Forum godinnen en beeldvorming
 weblog | godinnen | forum home ||

Kunnen engelen als goden worden gezien?

Wil je iets weten over een godin of iets anders wat met mythologie te maken heeft? Stel hier je vraag en kijk of iemand je kan helpen.

Kunnen engelen als goden worden gezien?

Berichtdoor Shayenne » di 27 mei , 2008 18:14

Engelen als goden? En wat about de "gevallen" engelen?
Nou ja, gevallen of niet, ze schijnen toch in de begintijden der mensheid als goden te zijn vereerd, die gevallen engelen dan.
Kijk op: http://www.bibliotecapleyades.net/vida_ ... hers13.htm

Interessante informatie, ook voor satanisten!

Shayenne. :twisted:
Shayenne
 
Berichten: 44
Geregistreerd: zo 19 nov , 2006 17:08

Berichtdoor Goodies » di 27 mei , 2008 21:58

hoiu @Shayenne,

Een engel is gevleugeld, misschien moeten we daar het spoor van de oorsprong zoeken. De Romeinen beeldden Victoria (de overwinning) en Cupido (boodschapper van de liefde) af met vleugels. De vleugel is ook het teken van de (snelle) boodschapper bij Mercurius: hij had vleugels op zijn helm. In zoekt de schrijver de oorsprong van de engel bij de Mesopotamische cherubs: sfinxachtige, gevleugelde mythologische monsters, door de Israëlieten aangepast aan de eigen iconografie.

In de mono-theistische (semitische) godsdiensten is een hierarchie van engelen ontstaan: aartsengelen zijn belangrijker, niet alleen boodschappers maar afgezanten. Ik denk dat engelen vooral worden gezien als helpers van de mono-god, die immers in zijn eentje was/is. Als niet-gelovige vergelijk ik de rol van engelen met zwarte pieten. Ze zorgen ervoor dat Sinterklaas, hoewel in zijn eentje, toch alom aanwezig is.

Het satanisme is als polair verschijnsel uiteraard ook mono-theistisch en zal daarom een vorm van 'engelen' nodig hebben die ook polair is en aan de duivel verwant, zoals de demon.

Romeinen hadden dat probleem van de eenzame, almachtige godheid nog niet, want ze hadden tientallen goden en godinnenen een heleboel personificaties beschikbaar, die hun eigen (machtige) rol konden vervullen in de mythologie.

:)
Lx
Goodies
 
Berichten: 29
Geregistreerd: wo 19 jul , 2006 1:39
Woonplaats: Nijmegen

Berichtdoor els » wo 04 jun , 2008 0:48

Hehe, na een verjaardag en wat lijvige klussen kan ik eindelijk weer eens op het forum kijken.

Ik moest ook aan de overeenkomst tussen Victoria / Nike ('overwinning') denken vanwege het feit dat het 'evangelion' dat de Romeinse boodschappers brachten in de overwonnen landen berichten van overwinning waren. 'Evangelie' komt natuurlijk letterlijk van goed en boodschap, en de inhoud van het bericht gaat over Nike, die veel lijkt op bepaalde voorstellingen van engelen. Hier bijvoorbeeld een Nike uit Efese.

Afbeelding

Nike was natuurlijk altijd vrouwelijk, in tegenstelling tot de christelijke engelen, maar toch is de overeenkomst opvallend.
De Romeinse boodschappers waren natuurlijk mensen.
De engelen die in de bijbel de 'boodschappen' komen brengen, zien er ook altijd nogal als gewonen mensen uit.

Sommigen hebben ook geprobeerd de bekende aartsengelen terug te voeren op historische personen. De engel Michael zou te herleiden zijn tot een of andere Assyrische koning, ik ben helaas vergeten wie.

Uit andere verhalen kun je opmaken dat ze werden gelijkgesteld aan 'zielengeleiders', die de overledenen na hun dood verder geleiden, zoals Hermes dus.

Mijn gok tot hiertoe is dat de engelen kenmerken hebben van zowel historische personages als van bovennatuurlijke. Hmm... klinkt een beetje nietszeggend zo, maar okee. :lach2: Misschien vind ik nog een paar concrete voorbeelden om het wat leuker te maken.
els
Beheerder
 
Berichten: 3134
Geregistreerd: zo 14 jul , 2002 22:08
Woonplaats: Amsterdam

Berichtdoor els » wo 04 jun , 2008 18:20

De Nike van Samothrake (190 v. Chr) is volgens mij duidelijk een inspiratiebron geweest voor het afbeelden van engelen, vooral (sint) Michael. :lach2: Op de website van wikipedia zie je nog meer afbeeldingen van de aartsengel Michael, die nog meer aan de Nike doen denken. Nike heeft dan wel nooit een zwaard, maar het past er heel natuurlijk bij, vind ik.

