Mooie foto's. Op die grotere foto's zie je dat vrij grote stenen zijn.
Wikipedia geeft info over een legende over een christelijk meisje (Salsa), misschien heeft het iets met de naam voor het mausoleum te maken.:
http://en.wikipedia.org/wiki/Tipasa
Tipasa, gesticht door de Feniciërs aan de Algerijnse kust, werd door de keizer Claudius veranderd in een militaire kolonie, en werd later een municipium.
Van de Romeinse stad, gebouwd op drie heuvels, is niet veel meer over, maar er zijn nog ruines van drie kerken: de Grote Basilica, de Basilica van Alexander en de Basilica van St. Salsa.
Tipasa werd al in de derde eeuw een bisschopszetel. De meeste bewoners bleven volgens een legende niet-christelijk, tot het christelijke meisje Salsa het hoofd van hun slangenidool in de zee gooiden: de woedende mensen stenigden haar dood. Haar lichaam, dat in de zee werd teruggevonden, werd begraven op de heuvel boven de haven, in een kleine kapel, waar later de basiliek verscheen.
Die slang komt nogal eens terug aan de Noord-Afrikaanse kust.
Salsa heeft te maken met het Latijn voor zout. In het Christendom wordt met 'zout der aarde' mensen bedoeld die Jezus volgen. Mischien is er wel een symbolische betekenis aan verbonden, maar ja, misschien ook niet.
Salsa's martelaarsschap vond plaats in de vierde eeuw. De meeste bewoners vluchtten weg (naar Spanje) toen de Vandalenkoning Huneric een Arische bisschop naar Tipasa stuurde. De overgebleven bewoners werden wreed vervolgd, en hierna raakte de plaats in verval.
http://worldheritage.heindorffhus.dk/fr ... Tipasa.htm
Tipasa was gesticht als kolonie door de Feniciërs. In de tweede eeuw werd het ingenomen door de Romeinen. Zij veranderden het in een strategische basis van waaruit ze de koninkrijken van Mauritanië veroverden. Later werd het een van de belangrijkste christelijke nederzettingen in Noord-Afrika.
