Forum godinnen en beeldvorming
 weblog | godinnen | forum home ||

Maakten holenvrouwen stenen werktuigen?

Is het feminisme nog nodig? Heeft het wel enige zin? Of zijn feministes verzuurde mannenhaters?
Spui je mening over het feminisme en de positie van vrouwen in de godsdiensten en in de maatschappij hier!

Berichtdoor els » ma 14 apr , 2003 10:45

[url=http://dsc.discovery.com/news/briefs/20030331/stonetool.html]http://dsc.discovery.com/news/
briefs/20030331/stonetool.html[/url]

Maakten holenvrouwen stenen werktuigen?
Door Jennifer Viegas, Discovery News

4 april, 2003 - Een onderzoek naar een van de weinige overgebleven culturen die nog steeds stenen werktuigen maakt, de Konso in zuid-Ethiopië, laat zien dat vrouwen het proces van het maken van gereedschappen domineren.
Deze ontdekking suggereert dat het beeld van mannen als de makers van gereedschappen zowel tegenwoordig als in het verleden zodanig moet worden bewerkt dat het ook vrouwen insluit.
Volgens het onderzoek en de studie maken de Konso stenen werktuigen voor het afschrapen en reinigen van dierenhuiden, die worden gebruikt om bedden, kleding, tassen en andere producten te maken. Van de 119 arbeiders die zijn geïdentificeerd, was 75 % vrouw.


Afbeelding
els
Beheerder
 
Berichten: 3134
Geregistreerd: zo 14 jul , 2002 22:08
Woonplaats: Amsterdam

Berichtdoor els » do 21 aug , 2003 23:09

Ach, laat ik de rest van het artikel er ook maar eens bijzetten.

De ontdekkingen zullen in juni 2003 worden gepresenteerd tijdens de World Archaeological Conference-5 in Washington, D.C., en tijdens een ophanden zijnde bijeenkomst van de Society for American Archaeology.

Kathryn Weedman, die lezingen houdt voor de Universiteit van Florida, en Steve Brandt, een professor antropologie aan de universteit, namen deel aan het project over de Konso.
Ze namen waar dat vuursteen (chert), agaat/chalcedonius en kwarts werden gewonnen door bewerkers van huiden; later werd de steen afgeschilferd door het te stampen. De stenen met de scherpe randen werden vervolgens vervolgens van een houten heft voorzien, bevestigd met hars. De resulterende krabbers zijn een voorbeeld van stenen gereedschap die tot de oudste archeologische vondsten behoren, van duizenden jaren oud.

Stenen gereedschap is niet alleen duurzaam, maar het is bewijsbaar te dateren tot 2,6 miljoen jaar oud, volgens Weedman. Aardewerk en metalen gereeschap zijn pas zo'n 5.000 - 10.000 jaar geleden geïntroduceerd.

Dr Konso behoren tot een landelijke cultuur van intensieve landbouw, die leven in dichtbevolkte dorpen in het Ethiopische hoogland. Ze gebruiken ook ijzer, andere metalen en plastic, maar het werken met steen blijft gehandhaafd vanwege de duurzaamheid en het traditionele gebruik, met name onder vrouwen, voor het prepareren van huiden.

Vrouwen maken het overgrote deel uit wat betreft het maken van gereedschap, zei Brandt tegen Discovery News. 'Het is waarschijnlijk dat mannen als makers van gereedschap voor het bewerken van huid pas zeer recent in deze cultuur voorkomen'.

Het onderzoek naar de Konso gebeurt in samenwerking met de "Ethiopian Authority for Research and Conservation of the Cultural Heritage".
Hoewel het onduidelijk is hoelang de Konso al stenen gereedschap maken, zou hun traditionele manier van leven licht kunnen werpen op zulk werk in het verleden.
"De Konso kunnen dienen als model en als bron om hypotheses te ontwikkelen die archeologen kunnen testen tegen hun archeologisch materiaal uit het Stenen Tijdperk" zei Brandt. "Ons werk toont duidelijk dat er absoluut geen reden is waarom (vrouwen) niet verantwoordelijk zouden zijn geweest voor het maken van stenen gereedschappen in het Stenen Tijdperk."

Margaret Conkey, professor antropologie en directeur van de Archaeological Research Facility aan de Universiteit van California, Berkeley, stemde in met zijn bevindingen en was er niet door verrast.
Conkey zei: "Het idee dat vrouwen (gedurende de hele geschiedenis) ernaast zaten te wachten hoe mannen voor hun de gereedschappen maakten en zelfs scherpten zonder ze zelf te gebruiken is pas werkelijk onvoorstelbaar."

