Forum godinnen en beeldvorming
 weblog | godinnen | forum home ||

Tamza - Mensenetende

Godsdiensten en culturen van Afrika

Berichtdoor Anzar » do 02 dec , 2004 18:00

hallo iedereen,

Hallo iedereen,

ik was een veertaald artikel aan het lezen over de Riffijnen en hun oorsprong, en ik kwam een hoofdstkje over Tamza.

... de reffijnen spreken in betrekking tot hun voorouders in hun tegenwoordige land, over de Amziw (een mannelijke vorm voor tamza) en zijn vrouw dhamza (tamza) die mensenetenden waren, maar ze verleten hel land in lang geleden periode. (?)Tamza was de gevaarlijkste, ze neemt de vorm van een mooie vrouw om mannen te verleiden, naar haar geheimwoning en daar eet ze hen op. en hier blijft niets van bahalve "de steen van tamza" (Azroe 'n tamza (riffijns naar daarvoor)) in Ikzenneyen (mijn streek dus :)) en nog preciezer in Ihroeshen, en de naam hiervan is omdat die grote steen is afgbeeld als een tamza's haar hoofd. Coon was zelfs degene die voor het eerst de aandacht daaraan schonk, en stelde het voor voor de wereld (ikke niet :)), en nu denkt hij ervan dat die tamza met met naar onder neigede lippen, en lange tieten die overal zegzaggen, en bijna haar achter hun konden gooien. ( niet duidelijk), de prot-Bachman waren...(einde vertaling).


Bachman leven nu in zuid afrika, de auteur zei daar eerder over (volgens het artikel) dat er een paar skiletten gevonden zijn, en ze lijken op het uiterlijk van de bachman, en de bachman (volgens hem ) leefden in noord afrika voordat ze uitgewezen werden door de voorouders van de Imazighen
(berbers zegt ).

in ander stuk zegt hij dat het uiterlijk van de Riffijnen op het uiterlijk van de Irlandesen lijkt, en nog verder koppig en werkelijk en vechtensliefhebbers en babbedlaars. (ikke niet :))


(in arbisch)
------

Tamza zou ook en nederlands woord hebben, maar ik ken het nu niet.

-----

mijn verhaal daarover is wat anders, ik zal ze nagaan, en daarna zou ik ze hiermee vergelijken om vergissen te vermijden. de Riffinen zouden toch geen voorvader uitwijzen, of als mensenetenden beschouwen in hun mythologie. vind ik.


Anzar,
Anzar
 

Berichtdoor els » za 04 dec , 2004 1:55

:p

Bedankt voor dit verhaal, Anzar. Ik heb wel even flink moeten lachen, maar nu gaat het wel weer. :smile:

Ik zou niet weten wat er voor Nederlandse naam is voor Tamza. Het doet mij wel soms aan andere verhalen denken, bijvoorbeeld aan de Romeinse Cacus en Caca. Ik zal eens kijken hoe dat ook weer precies zat.
Het is wel typisch dat zulke demonische figuren zo vaak met Noord-Afrika worden geassocieerd, maar dat je nooit kan vinden waar het nou precies op slaat (behalve Medusa en de gorgonen ook nog die Lamia, bijvoorbeeld).

Wel toevallig inderdaad dat de namen zo lijken op Amazigh/Tamazight.

Ik heb nog eens gezocht naar kannibalisme in Afrika. Ik kon wel wat vinden, maar niet echt veel.
In Azië en zuid-Amerika komt het volgens mij meer voor.

Ik zal in elk geval dit verhaal over Amziw en Tamza erbij zetten.

Die steen, bestaat die nou echt, of is dat ook een verhaal? Of is het een rots of zo met een mensachtige vorm?
Edited By els on 1102121909
els
Beheerder
 
Berichten: 3134
Geregistreerd: zo 14 jul , 2002 22:08
Woonplaats: Amsterdam

Berichtdoor Anzar » ma 06 dec , 2004 17:58

Hallo,

De elijkenissen tussen de woorden die verwant zijn aan het tamzight kunnen verklaard worden door de centrale rol van de Z in Tamazight, er zijn 3 of 4 Z-letters in Tamzight en men noemt het daarom de taal van Z. en Z is de slogan van de Imazighen , ook afgebeeld als Man.

die M en T zijn ook voorkomend vooral de T Want al de vrouwelijke namen hebben eventueel een T of twee.

en men zegt dat Tannit op de vorm van de Tamazightwoorden geen grieks omdat ze met T begrint en op een T eindt. (las ik een arabisch artikel geschreven door een specialist als antwoord tegen iemand die zei dat ze grieks was)