Afbeelding

Afbeelding

http://en.wikipedia.org/wiki/Michael_(archangel)

(Je moet de link naar wiki helaas even knippen en plakken, want door die haakjes wordt hij niet goed omgezet.)
els
Beheerder
 
Berichten: 3134
Geregistreerd: zo 14 jul , 2002 22:08
Woonplaats: Amsterdam

Kunnen engelen als goden worden gezien?

Berichtdoor Selma » ma 23 jun , 2008 16:45

Engelen zijn antieke goden die zich aan nieuwe godsdiensten hebben aangepast. Via onderstaande link is een Assyrische godheid te zien uit de 8ste eeuw v.Chr., maar zulke voorstellingen bestonden in die contreien al een paar duizend jaar eerder.


De aartsengel Sint Michael wordt vaak afgebeeld in het tenue van een Romeinse soldaat, omdat zijn christelijke verering in de tijd van het Romeinse imperialisme gestalte heeft gekregen, maar Michaels hele wezen is gebaseerd op Marduk, de stadsgod van Babel (Babylon), die zo'n 3700 jaar geleden aan een opmars begon in het Mesopotamische pantheon, om er tenslotte hoofdgod van te worden. Marduks grootste heldendaad bestond eruit dat hij een gigantisch zeemonster versloeg door zijn speer in haar bek te planten, in exact dezelfde houding als Michael later in de iconografie aannam. Marduk behoort tot de vele goden of goddelijke beelden die de Joden uit hun Babylonische ballingschap (6de eeuw v.Chr.) meenamen om in hun heilige boeken te verwerken, in dit geval als engel dus. Michael/Marduk is de prins of aartsengel die speciaal zorg draagt voor de 'kinderen Israels' zegt Daniël 12:1, het Bijbelboek dat zich in Babylonische ballingschap afspeelt.
Selma
 
Berichten: 3
Geregistreerd: ma 23 jun , 2008 16:06
Woonplaats: Amsterdam

Berichtdoor els » do 26 jun , 2008 1:58

Hallo Selma, bedankt voor deze informatie. Leuk dat je je op dit forum hebt ingeschreven trouwens. Ik heb met plezier je vertaling van Enuma Elisj gelezen, ook vanwege de uitwijdingen. ;)

Grappig dat dat verhaal ook over 'gevallen goden' gaat. Tiamat was bijvoorbeeld de moeder van de goden en de zee, maar in deze mythe is ze opeens een monster geworden dat wordt verslagen door een nieuwe hoofdgod. Ook vindt er een soort 'titanenstrijd' plaats, net zoals de Grieken die vertellen. Vroeger ging dat kennelijk heel makkelijk, die verhalen verhuisden gewoon met lokatie en namen en al naar een nieuw land met een nieuw volk, en wij doen nu moeite om het allemaal precies uit elkaar te houden. :shock:

Voor de aardigheid een paar plaatjes van Tiamat en Mardoek erbij, met en zonder vleugels.

Afbeelding

http://frontpage.montclair.edu/alvaresj ... elish.html

Afbeelding

http://www3.unifi.it/surfchem/solid/bar ... index.html

Afbeelding

http://altreligion.about.com/library/gl ... tiamat.htm
els
Beheerder
 
Berichten: 3134
Geregistreerd: zo 14 jul , 2002 22:08
Woonplaats: Amsterdam

Berichtdoor Selma » do 26 jun , 2008 9:37

Ik ben erg gelukkig geworden sinds ik begreep dat alle goden onsterfelijk zijn, maar dat ze in de loop der geschiedenis, in de menselijke perceptie, andere vormen en namen kregen, dus dat de huidige overheersende Hashem/Jahweh, God en/of Allah enzo, slechts de jeugdige afdeling der machogoden vormen die als ruwe pubers met hun middelvingers, misdadigheden en claims van respect succesvol het nieuws weten te regeren.
Gelukkig bestaan er nog veel meer en oudere goden, voor wie zich niet wil laten leiden door kranten, tv en/of zogeheten heilige boeken, die de propaganda vormen van deze vreselijke pubermannetjesgodheden.
Selma
 
Berichten: 3
Geregistreerd: ma 23 jun , 2008 16:06
Woonplaats: Amsterdam

Berichtdoor els » do 26 jun , 2008 11:14

Er komt denk ik bij dat mensen werden vergoddelijkt of aan een god gelijk werden gesteld. Heersers werden bijvoorbeeld gelijkgesteld aan Jupiter of een andere bestaande god. Vervolgens gingen in de mythologie de daden van die heerser deel uitmaken van de betreffende god. Dus hoe patriarchaler en oorlogszuchtiger zo'n vergoddelijkte persoon was, des te erger werd ook de mythologie van de god werd waarmee hij werd geassocieerd.
Ik beken dat dit mijn mening is. :) Het is eigenlijk de insteek waarmee ik op dit moment de geschiedenis met de mythologie vergelijk.
els
Beheerder
 
Berichten: 3134
Geregistreerd: zo 14 jul , 2002 22:08
Woonplaats: Amsterdam

Berichtdoor RoyJava » do 10 jul , 2008 11:05

Eindelijk weer eens binnen gecyberd vanwege ... de engelen :lach2:

Het woord "engel" is ontleend aan n Griekse vertaling van het oorspronkelijke mal'akh, dat zoveel betekende als "de schaduwzijde van God", en later de benaming kreeg voor "boodschapper". Toen werd deze vermoedelijk reeds op een functie of status binnen de cosmische hiërarchie geduid, dan het geestelijk wezen als de schaduw van God ...

