Forum godinnen en beeldvorming
 weblog | godinnen | forum home ||

Spot in verboden tijdschrift komt van Marokkanen zelf

Plaats hier nieuwsberichten.

Oude nieuwstopics worden verplaatst naar een forum waar ze beter in thuishoren.

Spot in verboden tijdschrift komt van Marokkanen zelf

Berichtdoor Reader » vr 22 dec , 2006 18:15

De Marokkaanse premier Driss Jettou heeft het Arabischtalig tijdschrift Nichane verboden. Het weekblad had een dossier gepubliceerd met grappen over religie, seks en politiek.

Met name de grappen over de islam zijn aanleiding geweest voor de regering om het weekblad per direct te verbieden. De grappen zouden de gevoelens van het Marokkaanse volk aantasten, meldt het communiqué van het Marokkaanse persbureau MAP van woensdagavond.

De auteur van het artikel, Sanaa Elaji, en de directeur van het tijdschrift, Driss Ksikes, staan 8 januari voor de rechter voor schending van het geloof, de goede zeden en het koningshuis. In Marokko is de koning aanvoerder van alle gelovigen en beschermer van het geloof.

„Ik ben verbijsterd”, zegt Ksikes. „We dachten dat de autoriteiten niet meer in staat zouden zijn een tijdschrift te sluiten, zelfs als artikel 66 van de perswet daar nog wel bevoegdheid toe geeft.” De grappen reflecteren volgens hem de mentaliteit van de Marokkanen. „We hebben geprobeerd de Marokkaanse maatschappij te begrijpen, niet om inbreuk te maken op de islam, noch om mensen te beledigen”, zegt hij.

Eén van de grappen gaat over een fundamentalist die aan het spelen is met zijn kind en hem liefkozend aanspreekt met ’mijn klein bommetje’. Een andere grap gaat over een islamist die homoseksueel is geworden en daarom besluit een hoofddoek te dragen, aangezien homo’s net meiden zijn. Volgens Ksikes is dit proces een proces tegen het Marokkaanse volk zelf, omdat de grappen uit het artikel van de Marokkanen zelf komen en niet zijn bedacht door de redactie.

Nichane, dat sinds deze zomer bestaat, is het zusterblad van TelQuel, een Franstalig weekblad dat vaak tegen heilige huisjes aanschopt. Veelvuldig publiceert het artikelen over corruptie, de macht van de koning, seks en de islam. Groot verschil met Nichane is dat TelQuel met een oplage van 25.000 slechts door een kleine Franstalige elite wordt gelezen. Het in het Arabisch geschreven Nichane, dat gemiddeld 14.000 exemplaren verkocht, is voor veel meer mensen toegankelijk. Tijdens de ramadan had Nichane een dossier gemaakt rondom de hypocrisie van deze vastenmaand. Toen al waren er kritische geluiden en kreeg de redactie veel telefoontjes en mails.

Reader
 
Berichten: 320
Geregistreerd: di 10 okt , 2006 17:41

Keer terug naar NieuwsWie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers. en 1 gast

cron