As contact with the indigenous people grew, the cult of Tanit, apparently of Libyan origin, grew.Carthagenian goddess Tanit, who was probably none other than the Libyan goddess Ta-Neit taken over by the Carthagenians.
During the 5th century a goddess named Tanit (the equivalent of the Phoenician goddess Astarte) came to be widely worshipped and represented in art. It is possible that her name is Libyan and that her popularity was connected with the acquisition of land in the interior, as she is associated with symbols of fertility.Je pencherais pour la lecture Tinnit (au lieu de Tanit) du groupe de consonnes puniques TNT, parce que le nom de la divinité aurait alors une signification. Tinnit, en berbère, c’est "le dire", "ce qui est dit", donc probablement "l’oracleen Baal Ammon is een mix van twee goden, Amon en baal, Maar die Amon is niet egyptisch maar libisch (Amazigh).
-------------

Tamza is "Ghoul" in Arabisch, dus er zou een ander woord voor Tamza zou zijn, want het is genomen als onderwerp;

Azrou 'n Tamza ken ik niet. het betekent wel de rots (een groot steen bedoel ik) van Tamza, en dat is helemaal mogelijk, men spreekt ook over Ashesher 'nn Tamza, (Ashsher : stenen op elkaar zoals de piramiden, maar geen echte piramiden, er werd een ashesher gevonden, en dat was wel een Piramide, Men gaat ervanuit dat de Egyptische piramiden van Ashesher zouden afstammen.

----------

De verhalen over Timziwin zeggen dat ze vrouwelijk waren en er was geen Amziw, want ze waren allemaal vrouwelijk, en ze zijn barbaars, ze leven als primitieve mensen, zwart (zou het verhaal over de Bachman kloppen indien aangezien ze zwart waren ? ik zou dat nite geloven maar dat is interissant), ze hadden slangen in hun buik en ze zijn dom.

Tamza was een mooie vrouw, maar ze is veranderd in monster. ( het verhaal over medusa /meduza is niet erg verschillend)

Ik ging een relatie tussen de beiden verkennen (rare nl ,laat maar) en ik vond dit:

het versteende hoofd van de Medusa

zou het dan de versteende hoofd van medusa de zelfde versteende hoofd van Tamza.

medusa wordt ook meduza genoemd, en d wordt ook t in het Tamazight, dan blijft de volgorde van de letters, en dat is ook mogelijk: men zegt Arabier betekent een nomade, "Arabi" (ar) en ook hebreeiers (Ibri) . want dezelfde bestaan uit het woord Abara, en dat verschil is te verklaren door de doorelkaargeshaspalde letters van de beiden.

wat die azrou betreft weet ik niet, maar ik neem aan dat het door de natuur is afgebeeld, (zo'n soort bestaan wel, en lijken echt op afbeeldingen) , de imazighen beweren ook dat Atlas in de berg Atlas is veranderd. maar dat wil niet zeggen dat ze het Atlasgebegrte afbeeldden. dit verhaal is overgenomen door de Grieken. (las ik)

-----------------------

dat Arabischtalige artikel is wel raar, maar deskundig ,
het is een vertaling van een artikel voor David Montghomri Hart, Maar er is ook een orale samenvatting voor een onderzoeker : Carlton S. Coon geschreven.

zwartskelleten in noord afrika is ook gevonden zoals ik ergens anders als, volgens G. Camps.

-----

De auteur had gelijk, het verhaal zegt dat Tamza's al lang uitgewezen zijn, maar niemand weet precies. Maar er zijn wel mensen die beweren dat ze haar gezien hadden (zoals Djin).

...Tegg imattawen n tamza-nni yechin tarwa-ness."
Ce qu'on peut traduire par:
"Elle verse les larmes telle une ogresse qui a dévoré ses petits."
Se dit d'une hypocrite
(ajouté le 17/06/2000 par Lamsafi Morad de Strasbourg, FRANCE et de Selouane, Rif, MAROC ) ...(linkt werkt niet alleen in cahe)

de uitdrukking zegt : doe de tranen van Tamza die haar kinderen at.

tamza is bovendien bekend bij andere Imazighen:Er zijn veel verhalen over tamza, en de meeste verhalen stellen dat ze doodgebrand is, in een val meestal.

er is ook een verwant tussen de hesprides en Medusa, en ik denk dat de hesprides in Tamzgha was dus in Tanger (als ik me nog goed herinner van het artikel over Antaios)

Wat is de verwant tussen de wakende slang, en Antaios en atlas , en medusa ?

(ik zeg niet dat Medusa Tamza zou zijn, maar ik vind het interissant te koppelen, en ik zou dat wel beweren, als ik alle bronnen gelezen heb, maar dat is niet zo)

Anzar
Anzar
 


Keer terug naar Egypte en AfrikaWie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers. en 1 gast

cron