Forum godinnen en beeldvorming
 weblog | godinnen | forum home ||

SPOED, SCHOOLPROJECT!

Is het feminisme nog nodig? Heeft het wel enige zin? Of zijn feministes verzuurde mannenhaters?
Spui je mening over het feminisme en de positie van vrouwen in de godsdiensten en in de maatschappij hier!

Bent u feminste?

Ja, en ik ben moslima, en wil het interview wel beantwoorden
0
Geen stemmen
Nee, en ik wil ook absoluut dit interview niet beantwoorden.
0
Geen stemmen
Ja, en ik wil het interview beantwoorden.
2
67%
Nee, maar ik wil wel het interview beantwoorden.
1
33%
 
Totaal aantal stemmen : 3

SPOED, SCHOOLPROJECT!

Berichtdoor Charlaila » wo 17 mei , 2006 15:50

Hallo,
Wij willen graag vragen of u of iemand anders een interview voor ons
wilt beantwoorden. ( u hoeft niet perse moslima te zijn. U mag er ook vragen bij bedenken, of er een verhaal bij schrijven.) Wij moeten een interview in ons werkstuk voor het
vak maatschappijleer verwerken met het onderwerp Feminisme. Wij moeten
voor zondag (21-05-2006) het werkstuk af hebben. Als u of iemand
anders het niet redt om het interview dan beantwoord te hebben, zouden
wij graag van te voren een e-mail terug krijgen waar dat in staat,
zodat wij nog iets anders zouden kunnen zoeken.
Alvast hartelijk bedankt,
Vriendelijke groet,
Fiona Mapes en Charlotte Westra
Emailadres: Charlotte.westra@planet.nl

P.s. Hieronder ziet u de vragen van ons interview.
1. Wat is uw naam? En wat is uw leeftijd? Of wilt u liever anoniem
blijven?
2. Sinds wanneer bent u feminst?
3. Waarom bent u feminst geworden?
4. Neemt u deel aan een actiegroep? Zo ja welke? en waarom?
5. Welke doelen wilt u met feminist zijn bereiken?
6. Gelooft u nog steeds in de Islam? Waarom wel, waarom niet?
7. Draagt u een hoofddoek? Waarom wel, waarom niet?
8. Uit welk land komt u oorspronkeijk vandaan, of bent u in Nederland
geboren? Was daar sprake van feminsme?
9. Heeft uw ooit problemen gehad met vrienden of familie met het feit
dat u feminist bent?
10. Vind u dat moslima's steeds meer rechten krijgen, of niet?
Einde vragen, we hopen snel van u te horen.
Charlaila
 
Berichten: 3
Geregistreerd: wo 17 mei , 2006 15:42

Berichtdoor els » wo 17 mei , 2006 19:26

Ik heb maar 'Ja, en ik wil het interview beantwoorden' gekozen. Maar ik weet eigenlijk niet of ik een 'feministe' ben, gek genoeg. Je zou zeggen van wel, want ik houd me wel heel fanatiek bezig met 'feministische' dingen bezig. Met 'vrouwenpromotie', zou je kunnen zeggen.

Maar eigenlijk voel ik me niet principieel feministisch, ik heb alleen het gevoel dat ik soms wordt gedwongen feministische standpunten in te nemen, omdat je anders door een agressieve beweging onder voet wordt gelopen die vindt dat de vrouw onder de man staat. Je hebt dus de keuze om je te verzetten of te zien hoe de vrouwenrechten worden uitgehold. Het is eigenlijk woekerend en fanatiek seksisme waardoor ik me gedwongen voel me feministisch op te stellen. Maar eigenlijk houd ik me liever bezig met andere dingen.