Hun daad is in de vroege overleveringen veeleer van belang dan de betekenis over wie of wat zij zijn. Hun spirit, of geest, doet boodschappen overbrengen aan aardse mensen, zoals Vohu Mahna dat bv. 2500 jr. gelee deed aan Zoroaster en de aartsengel Gabriël die dicteerde aan Mohammed. Ook "gewone" mensen blijven erop hameren dat zij "engelen" gezien, gehoord en gevoeld hebben. Best vreemd dus dat in het algemeen deze mensen de engelen, of spirits, of zelfs energie-wezens, omschrijven als "gelaatloos", wat nauw overeenkomt met verschijningen die bv. in de India, China, Indonesië, Sri lanka etc. voorkomen.

Goed dat je bv. Tiamat eerst als een soort godin noemt, die langzaam in een monsterlijk figuur verandert en bovenal verslagen moet worden. Alle monsterlijke demonische figuren ( Chimaera, Scylla, Lilith, incluis Tiamat ) blijken vrouwelijk, terwijl deze in hun oorsprongsmythen een boodschap uitdroegen van onbekende oorsprong ( vaak met liefde en sex te maken ) . Dat zij ook met vleugels afgebeeld werden zou stammen uit tijden dat zij als de schaduw beschouwd werden van andere werelden, dimensies en reisden als zielen, of vogels ( of dragers van zielen zouden zijn zoals Isis ). Dat komt overeen met de "hemelse Sirenenvogels", de Apsara's, en ook de Bidadari's/Widadari's.

Deze waren hemelse vrouwelijke wezens die boodschappen overbrachten aan vooral koningen om bepaalde zaken uit te duiden. Sultans en koningen hebben "bevestigd" dat deze wezens gelaatloos waren of het uiterlijk hadden van de maan, en alle drie phasen manifesteerden ( Nieuwe Maan, Volle Maan, Afnemende Maan ). Soms werden zij afgebeeld als vogels, met het gelaat van een vrouw, of een vrouw met het gelaat van een vogel. Beroemd zijn de Thaise Kinnari's, die pas gelee de nieuwe weg naar het nieuwe vliegveld van Bangkok opsieren.

Vreemd best, dat veel later deze wezens in het Rijke Westen vermannelijkt werden ( hoewel inderdaad er genoeg voorstellingen bestaan van godinnen met vleugels, lees boven ), en binnen een hemelse hiërarchie werden geplaatst. De 2 Cherubijnen van de Ark zijn legendarisch geworden, doch de Serafs, Tronen en andere vormen van engelen zijn net zo indrukwekkend. Nog maar niet de Amor/Eros vernoemd die samen met Psyche wereldvermaard werd, en die beruchte "Zonen die de Dochteren der Aarde namen, waaruit monsters voortkwamen", groet Roy
RoyJava
 
Berichten: 366
Geregistreerd: ma 12 sep , 2005 20:07
Woonplaats: Den Haag

Re: Kunnen engelen als goden worden gezien?

Berichtdoor Nicola Inanna » ma 21 jan , 2013 3:07

de vraag 'kunnen engelen als goden worden gezien' vind ik een hele inspirerende en raakt me persoonlijk

het/ mijn antwoord is een persoonlijke ervaring
zomer 2007, vroeg in de ochtend, was ik in diepe trance bij een zogenaamd hunnebed in Drenthe. Het was alsof de duizenden jaren geleden daar geplaatste stenen spraken.
Het onderwerp vogelgodin kwam voorbij. Misschien weten jullie dat een van de oudste, of de oudste, verschijningsvorm van Godin vogelgodin is :cool:
De stenen lieten me een directe verband tussen engelen en vogelgodin zien.
het directe verband zou zijn opeenvolging, in afgezwakte (minder krachtig, minder groots) vorm. En wel direct verwijzend naar ( engelen kennen we allemaal, leeft erg in het christendom, maar vogelgodin is wat verder weg in de collectieve kennis).

misschien kan iemand hier iets mee,
hartegroet, nicola inanna
Nicola Inanna
 
Berichten: 1
Geregistreerd: ma 21 jan , 2013 1:46


Keer terug naar Prikbord mythologie, goden en godinnenWie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers. en 2 gasten

cron