-Assyrische periode.
Het teken werd op verschillende manieren uitgelegd. Een zonnesymbool voortkomend uit de wielen van de strijdwagen van de zonnegod; een teken voor een versterkte vesting; symbool voor de wervelwinden of de vier winden.Vriendelijke groeten
Brunetti
 
Berichten: 166
Geregistreerd: di 01 maart , 2005 14:11

Berichtdoor els » wo 27 jul , 2005 9:45

Ha, prima overzichtspagina, Brunettti.
Interessant ook te zien dat die symbolische tekens zo vloeiend in een andere overgaan, en zo flexibel kunnen worden uitgelegd. Lastig als je de 'betekenis' van zo'n symbool wil achterhalen, want het wordt steeds aangepast aan nieuwe ideeën en een nieuwe omgeving.

Hier bijvoorbeeld uit de losse pols een paar interpretaties die door Barbara Walker zijn opgesomd:

In Griekenland, Klein-Azië en Perzië werd de draaiende wereldas door de swastika uitgebeeld.
In Japan was het een ideogram voor 'oneindigheid' (of het getal 10.000).
De oudste swastika's zouden zijn gevonden op mammoetivoor uit de Oekraïne, en dateren van zo'n 10.000 jaar v.o.j.

Het zou een sanskriet woord zijn voor 'het zij zo'.

Walker is altijd een beetje onbetrouwbaar, dus alles moet je drie keer controleren, maar toch kijk ik er altijd even in.

Dan komt er nog een verhaal over linksom en rechtsom,maar daar heb ik geen tijd meer voor, moet rennen naar het werk. :(
els
Beheerder
 
Berichten: 3134
Geregistreerd: zo 14 jul , 2002 22:08
Woonplaats: Amsterdam

Swastica of Hakenkruis

Berichtdoor willy » zo 14 aug , 2005 18:48

Swastika of Hakenkruis

Swastika : Sanskriet = letterlijk : gelukkig; van sù = wel; asti = zijn.
De onjuiste opvatting dat het hakenkruis in Palestina en het door Semieten bewoonde Mesopotamië niet zou voorkomen, heeft aanleiding gegeven, het als een specifiek Indogermaans en Arisch symbool te beschouwen.
Om dit vermeend antisemitisch karakter nam het nationaal-socialisme het als herkenningsteken van de beweging aan en verhief het na de overwinning van 1933 tot nationaal embleem.
Oorspronkelijk uit Egypte, gaat het hakenkruis op de oudste tijden terug.
Omdat het bij de Germanen vooral als de hamer van de dondergod Thor voorkomt, werd het in Duitsland, waar het als huismerk algemeen bekend is, als afweermiddel van brand en blikseminslag beschouwd.
Aanvankelijk bestond het uit een houten kruis met gelijke armen, die aan het eind in dezelfde richting rechthoekig omgebogen zijn, en doorboort in het midden met een gat als naaf, het maya.
Het behoorde tot de onderdelen van de cultus en diende om vuur te maken door het snel ronddraaien om een houten as voorzien van een stuk katoen.
Weldra werd dit cultus onderdeel het symbool van de Vuurwet.
Eerst aangenomen door de Afrikaanse rassen, ging het hakenkruis daarna over, als inwijdingssymbool bij de meeste oude tradities.
Heilig teken bij de Indiërs, de Feniciërs, de Chaldeeërs, de Perzen, en later bij de Arabieren, de Etrusken, de Chinezen en de Japanners, vindt men het ook terug op de muren van de tempels van de Maya’s, op het Mexicaanse schiereiland Yucatan.
De archeologie heeft het een beetje overal gevonden : te Susa in Mesopotamië, in tekeningen op keramiek van de 35e eeuw v.C.; in Italië op grafzerken van de Etrusken; in Frankrijk op verschillende stenen door opgravingen tevoorschijn gebracht, en die van de prehistorie dateren; in Egypte, in verschillende documenten, in het bijzonder op kalenders; in Klein-Azië en Arabië, als zinnebeeld op decoratieve objecten en versiersels.
In zijn esoterische zin, heeft het hakenkruis de betekenis van De Vernieuwing van de Wereld en De Hergeboorte van het Mensdom.
Symbolisch uitgedrukt : ‘Door het Vuur, naar de terugkeer van de Gouden Eeuw’.
Het is dus het zinnebeeld van de Afwachting van de Verlossing en het teken van De Redding door de Kennis.
Indien men dit naar de metafysica van het Duitse nationaal-socialisme terugvoert, vertaald het hakenkruis de slagzin van het Congres van Neurenberg : ‘De strijd van Duitsland voor zijn toekomst in het Oosten’.
Het hakenkruis is dus het eeuwenoude symbool van de hoogste inwijding.
De swastika, ideogram dat kosmische dynamiek en creatieve energie vertegenwoordigt is een van de oudste en meest verbreide van alle lineaire symbolen.
De naam komt van het Sanskriet su is ‘wel’ en asti is 'zijn' en de traditionele betekenis ervan was altijd positief.
De swastika zelf is een kruis met gelijke armen, het eind van iedere arm in een hoek van negentig graden waardoor er een draaiend effect ontstaat.
De swastika symboliseert een zonnewiel met een spoor van licht uit elke draaiende spaak en zijn gebruik in primitieve culten hing samen met de zon met luchtgoden, in het bijzonder Indo-Iraanse.
Hij kan elke kant opdraaien.
De swastika met de bovenste arm naar links - een boeddhistisch symbool voor de cyclische levensloop - wordt soms, maar niet altijd, geïdentificeerd met het principe van de mannelijke energie en was een symbool dat door Karel de Grote werd gebruikt.
De omgekeerde swastika was verbonden met de vrouwelijke scheppende kracht in opper Mesopotamië en is zichtbaar op de pubis van de Semitische godin Ishtar.
Hij is ook een yinsymbool in China.
De oerbetekenis van de swastika als levenskracht, zon-energie en cyclische regeneratie wordt vaak ook gebruikt om het Opperwezen aan te duiden, in het bijzonder in het jaïnisme.
Hij is te zien in de voetafdruk of op de torso van de Boeddha (onbeweeglijk hart van het Rad van Wording) en is ook een voorstelling van Christus in inscripties in catacomben en van Vedische, hindoeïstische en Griekse goden.
De gevleugelde schijf op een swastika werd vaak gebruikt als een symbool voor zonne-energie, in het bijzonder in Egypte en Babylonië.
Naast zijn roterende beweging is het andere opvallende kenmerk van de swastika dat zijn vier armen de ruimte in vieren delen; de swastika wordt daarom geassocieerd met de windgoden, de vier jaargetijden of de vier windstreken.
Vlak voor de Eerste Wereldoorlog begonnen antisemitische groepen in Duitsland en Oostenrijk de swastika te gebruiken als een symbool van ‘Arische’ raciale zuiverheid.
Adolf Hitler, een meester in massapsychologie herkende zijn grote dynamiek als partijsymbool en liet in augustus 1920 een swastika op de nazi-vlag zetten.
Doordat de nazi's de swastika als embleem gebruikten, werd het een van de meest verguisde succesvolle symbolen van de twintigste eeuw.
De nazi’s gebruikten ook een ander oud lineair teken van kracht, de zigzaglijn gebaseerd op de bliksem.
Een dubbele zigzaglijn werd het insigne van de SS.
willy
 