Ze voegde hieraan toe: "Wat Weedman en Brandt hebben gedaan is ons een goede, diepgaande kijk gegeven op hoe (het maken van stenen werktuigen) gaat in een bepaalde maatschappij, met voldoende aandacht voor het gereedschap, de context van het leren en de maatschappelijke en technische praktijk, zodat zij een overtuigende case-studie geven voor hen niet eerder zijn voorgelicht (of in staat zijn om te accepteren) over het concept van 'de vrouw de werktuigmaker'.
els
Beheerder
 
Berichten: 3134
Geregistreerd: zo 14 jul , 2002 22:08
Woonplaats: Amsterdam

Berichtdoor els » di 27 feb , 2007 17:04

Hier ook nog een leuk berichtje over het pre-stenentijdperk...Gepubliceerd op vrijdag 23 februari 2007

Dat chimpansees in staat zijn om simpele gereedschappen te gebruiken, was bekend. Dat ze er ook mee jagen, is daarentegen nieuw. En het zijn verrassend genoeg vooral de vrouwtjes die de speren maken en gebruiken.
Dat blijkt uit observaties die de wetenschappers Jill Pruetz en Paco Bertolani deden in Fongoli, Senegal. Zij rapporteerden 22 gevallen waarin chimpansees houten voorwerpen met een scherpe punt gebruikten om kleinere primaten dood te steken die zich in holle bomen verscholen. De ontdekking zou belangrijke gevolgen kunnen hebben voor onderzoek naar het gebruik van gereedschappen bij de vroege mens, schrijven Pruetz en Bertolani in het wetenschappelijke tijdschrift Current Biology.

Zelfgemaakte speer
De apen staken hun zelfgemaakte speer meerdere malen in holen en gaatjes. Ze gebruikten genoeg kracht om kleine dieren behoorlijk te kunnen verwonden. Vervolgens roken en likten de apen aan de punt van de speer. Dat de onderzoekers dit verschijnsel meerdere malen observeerden, bewijst volgens hen dat het geen eenmalig gedrag is. Het gaat om duidelijk om een gewoonte binnen deze Senegalese populatie. er zijn echter geen foto- of video-opnamen van gemaakt.

In bijna alle gevallen werd de speer gemaakt door een tak van een boom af te breken en te ontdoen van bladeren. Soms werd de punt van de tak nog eens extra scherp gemaakt met behulp van de tanden. Een keer waren de onderzoekers er zelfs ooggetuige van dat een chimpansee een galago (kleine halfaap die 's nachts actief is) met zo'n speer aan het ontleden was.

Normaliter leven chimpansees voornamelijk van franjeapen (ook wel colobus-apen genoemd). Maar omdat die in Senegal heel zeldzaam geworden zijn, hebben de chimpansees zichzelf de nieuwe technieken aangeleerd om andere prooien - bijvoorbeeld halfapen als galago's of spookdiertjes - te kunnen vangen, aldus de onderzoekers.

Vrouwen en kinderen eerst
Het bleken echter voornamelijk volwassen vrouwtjes en jonge chimpansees te zijn die speren gebruikten om aan hun voedsel te komen. En dat terwijl volwassen mannetjes lange tijd beschouwd werden als de actieve jagers. Volgens de onderzoekers komt dit doordat nieuwe technieken het gemakkelijkst worden aangeleerd door jonge dieren. De volwassenen volgen pas later, en de mannetjes komen meestal als laatste. Moeder en kind kijken namelijk het vaakst gedrag van elkaar af.

Dit wijst er volgens de onderzoekers op dat ook bij de ontwikkeling van de mens de vrouw een belangrijke rol heeft gespeeld bij het ontwikkelen van gereedschappen en wapens. Overigens bleek onlangs nog uit een ander onderzoek dat chimpansees al veel langer dan gedacht in staat zijn geweest om gereedschap te gebruiken.
els
Beheerder
 
Berichten: 3134
Geregistreerd: zo 14 jul , 2002 22:08
Woonplaats: Amsterdam

Berichtdoor Bezet_door_Arabieren » vr 02 maart , 2007 22:00

Ik denk dat in de oudheid vrouwen harder werkten dan mannen.
Vrouwen maakten wapens met stenen en mannen vochten tegen elkaar en dieren met die wapens.
Bezet_door_Arabieren
 
Berichten: 162
Geregistreerd: za 03 feb , 2007 18:31


Keer terug naar feminismeWie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers. en 4 gasten