Awel, ik ga dat interview eens lezen.
els
Beheerder
 
Berichten: 3134
Geregistreerd: zo 14 jul , 2002 22:08
Woonplaats: Amsterdam

Berichtdoor els » wo 17 mei , 2006 19:56

1. Wat is uw naam? En wat is uw leeftijd? Of wilt u liever anoniem blijven?

Els Geuzebroek, geb. 30-05-1958

2. Sinds wanneer bent u feminst?

Ik heb maar 'Ja, en ik wil het interview beantwoorden' gekozen.

Maar ik weet eigenlijk niet of ik een 'feministe' ben, gek genoeg. Je zou zeggen van wel, want ik houd me wel heel fanatiek bezig met 'feministische' dingen bezig. Met 'vrouwenpromotie', zou je kunnen zeggen.

In mijn jeugdjaren was het niet in me opgekomen dat er iets als seksisme of feminisme bestond. Dat ontstond pas toen ik me in de 'grotemensenwereld' wilde voortbewegen, en merkte dat het niet wordt geaccepteerd als je afwijkt van de voorgeschreven norm. Zeg maar vanaf mijn vijftiende, toen begon ik hierover te discussiëren.

3. Waarom bent u feminist geworden?

Sinds ik na mijn jeugd mijn eigen weg wilde volgen, en tot mijn verbazing merkte dat ik voor elke centimeter moest vechten omdat ik niet het voor de vrouw geijkte pad wilde volgen. 'Vrouwelijk zijn' volgens de voorgeschreven norm zit gewoon niet in mijn karakter.

4. Neemt u deel aan een actiegroep? Zo ja welke? en waarom?

Ik doe wat voor een politiek café van de SP, maar dat is niet feministisch, wel maatschappijgericht.

Binnenkort zet ik www.atheisme.eu op, dan zal ik het vast nog wel eens hebben over de rol van vrouwen binnen de godsdienst en de seculiere maatschappij.

5. Welke doelen wilt u met feminist zijn bereiken?

Ik wil het stereotiepe, eenzijdige beeld dat over vrouwen bestaat veranderen, in de hoop dat de generatie na mij niet meer tegen dezelfde muren oploopt.

Ik heb een website over godinnen, met als doel aan te tonen dat het 'vrouwbeeld' heel divers is, en dat iedere identiteit mogelijk is, van het gebruikelijke 'slachtoffer, 'moeder', 'echtgenote' en 'sekspartner' via nymfomane mannenverleidster en prostituee naar wetenschapster, avonturierster, uitvindster, reizigster, onderzoekster, sportster en krachtpatser tot hoogste leidster in militaire, religieuze en staatszaken.

Het beeld dat in onze cultuur is ontstaan, en waarin vrouwen zorgzaam, zwak, klein, minder intellectueel begaafd en ondergeschikt aan de man zijn, is ons opgedrongen door seksistische, gewelddadige patriarchale godsdiensten die vrouwen gebruiken om kinderen voor de man te baren. Ik wil aan de hand van de diversiteit in het beeld van de vrouw in de oudheid laten zien dat het ooit anders was, en dat dit dus niet de natuurlijke situatie is.

Gelukkig hebben mensen tegenwoordig meer ruimte om zichzelf te zijn, maar je wordt in de praktijk toch nog erg vaak vanwege vooroordelen over de geslachten in een bepaalde hoek gedrukt. Dus het is nog nodig door te gaan met het opeisen van een veelzijdigere ruimte.

Maar eigenlijk voel ik me niet principieel feministisch, ik heb alleen het gevoel dat ik soms word gedwongen feministische standpunten in te nemen, omdat je anders onder de voet wordt gelopen door een agressieve beweging die vindt dat de vrouw onder de man staat. Je hebt dus de keuze om je te verzetten of toe te zien hoe de vrouwenrechten worden uitgehold. Het is eigenlijk een woekerend en fanatiek seksisme waarmee ik steeds word geconfronteerd waardoor ik me gedwongen voel me feministisch op te stellen. Maar eigenlijk houd ik me liever bezig met andere dingen.

