Forum godinnen en beeldvorming
 weblog | godinnen | forum home ||

holda, vrouw holle - vraag om info

Over Grieken, Romeinen, Kelten, Germanen, Noorse goden, Nederland etc.

Berichtdoor Anne » do 10 feb , 2005 12:02

Ik maak een werk over HOLDA een Germaanse godin, ook bekend als vrouw Holle. Ik heb al heel veel over haar gelezen (de hemel zij dank voor de 'HOLDA MYTHEN') maar alle hulp en info of afbeeldingen zijn nog welkom. Speciaal de HOLDA-verering in België interesseert mij erg. Alvast bedankt allemaal, blessed be, Anne :smile:
Anne
 
Berichten: 2
Geregistreerd: wo 09 feb , 2005 22:06

Berichtdoor els » vr 11 feb , 2005 12:39

Hallo Anne, er liep hier al eerder een thread, over Perchta, waar ook Holda/Vrouw Holle ter sprake kwam.Misschien staat daar nog wat bij.

Misschien kun je ook Lea nog een email sturen, om eens te vragen hoe het met haar werkstuk is afgelopen.

Ik zal verder nog eens zien wat ik heb. Zijn plaatjes uit sprookjesboeken trouwens ook goed?

Succes met zoeken in elk geval. :happy:
els
Beheerder
 
Berichten: 3134
Geregistreerd: zo 14 jul , 2002 22:08
Woonplaats: Amsterdam

Berichtdoor els » vr 11 feb , 2005 12:45

Hier is nog een postzegel, voor wat het waard is. :p

Afbeelding

Hij komt van deze pagina, maar daar staat hij niet meer op. :huh2:

els
Beheerder
 
Berichten: 3134
Geregistreerd: zo 14 jul , 2002 22:08
Woonplaats: Amsterdam

Berichtdoor Rita » vr 04 maart , 2005 22:39

Bedankt voor de informatie over Catharina en Aphrodite! Ik ga het rustig lezen en hoop op inspiratie op Cyprus. Koning Costos de vader van Catharina van Alexandrier was koning van Cyprus. Vanaf de jaren zestig wordt zij door de roomse kerk niet meer als heilige erkent, omdat er te weinig historische gegevens zouden zijn. Ik vind dat raadselachtig, daar zij bij de 14 noodhelpers hoorde en in de kunst heel veel werd afgebeeld. Mij houdt bezig dat zij afgebeeld wordt bij de kribbe en vaak in het mystiek huwelijk waar het Jezus kind haar de hand of een ring aanreikt. Ook is het verhaal van Hypatia de eerste vrouwelijke wiskundige die een gruwelijke dood (in de vijfde eeuw) stierf verwant aan de legendes rond Catharina.
Rita
 
Berichten: 2
Geregistreerd: di 22 feb , 2005 14:39

Berichtdoor Pallas Athena » do 09 maart , 2006 17:51

Vrouw Holda is een echte oervrouw, een oermoeder. Ze is een oude Germaanse godin en haar naam betekent Goede Vrouwe. Vooral in Duitse gebieden is ze onder deze naam bekend; in Nederland kennen we haar voornamelijk van het sprookje Vrouw Holle, opgetekend door de gebroeders Grimm.

Zij is een godin van geboorte, vruchtbaarheid en dood en heeft twee 'huisdieren': een haas die symbool staat voor vruchtbaarheid en een haan die de komst van een nieuwe dag aankondigt.

Vrouw Holda is in de eerste plaats een godin voor vrouwen. Ze waakt over de dagelijkse werkzaamheden van vrouwen (onder meer het huishouden), beloont goede zorg en geneest.

Ze is in het bijzonder beschermvrouwe voor het spinnen en weven. Holda heeft het vlas aan de mensen gegeven en ze heeft hen geleerd hoe dit te verwerken tot kleding en kleden. In veel sagen beloont zij vrouwen voor moed en doorzettingsvermogen met een klosje (gouden) vlas dat nooit op raakt.

Holda woont op een hoge berg, de Holleberg. Hiervan zijn er meerdere, waaronder -naar het schijnt- ook een op de Veluwe. Aan de voet van de berg bewaakt de haan haar domein. En vanaf die hoge berg hebben al haar handelingen direct invloed op ons leven.

Wanneer zij haar gouden haren kamt, schijnt de zon. Doet ze de was, dan kun je maar beter een paraplu bij je hebben. En wanneer ze het beddengoed opschut, krijgen wij een dik pak sneeuw.

De boom die aan haar is gewijd, is de vlier (in het Duits Hollunder). Op het erf was naast de keukendeur vaak een vlier te vinden die door de vrouw des huizes werd gebruikt om de lappen tegen uit te slaan terwijl ze alle zorgen en frustraties van zich af mopperde.
Leraren zijn net kalenders, het liefst hang je ze op.
Pallas Athena
 
Berichten: 189
Geregistreerd: vr 03 maart , 2006 20:33


Keer terug naar Europa: Grieken, Romeinen, Germanen etc.

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers. en 1 gast

cron