![]() |
![]() Forum godinnen en beeldvorming | weblog | godinnen | forum home ||
|
Uit die analyses blijkt dat Neanderthalers en moderne mensen zich al minstens 450.000 jaar geleden van elkaar afsplitsen, zo berichten Nature en Science. Mogelijk heeft de splitsing zelfs nog eerder plaatsgevonden.
Op hun piek bevolkten de Neanderthalers vrijwel heel Europa, maar hun verspreidingsgebied slonk snel nadat de moderne mens circa 40.000 jaar geleden zijn intrede in Europa deed.
Studie van skelet
Het vernieuwde inzicht over Neanderthalers (Homo neanderthalensis), die Europa tussen 200.000 and 35.000 jaar geleden bewoonden, komt overeen met de eerste gedetailleerde studie van een skelet van een Neanderthaler. Antropologen van het American Museum of Natural History in New York, wisten zo'n skelet onder leiding van onderzoeker Gary Sawyer met behulp van botten en afdrukken van verschillende vindplaatsen te reconstrueren.
Fig. 1.8. Gebit van een mensaap (chimpansee), de huidige mens en een hominide (zie verder).
De tanden : Mens als mensapen hebben eenzelfde aantal tanden (4 snijtanden, 2 hoektanden, 4 voorkiezen en 6 kiezen in onderkaak en bovenkaak). De hoektanden zijn daarentegen bij de mensen minder sterk ontwikkeld dan bij de mensapen - waar ze vooral bij de mannelijke dieren prominent aanwezig zijn. Bij mensapen zijn de tandenrijen bovendien onderbroken (diastema) om plaats te laten voor de hoektanden wanneer de mond wordt gesloten (zie fig.1.8.). Bij apen fungeren ze om wijfjes te imponeren en om de groep tegen predatoren te verdedigen (mensen gebruikten stokken/wapens). Algemeen gesteld zijn de kaken krachtig maar de tanden zijn iets minder sterk dan bij apen, omdat wij vuur gebruiken om het voedsel te koken en zachter te maken. Apen hebben grotere snijtanden voor het afbijten van bladeren, knoppen en vruchten.
De vorm van de tandboog is ook verschillend: bij de mens is deze parabolisch, waar ze bij mensapen duidelijk U-vormig is.
Wanneer we bijvoorbeeld naar ons gebit kijken dan lijkt dat prima voor elkaar te zijn. We worden geboren zonder tanden en worden gezoogd door onze moeder. Na verloop van tijd groeien er als vanzelf tanden in de mond, totdat we een mooi rijtje kleine tandjes hebben waarmee we vast voedsel kunnen eten. Maar we groeien, en ook daar is aan gedacht. Na verloop van tijd vallen de kleine tandjes er 1 voor 1 uit en worden vervangen door grotere. Een prachtig systeem.
Maar er zitten ook wat nadelen aan. En niet alleen dat wij zo verzot zijn op zoete dingen dat wij onze tanden ermee dreigen te bederven. In principe hebben we daar zelf controle over. Er is nog iets anders.
Wanneer we het gevoel hebben dat het klaar is, we zijn bijna volwassen en de mond lijkt volledig voorzien van tanden, gebeurt er bij veel mensen iets wat vaak zeer pijnlijke gevolgen heeft. Er wordt namelijk nog een extra set van 4 kiezen doorgedrukt; de zogenaamde verstandskiezen. Het probleem is dat er in veel gevallen helemaal geen ruimte meer is voor deze kiezen. De gevolgen zijn velerlei: caries, opengebeten wangen, gebarste kiezen, ontstekingen in de kaak. De enige oplossing is die overtollige kies dan maar door de tandarts te laten trekken. Er zijn zelfs tandartsen, zoals die van mij, die ze liever preventief trekken in plaats van het er op aan laten komen.
Waarom krijgen wij die extra kiezen, waar we geen lust en wel last van hebben? Wanneer je ervan uitgaat dat er een intelligente entiteit is die ons heeft ontworpen lijkt het hier toch weer een bok te hebben geschoten.
Vanuit het oogpunt van evolutie kun je dit soort ongemakken wel verwachten. Onze verre voorouders hadden grotere kaken (en kleinere hersenen). Daar was wel plaats voor de extra kiezen. Bij de moderne mens is de kaak door de verandering van eetgewoonten (het gebruik van vuur bij het bereiden van het eten) en de groei van de hersenen kleiner geworden, maar het aantal tanden dat daar uiteindelijk ingroeid heeft zich daar nog niet aan aangepast. Deze aanpassing zal nu waarschijnlijk ook niet meer komen omdat de tandarts ze, bij ongemak, meteen verwijdert.
Keer terug naar Wetenschap, filosofie en maatschappij
Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers. en 2 gasten