6. Gelooft u nog steeds in de Islam? Waarom wel, waarom niet?

Ik ben dus geen moslim, ik ben gewoon een uit de Hollandse klei getrokken atheiste.

7. Draagt u een hoofddoek? Waarom wel, waarom niet?

Niet van toepassing.

8. Uit welk land komt u oorspronkeijk vandaan, of bent u in Nederland geboren? Was daar sprake van feminsme?

Nederland dus. Ik weet het eigenlijk niet. Is hier sprake van feminisme? :cool:

9. Heeft uw ooit problemen gehad met vrienden of familie met het feit dat u feminist bent?

Ik geloof niet dat mijn familie mij als feministe ziet. Ze zien mij gewoon als 'Els', misschien met af en toe wat eigenzinnige trekjes.

10. Vind u dat moslima's steeds meer rechten krijgen, of niet?

Moslimvrouwen hebben alle rechten toch? Of hebben we hier twee rechtsystemen naast elkaar lopen, een voor iedereen en een aparte voor moslimvrouwen?

Godsdiensten zoals de islam discrimineren vrouwen, maar dat hoeven moslimvrouwen in Nederland niet te accepteren, als ze dat niet willen, naar mijn mening.

:pijl: Okee, ik heb alle vragen snel beantwoord. Als het te weinig of onduidelijk is, en jullie willen meer info, dan hoor ik het wel.
els
Beheerder
 
Berichten: 3134
Geregistreerd: zo 14 jul , 2002 22:08
Woonplaats: Amsterdam

Berichtdoor Zunrita » do 18 mei , 2006 15:00

els schreef:[...]Het is eigenlijk woekerend en fanatiek seksisme waardoor ik me gedwongen voel me feministisch op te stellen. Maar eigenlijk houd ik me liever bezig met andere dingen.


Dat, Els, is altijd de reden waarom vrouwen feminist worden. Ik zou ook wel willen dat het anders kon, maar ik beschouw mezelf als feminist.
Zunrita
 
Berichten: 219
Geregistreerd: za 13 nov , 2004 22:42

Berichtdoor Zunrita » do 18 mei , 2006 16:22

1. Wat is uw naam? En wat is uw leeftijd? Of wilt u liever anoniem
blijven?

U moet het met mijn pseudoniem Zunrita doen. Ik ben 60 (bijna 61) jaar.

2. Sinds wanneer bent u feminst?
Sinds eind jaren 70.

3. Waarom bent u feminst geworden?
Uit verzet tegen de ongelijke machtsverdeling tussen mannen en vrouwen.

4. Neemt u deel aan een actiegroep? Zo ja welke? en waarom?
Nee. Ook nooit gedaan. Ik ben geen verenigingsmens. Weleens meegelopen in een demonstratieve optocht 'Vrouwen tegen seksueel geweld'. Maar dat onlokte bij mijn Amsterdamse stadgenoten zoveel vijandigheid en gewelddadige reacties (uitschelden, bespugen, bedreigingen, met auto of brommer inrijden op de deelnemende vrouwen) dat ik het verder voor gezien hield. Ik heb dat soort dingen in mijn jeugd te vaak meegemaakt van mijn landgenoten (welliswaar om andere 'redenen') om dat nog ooit te willen ondergaan.

5. Welke doelen wilt u met feminist zijn bereiken?
Mensen (v/m) aan het denken zetten over 'vanzelf'sprekendheden (van wiens 'zelf'?). Hun zelfgenoegzaamheid in de heersende (patriarchale en viricentrische) orde aantasten. Daar staan - ook in de Westerse wereld - nog steeds sancties op als uitsluiting, verkettering, belachelijk maken, vijandigheid, bedreiging. Maar persoonlijk ik heb niet zo veel meer te verliezen te winnen bij deze samenleving. Feminisme is een vies woord (het F-woord!) in deze 'moderne' tijd en jonge vrouwen denken dat ZIJ het niet nodig hebben. Denken dat zij 'bevrijd' zijn (door wie?).

