Forum godinnen en beeldvorming
 weblog | godinnen | forum home ||

Zippora - slimme vrouw.

Is het feminisme nog nodig? Heeft het wel enige zin? Of zijn feministes verzuurde mannenhaters?
Spui je mening over het feminisme en de positie van vrouwen in de godsdiensten en in de maatschappij hier!

Berichtdoor Balance » di 23 nov , 2004 14:49

Mozes is de leider die het Joodse volk na de onderdrukking in Egypte door de woestijn voert, richting het 'beloofde'land. Deze toch heeft 40 jaar (een mensenleeftijd in die dagen) geduurd en ging niet zonder slag of stoot. In die tijd waren kinderoffers niet ongewoon. In tijden van crisis moesten de goden goedgestemd worden onder het motto: we vragen iets waardevols (bvb regen) en dat krijgen we alleen als we iets waardevols geven. Liefst jongetjes. (Kinderoffers waren vaak wanhoopsoffers). Ook onze Mozes had geen principiele bezwaren tegen kinderoffers. Mozes had de zegen van zijn god nodig om aan de gevaarlijke tocht door de woestijn te beginnen en gaat naar zijn tent om zijn zoon te halen voor een kinderoffer. Zijn vrouw Zippora weet wat er gaat gebeuren en verzet zich tegen alle goden, tradities, tegen haar man en tegen haar volk. (Dat is iets ongelooflijks in die tijd!). Ze is echter niet alleen 'sterk' maar ook slim. Ze neemt haar/hun zoontje, snijdt de voorhuid van zijn plasser, gooit het Mozes voor de voeten en schreeuwt hem in het gezicht: 'Je bent een bloedbruidegom'! Het werkt! Mozes laat vrouw en kind met rust. (Wat voor hem als leider trouwens ook een geweldig risico moet zijn geweest).

(Ik sluit niet uit dat het wegsnijden van de voorhuid symbool stond voor het wegsnijden van de hele penis, waardoor het kind geen jongetje meer was en dus als offer ongeschikt. Misschien dacht Mozes wel daadwerkelijk dat Zippora het kind ontmand had - of was dat ook de opzet van Zippora!)

Zippora heeft hiermee een geweldige wending in de Joodse geschiedenis veroorzaakt, nl. het kinderoffer vervangen door de besnijdenis.

Het patriarchale systeem heeft de rol van deze vrouw in de geschiedenis (natuurlijk weer) weggemoffeld. Van Mozes hebben we allemaal wel eens gehoord, maar Zippora?
Balance
 
Berichten: 244
Geregistreerd: za 23 okt , 2004 11:11

Keer terug naar feminismeWie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers. en 1 gast

cron