Forum godinnen en beeldvorming
 weblog | godinnen | forum home ||

Als de paus een vrouw was geweest... - dan had zij geheten....

Plaats hier alles over jodendom christendom islam en hieraan verwante godsdiensten.

Berichtdoor Balance » do 07 apr , 2005 19:29

...Maria Magdalena.

Nog terwijl Jezus van Nazareth nog leefde ontspon zich een richtingenstrijd tussen enerzijds Maria Magdalena en anderzijds Petrus. Uit alle geschriften blijkt dat Petrus (de eerste paus) ronduit een vrouwenhater was.

Bovendien begreep hij geen snars wat wat Jezus'leer was: Maria M wel. Samen met apostel Andreas werkte Petrus Maria M in de marge en daarmee de hele vrouwelijke (veel persoonlijkere) beleving van de christelijke godsdienst. De enige die Maria M hielp was Johannes, die van het laatste evangelie. Dit evangelie heeft het bij het samenstellen van de bijbel dan ook bijna niet gehaald.

Petrus richtte dus een strak mannelijk hierarchisch georganiseerde kerk op. De gotspe is dat hij het lef had deze de MOEDERkerk te noemen.

Hij werd daarbij een flink handje geholpen door een andere neuroot, genaamd Paulus. Beter gezegd: eigenlijk heeft Paulus de leer van de RK kerk bepaald.

Daarna werd de zaak nog eens overgedaan en bevestigd er versterkt door nog een die bang was voor vrouwen: Augustinus.

Jammer jammer dat Maria Magdalena in de coulissen in verdwenen, waar ze overigens langzaam weer uit komt. Kennelijk krijgen ze het vrouwelijke in de religie er toch niet onder. Vrouwen hebben altijd al meer geduld gehad.

Wie doet eens een gooi hoe de 'kerk' eruit gezien zou hebben als Maria Magdalena (en in haar het vrouwelijke) het voor het zeggen had gekregen?

Ik kan me bvb. niet voorstellen dat het hierarchisch georganiseerd zou zijn geweest. En de 'leer'zou ook anders geweest zijn. Hoe?:engel:


PS even voor alle zekerheid: ik ben niet bezig een vrouwenkerk op te richten :eek2: maar het is misschien aardig op deze suggestie de kern van het 'vrouwlijke' op het spoor te komen?

Wat de kern van het mannelijke is weten we intussen.

:dag2:
Balance
 
Berichten: 244
Geregistreerd: za 23 okt , 2004 11:11

Berichtdoor Brunetti » di 19 apr , 2005 12:08

Ergens in de negende eeuw moet er een vrouw paus geweest zijn. Pausin Johanna. Natuurlijk was ze gekleed als man en stond bekend om haar uitzonderlijke kennis, wat haar ook aan de macht bracht. Er gaan verschillende verhalen over haar de ronde, maar het leukste is hoe de kerk zich bedrogen voelde, toen dit geheim bekend werd.

Gedurende vrij lange tijd, moest de nieuwe verkozen mogelijke paus op zijn blote poep op een hoge stoel zonder zitting gaan zitten. De kardinalen moesten dan langs achter en onder gaan kijken of de kerk geen tweede keer bedrogen werd.

Dit verhaal en nog veel meer is terug te vinden in het prachtige boek van de Theoloog McBrien: 'De Pausen'.

Groeten
Brunetti
 
Berichten: 166
Geregistreerd: di 01 maart , 2005 14:11

Berichtdoor els » do 21 apr , 2005 0:05

Een erg leuk verhaal, maar heeft een hoog mythisch gehalte. Deze 'maus' (moet haast wel deze zijn althans) viel door de mand toen ze midden tijdens een belangrijke processie een kind baarde.

Die stoel is ook erg leuk, ik weet nog steeds niet of het echt waar is. Er zit een gat in de bodem, waar het zaakje van de paus doorheen gaat, en iemand voelt van onderen wat er zit. Dan zegt hij: duo magnus testes habet et bene pendentes. Viespeuken!! :hihi:

Heel vreemd, zo'n merkwaardig ritueel voor een orgaan dat nooit wordt gebruikt waar de Heer het voor bestemd had, en dat dan omdat er ooit een vrouwelijke paus zou zijn geweest! Ik ben altijd geneigd om er meer achter te zoeken, misschien is het een soort verklaringsmythe of zo van een ander ritueel. Maar het verhaal van de vrouwelijke paus wordt altijd met de grootste stelligheid gebracht.
Ik ben wel erg sceptisch. :cool:
els
Beheerder
 
Berichten: 3134
Geregistreerd: zo 14 jul , 2002 22:08
Woonplaats: Amsterdam

Berichtdoor Zunrita » ma 22 mei , 2006 20:34

Brunetti schreef:Ergens in de negende eeuw moet er een vrouw paus geweest zijn. Pausin Johanna. Natuurlijk was ze gekleed als man en stond bekend om haar uitzonderlijke kennis, wat haar ook aan de macht bracht. Er gaan verschillende verhalen over haar de ronde, maar het leukste is hoe de kerk zich bedrogen voelde, toen dit geheim bekend werd.

Gedurende vrij lange tijd, moest de nieuwe verkozen mogelijke paus op zijn blote poep op een hoge stoel zonder zitting gaan zitten. De kardinalen moesten dan langs achter en onder gaan kijken of de kerk geen tweede keer bedrogen werd.

Dit verhaal en nog veel meer is terug te vinden in het prachtige boek van de Theoloog McBrien: 'De Pausen'.

GroetenEen uitstekend gefundeerd artikel over deze vermeende pausin Joanna is te vinden op Wikipedia: http://nl.wikipedia.org/wiki/Pausin_Johanna_legende
Zunrita
 
Berichten: 219
Geregistreerd: za 13 nov , 2004 22:42


Keer terug naar jodendom christendom islamWie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers. en 1 gast

cron