6. Gelooft u nog steeds in de Islam? Waarom wel, waarom niet?
Ik ben niet-religieus opgevoed in een seculier/christelijke samenleving. Ik ben niet tegen (individuele) religieuze gevoelens, maar wel sterk tegen georganiseerde religies; dus tegen geloofssystemen met een (per definitie) onderdrukkende priesterkaste. Mocht ik in contact willen treden met een godin of god dan heb ik daar geen priester(es) bij nodig.

7. Draagt u een hoofddoek? Waarom wel, waarom niet?
Soms, als het hard waait en mijn haar anders in mijn ogen waait, maar ik hou niet van iets op mijn hoofd. Mijn oer-Nederlandse moeder droeg heel vaak buitenshuis een hoofddoek. (Daar viel niemand over destijds.)

8. Uit welk land komt u oorspronkeijk vandaan, of bent u in Nederland geboren? Was daar sprake van feminsme?
Ik ben in Nederland geboren, en ik kom voort uit zeven generaties Nederlandse, Duitse, Belgische, Spaanse voormoeders en -vaders, van roomskatholieke, protestantse, joodse, anarchistische en sociaaldemocratische gezindte.
Hier is sprake geweest van meerdere heel sterke feministische (of vrouwen-) bewegingen. Daar hebben we in Nederland de relatieve 'vrijheid' voor vrouwen aan te danken. Vrijheid-om-te...(vul maar in) verkrijg je niet door je onderdrukker(s) vriendelijk te vragen. Geen enkele machthebber staat zijn macht zomaar af.

9. Heeft u ooit problemen gehad met vrienden of familie met het feit dat u feminist bent?
Ja zeker. Niet zozeer vanwege het feit dat ik feminist BEN, maar omdat ik mijn mond niet hield over mijn opvattingen. Zo zit dat in een samenleving waarin je deviant (afwijkend) bent van de dominante cultuur: je mag alles 'zijn' of 'vinden' wat je wilt, zolang anderen er maar niets van merken, er 'geen last' van hebben. Dan doet de 'normalen' of hun neus bloedt.

10. Vind u dat moslima's steeds meer rechten krijgen, of niet?
Daar kan ik als niet-moslima niet goed over oordelen. En het hangt af van de samenleving waarin zij leven, denk ik. Het ene of het andere land maakt iets uit.
Zunrita
 
Berichten: 219
Geregistreerd: za 13 nov , 2004 22:42

Berichtdoor els » vr 19 mei , 2006 21:57

Hmm, leuk om te lezen, Zunrita. Jammer dat niet meer mensen antwoorden plaatsen, ik vind het eigenlijk wel leuk.

Weleens meegelopen in een demonstratieve optocht 'Vrouwen tegen seksueel geweld'. Maar dat onlokte bij mijn Amsterdamse stadgenoten zoveel vijandigheid en gewelddadige reacties (uitschelden, bespugen, bedreigingen, met auto of brommer inrijden op de deelnemende vrouwen) dat ik het verder voor gezien hield. Ik heb dat soort dingen in mijn jeugd te vaak meegemaakt van mijn landgenoten (welliswaar om andere 'redenen') om dat nog ooit te willen ondergaan.


Jeetje, ik moet zeggen dat ik dat niet had verwacht. Nou lopen demonstraties in Amsterdam wel vaker uit de hand, maar dat je door mensen van buiten de demonstratie wordt bedreigd etc. vind ik wel schokkend, zeker als het om zoiets gaat. :shock:
els
Beheerder
 
Berichten: 3134
Geregistreerd: zo 14 jul , 2002 22:08
Woonplaats: Amsterdam

Berichtdoor Zunrita » zo 21 mei , 2006 16:45

els schreef:Hmm, leuk om te lezen, Zunrita. Jammer dat niet meer mensen antwoorden plaatsen, ik vind het eigenlijk wel leuk.