Berichten: 1092
Geregistreerd: di 06 aug , 2002 10:01
Woonplaats: Brasschaat

Berichtdoor els » ma 15 aug , 2005 13:23

Bedankt voor het uitgebreide overzicht, Willy. :lach2:

Hier zijn ook nog twee websites met info over swastika's.Het is een framespagina, klik op 'nederlands' (ergens links), en je wordt doorgestuurd naar de Nederlandstalige pagina's. Veel geschiedenis, afbeeldingen, en zelfs een verspreidingskaart.

En deze pagina's van symbols.com

Klik op het nummer, en er verschijnt een pagina met vindplaats en periode.
els
Beheerder
 
Berichten: 3134
Geregistreerd: zo 14 jul , 2002 22:08
Woonplaats: Amsterdam

Swastica's

Berichtdoor willy » vr 23 sep , 2005 12:23

willy
 
Berichten: 1092
Geregistreerd: di 06 aug , 2002 10:01
Woonplaats: Brasschaat

Berichtdoor els » wo 08 maart , 2006 16:31

Ik kwam net opeens een mooie schaal tegen uit Zuid-Mesopotamie, van de 'Samarra-cultuur'. Hij is ouder dan 6000 jaar.
Er staan vissen en vogels en zo bij getekend.

Afbeelding

[url=http://ist-socrates.berkeley.edu:8080/~ane/index.php?course=nes15&do=detail&imgid=00372]http://ist-socrates.berkeley.edu:8080/~ane/index.php
?course=nes15&do=detail&imgid=00372[/url]
els
Beheerder
 
Berichten: 3134
Geregistreerd: zo 14 jul , 2002 22:08
Woonplaats: Amsterdam

Berichtdoor Cinderella » ma 04 aug , 2008 4:54

Een tijdje geleden kreeg ik van een mede beoefenaar een bijzonder geschenk. Een sierraad (halsketting) wat ik nu steeds draag. De Swastika 'Het symbool van de Boeddha' s'. Het is ook het symbool van Falun Dafa 'Het Falun Embleem'. Vele beoefenaars van Falun Dafa dragen dit embleem.
Zie:

http://swastika-info.com/nl/falundafa.p ... zhuanfalun

Het Falun Embleem is de miniatuur van het universum. Het heeft ook zijn eigen vorm van bestaan en evolutieproces in alle andere dimensies. Daarom noem ik het een wereld.
Li Hongzhi
Cinderella
 
Berichten: 43
Geregistreerd: ma 18 jun , 2007 8:19
Woonplaats: Hasselt - België


Keer terug naar AlgemeenWie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers. en 1 gast

cron