Kan iemand mij vertellen wat het verschil is tussen 'praktisch ateïsme' en 'doordacht atheïsme' ?
Dank bij voorbaat,
Jelle
![]() |
![]() Forum godinnen en beeldvorming | weblog | godinnen | forum home ||
|
Overigens betreft het in psalm 14: 1 wat we noemen ´praktisch atheïsme´. De uitspraak "Er is geen God" is hier niet de vrucht van diep nadenken (´theoretisch atheïsme´) maar een praktische levenshouding, die dicht aanligt tegen een goddeloze levensstijl (vgl. psalm 10: 4).
Er zijn vier zonden, of vier soorten of wegen van zondigen, die dit land zullen doen ten onder gaan, als God het niet verhoedt.
A. De eerste is atheïsme, een gruwel die in deze gedeelten van de wereld onbekend was, tot deze laatste tijden. Ik spreek hier niet van atheïsme in gevoelens en speculaties, van zulken die ontkennen dat er een God is. Of, wat hetzelfde is, dat Hij de wereld regeert. Want het kan niet baten, als iemand belijdt dat God is, tenzij hij ook gelooft dat Hij een Beloner is van degenen die Hem zoeken. En echter is het te vrezen dat er velen van zulken onder ons zijn. Ja, sommigen die groot gewin van de godsdienst maken, leven en spreken alsof dat een fabel was. Maar ik spreek hier voornamelijk van praktisch atheïsme; van mensen die leven en handelen of ze met de daad geloven dat er geen God is. Met zulken is het land vervuld. En het blijkt bijzonder uit twee zaken.
a. In verfoeilijke eden en godslasterlijke vervloekingen, waardoor het goddelijk Wezen en Gods Naam op het hoogst worden veracht. De uitmuntende Thuanus, daar hij een verhaal geeft van de Parijse moord, en van de verschrikkelijke ellenden die er op volgden, schrijft die in de eerste plaats toe aan Gods gramschap, die zich wreekte over de verschrikkelijke eden en gruwelijke godslasteringen, die zich uit het hof over de gehele natie hadden verbreid, Hist. Lib. 53. En onder ons is het nu niet veel beter gesteld, hoewel niet onder allen in het algemeen, echter onder velen; en deze blijven ongestraft.
b. Vermetelheid, vrijmoedigheid en gereedheid in het zondigen. Velen zijn niet beschaamd of bevreesd om de vuilste zonden te plegen, te bekennen, ja, daarop te roemen. De vrees van de mensen voor dat anderen hun boze en vuile daden weten, kennen en zullen veroordelen, is een van de middelen die God gebruikt om de wereld van zonden te weerhouden. Maar als dit juk geheel is weggeworpen, en de mensen hun zonden vrij uitspreken (zoals Sodom), dan is het praktische atheïsme op het hoogst. En ik geloof dat zoiets nooit in een eeuw zoveel gevonden werd als nu.
Hedendaagse mensen kunnen trouwens zozeer in beslag genomen worden door binnenwereldse bekommernissen, dat godsdienst bij hen spontaan verbannen wordt naar de rand van hun belangstellingssfeer. Daarom loochenen ze Gods bestaan nog niet, maar voor Hem is er voorlopig geen tijd en interesse. Ze leven gewoon alsof er geen God bestond. Dit kan je een vorm van 'praktisch atheïsme' noemen. Als het over God gaat, blijven reacties van apathie in onze samenleving heus niet uit: 'Daar zijn we niet direct mee bezig', 'kom daar niet mee af', 'het zegt ons niets'... Ook op het publieke forum wordt God meestal doodgezwegen. Voor velen is een leven zonder verwijzing naar God in de praktijk probleemloos en normaal geworden.
Dat is een dieper, meer holistisch soort spiritualiteit; niet alleen iets geloven, maar handelen met grote integriteit, waardoor men zich als vanzelfsprekend gedraagt in overeenstemming met zijn eigen idealen. De Amerikaanse grote leider en beschermer van burgerlijke rechten Dr. Martin Luther King omvatte het als volgt:
Maar we moeten onthouden dat het mogelijk is het bestaan van God te bevestigen met je lippen en [Zijn] bestaan te ontkennen met je daden. De gevaarlijkste vorm van atheïsme is niet theoretisch atheïsme, maar praktisch atheïsme. En de wereld . . . is vol met mensen die godsdienst met de mond en niet met het hart belijden. (A Knock at Midnight: the Great Sermons of Martin Luther King, p. 15)
Enerzijds is er het gegeven dat het levensbeschouwelijke veld zich vandaag kenmerkt door zeer uiteenlopende fenomenen: detraditionalisering, praktisch atheïsme en religieuze onverschilligheid, fundamentalisme en conservatisme, maar ook allerlei vormen van nieuwe religiositeit, New Age en zogenaamd neopaganisme. Anderzijds is er het opmerkelijke feit dat de monotheïstische godsdienst in de hedendaagse filosofie weer helemaal terug van weg geweest lijkt te zijn.
In dat andere topic (om van religie bevrijd te zijn) heb ik e.e.a. toegelicht, maar hier nog even kort,(om als woordenboek te gebruiken, haha) Een door mensen uitgedachte ideologie, waarbij niet die betreffende mensen verantwoordelijkheid voor hun produkt opeisten, maar een zgn. god als inspirator/verantwoordelijke voor dat 'produkt' aanwezen, die de betreffende mensen slechts intermediair gebruikte.Zunrita schreef:@fbs33:
Zou je steeds duidelijk willen maken wat jij onder het in woordenboeken onvindbare begrip religisme verstaat?
Het wordt anders helemaal zo'n geleuter.
Groet,
Zunrita
Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers. en 1 gast