Weleens meegelopen in een demonstratieve optocht 'Vrouwen tegen seksueel geweld'. Maar dat onlokte bij mijn Amsterdamse stadgenoten zoveel vijandigheid en gewelddadige reacties (uitschelden, bespugen, bedreigingen, met auto of brommer inrijden op de deelnemende vrouwen) dat ik het verder voor gezien hield. Ik heb dat soort dingen in mijn jeugd te vaak meegemaakt van mijn landgenoten (welliswaar om andere 'redenen') om dat nog ooit te willen ondergaan.


Jeetje, ik moet zeggen dat ik dat niet had verwacht. Nou lopen demonstraties in Amsterdam wel vaker uit de hand, maar dat je door mensen van buiten de demonstratie wordt bedreigd etc. vind ik wel schokkend, zeker als het om zoiets gaat. :shock:Dat niet meer mensen hebben gereageerd, Els, komt waarschijnlijk omdat wij de enige vrouwen op dit forum zijn, en dus de enigen die zich aangesproken voelen...

Wat die demonstratie betreft: het was in een ver verleden (jaren '80) maar ik denk dat het in de huidige tijd niet veel anders zou zijn. Sterker, ik denk dat we nog veel meer agressie over ons zouden krijgen in deze reactionaire en pornografische hoogtijden.

Overigens heb ik die 'Charlaila' een mailtje gestuurd met verwijzing naar mijn antwoorden hier, maar nog geen enkele reactie gehad. Basale beleefdheid wordt kinderen niet meer geleerd, blijkbaar.
Zunrita
 
Berichten: 219
Geregistreerd: za 13 nov , 2004 22:42

Berichtdoor els » zo 21 mei , 2006 20:55

Het is hopeloos, de jeugd. Je slooft je uit, maakt hun huiswerk, maar ze lezen het waarschijnlijk niet eens, of misschien wel, maar je wordt maar zelden bedankt.

Gelukkig zijn er altijd wel een paar kinderen die wel bedanken, anders had ik het al opgegeven.

Ik ben al wel eens hysterisch geworden, en heb een paar huiswerkrichtlijnen geschreven. Misschien moet ik ze sticky maken, en zorgen dat ze uit het hoofd worden geleerd. De tien geboden voor huiswerkopdrachten, wie zich er niet aan houdt wordt gestenigd. :evil:

els
Beheerder
 
Berichten: 3134
Geregistreerd: zo 14 jul , 2002 22:08
Woonplaats: Amsterdam

Berichtdoor Charlaila » do 25 mei , 2006 11:53

Hartstikke bedankt Zunrita! we gaan dit interview zeker in ons werkstuk verwerken! Echt super!

Groetjes Charlaila
Charlaila
 
Berichten: 3
Geregistreerd: wo 17 mei , 2006 15:42

Berichtdoor Charlaila » do 25 mei , 2006 11:54

En die van els ook!
Charlaila
 
Berichten: 3
Geregistreerd: wo 17 mei , 2006 15:42

Berichtdoor Zunrita » do 25 mei , 2006 13:05

Leuk om van je te horen Charlaila!

En met plezier gedaan. Veel succes met jullie werkstuk. Komt het nog ergens toegankelijk op internet te staan, of willen jullie het misschien hier in het forum plaatsen? Zou leuk zijn.

Vriendelijke groet,
Zunrita
Zunrita
 
Berichten: 219
Geregistreerd: za 13 nov , 2004 22:42

Berichtdoor els » do 25 mei , 2006 19:40

Spannend hoor Charlaila. :lach2: Succes met jullie werkstuk.

Als je het resultaat online wil laten lezen, kan het altijd hier hoor. Lijkt me heel interessant.
els
Beheerder
 
Berichten: 3134
Geregistreerd: zo 14 jul , 2002 22:08
Woonplaats: Amsterdam


Keer terug naar feminismeWie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers. en 0 gasten