Forum godinnen en beeldvorming
 weblog | godinnen | forum home ||

Vrijmetselarij

Plaats hier alles over jodendom christendom islam en hieraan verwante godsdiensten.

Vrijmetselarij

Berichtdoor Reader » ma 19 jul , 2010 15:15

De vrijmetselarij of maçonnerie is een internationaal verbreide en regionaal gestructureerde broederschap van mensen die streven naar geestelijke en morele verheffing, onderlinge waardering en wederzijdse hulp.[1] De leden worden vrijmetselaars of (franc-)maçons genoemd.[2] Het is het grootste geheim genootschap en is wereldwijd verbreid.[3]

De eerste grootloge werd gevormd in 1717 in Engeland te Londen, waarmee de vrijmetselarij zich organiseerde in de vorm zoals we die vandaag de dag kennen.

In het Nederlandse taalgebied wordt het woord loge als synoniem van vrijmetselarij gebruikt. De besloten bijeenkomsten van de vrijmetselarij vinden plaats in een werkplaats, ook loge genoemd en ligt hiervan aan de oorsprong.

De vrijmetselarij was oorspronkelijk uitsluitend toegankelijk voor mannen, maar tegenwoordig bestaan er ook gemengde en exclusief vrouwelijke loges.

Volgens de United Grand Lodge of England zouden wereldwijd zo'n 5 miljoen mensen lid zijn van loges.[4] Dit cijfer is echter speculatief. In 1978 schatte de Encyclopædia Britannica het totale aantal leden wereldwijd op 5,9 miljoen, waarvan 4 miljoen in de Verenigde Staten en 1 miljoen op de Britse Eilanden.[3] In beide gevallen betreft het uitsluitend de zogenaamde reguliere vrijmetselarij.....
http://nl.wikipedia.org/wiki/Vrijmetselarij
Reader
 
Berichten: 320
Geregistreerd: di 10 okt , 2006 17:41

Keer terug naar jodendom christendom islamWie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers. en 1 gast

cron