Forum godinnen en beeldvorming
 weblog | godinnen | forum home ||

Mijn naam is Eduard en wel hierom

Nieuwe leden kunnen zich hier voorstellen en vertellen waar ze zich mee bezig houden

Mijn naam is Eduard en wel hierom

Berichtdoor Eduard » wo 04 nov , 2009 14:33

Ik zal mij bij deze even voorstellen. Ik heet dus Eduard. Ik studeer Klassieke Mediterrane Archeologie, waarbij mijn interesse vooral uitgaat naar de iconografie (de "wetenschap" van de afbeeldingen).

Van jongs af aan heb ik een grote passie voor de Griekse mythologie.
Als "wetenschappelijk' onderzoeker ben ik op zoek naar verklaringen en denk dat zowel iconografie als etymologie kunnen bijdragen aan een beter inzicht in de mythen.

Met vr. gr.

Eduard
Eduard
 
Berichten: 18
Geregistreerd: wo 28 okt , 2009 12:00

Berichtdoor els » wo 04 nov , 2009 15:25

Hai Eduard, welkom op het forum. Ik ben blij dat het gelukt is met je aanmelding.
Wat goed dat je een opleiding hebt gevonden die bij je belangstelling aansluit. Ik ben eigenlijk alleen maar een hobbyist. Ik vind de herkomst van mythen erg intrigerend. Het ene moment denk je dat er kop noch staart aan te ontdekken is, het volgend moment kom je toch echt wel concrete aanknopingpunten tegen. Ik vind het vooral interessant om de verschillende mythen met elkaar te vergelijken, en te achterhalen in hoeverre ze verwant zijn of dat er toeval of 'universeel denken' aan ten grondslag ligt.

Nu dit toch jouw speciale interesse lijkt te hebben, heb ik misschien wel een vraag voor je. Het viel mij op een gegeven moment op dat oudere Griekse afbeeldingen nog geen lettertekens hebben, maar wel allerlei symbolen die vroeger aan de 'horror vacui' werden toegeschreven. Op een gegeven moment raken al die bloemen, swastika's etc. naar de achtergrond, maar komen er allemaal namen van de afgebeelde personen op de vazen etc. tevoorschijn, ongeveer halverwege de zesde eeuw v.o.j. Ik vroeg me af of hier onderzoek naar is gedaan, en wat hierover dan wordt gezegd.

Als dat zo is, en jij vindt dit interessant en weet er meer van, dan kunnen we hierover misschien een topic openen? Ik weet er dus niks van, ik heb er alleen maar vragen over...
els
Beheerder
 
Berichten: 3134
Geregistreerd: zo 14 jul , 2002 22:08
Woonplaats: Amsterdam

Berichtdoor Eduard » wo 04 nov , 2009 16:05

Hey Els,

Voor een hobbyist heb je een grondige kennis en een aantal goede ideeën. Daarnaast bestaat er niets iets als weten wat de kennis rond mythologie betreft, het stikt van de wetenschappelijke theorieën die elkaar vaak tegenspreken.

Wat je vraag betreft (en ik ben geen specialist,voor de duidelijkheid,net zomin dus als welke professor dan ook) de horror vacui (de angst voor de leegte), de stijl van de geometrische periode, is in feite het volkrassen van de vazen. Of de symbolen een specifieke betekenis hadden kan naar het land van de speculatie verwezen worden. Het is mogelijk dat ze een betekenis hadden, maar dergelijke vormen komen ook vaker voor bij andere culturen. De overgang naar de vazen met ondertekening heeft in ieder geval uit te staan met de introductie van het alfabet.

Het alfabet wordt doorgaans als een Phoenicische of Semitische vinding gezien, maar het bewijs dat daarvoor geleverd wordt door Gardener,die stelt dat het afkomstig is van het Sinai-script (toevallig weet ik dit) is vrij gebrekkig.

Met vriendelijke groet,

Eduard

PS. Ik vond je idee rond je verklaring dat het woord pallas (Athene) verwant is aan phallus erg interessant, daar het overeenkomt met een theorie die ik heb.
Eduard
 
Berichten: 18
Geregistreerd: wo 28 okt , 2009 12:00

Berichtdoor Cinderella » wo 25 nov , 2009 16:58

Van harte welkom op het forum Eduard.

Lieve groet, Karin :dag:
Cinderella
 
Berichten: 43
Geregistreerd: ma 18 jun , 2007 8:19
Woonplaats: Hasselt - België

Berichtdoor els » do 03 dec , 2009 21:45

Hee Cinderella, dat was aardig van je, maar Eduard had intussen alweer afscheid genomen.
els
Beheerder
 
Berichten: 3134
Geregistreerd: zo 14 jul , 2002 22:08
Woonplaats: Amsterdam

Berichtdoor Cinderella » do 14 jan , 2010 8:32

Dag Els, dank je wel voor de info!
Groetjes, Karin :dag2:
Cinderella
 
Berichten: 43
Geregistreerd: ma 18 jun , 2007 8:19
Woonplaats: Hasselt - België


Keer terug naar welkom nieuwe ledenWie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers. en 1 gast

cron