Forum godinnen en beeldvorming
 weblog | godinnen | forum home ||

Oudste beschaving in Europa ontdekt

Over Grieken, Romeinen, Kelten, Germanen, Noorse goden, Nederland etc.

Berichtdoor Brunetti » za 11 jun , 2005 18:41

http://news.independent.co.uk/europe/story.jsp?story=645976

Brunetti
 
Berichten: 166
Geregistreerd: di 01 maart , 2005 14:11

Berichtdoor els » zo 12 jun , 2005 0:37

Spannend.... ik begin me waarachtig een beetje Europeaan te voelen. :smile:
els
Beheerder
 
Berichten: 3134
Geregistreerd: zo 14 jul , 2002 22:08
Woonplaats: Amsterdam

Berichtdoor els » wo 15 jun , 2005 18:01

Het bericht stond ook op nu.nl

Archeologen leggen oudste Europese beschaving bloot

Uitgegeven: 11 juni 2005 12:06
Laatst gewijzigd: 11 juni 2005 13:49

LONDEN - Archeologen hebben in een gebied dat zich uitstrekt over het huidige Duitsland, Oostenrijk, Hongarije, Tsjechië en Slowakije, de overblijfselen gevonden van de tot dusver oudste beschaving die ooit in Europa is ontdekt. Dat berichtte het Britse dagblad The Independent zaterdag.

Meer dan honderd enorme monumenten zijn blootgelegd. Ze zijn gebouwd tussen 4800 en 4600 voor Christus, en zijn daarmee meer dan 2000 jaar ouder dan wereldberoemde monumenten als Stonehenge en de pyramides in Egypte. Tot nu toe gingen wetenschappers ervan uit dat de bouw van dergelijk grote monumenten in Europa later was begonnen dan in Mesopotamië - het huidige Irak - en Egypte.

Ook zijn in totaal ruim 150 enorme cirkelvormige, ommuurde tempels gevonden, gebouwd van aarde en hout. De bouwers waren volgens de archeologen een religieus volk, dat in grote gemeenschappelijke huizen leefde. Vermoedelijk leefden zij van de landbouw en veeteelt.

De bouwwerken zijn de afgelopen jaren tijdens opgravingen in diverse steden aan het licht gekomen. De wetenschappers hebben naar aanleiding van hun ontdekkingen eerdere vondsten in Centraal-Europa opnieuw tegen het licht gehouden. Zij concludeerden dat het gaat om een tot dusver onontdekte beschaving, die overigens nog geen naam heeft gekregen.

Het onderzoek van de archeologen laat nog veel vragen onbeantwoord, en heeft bovendien veel nieuwe vragen opgeroepen. De beschaving heeft kennelijk niet meer dan tweehonderd jaar bestaan. Onder meer de vraag wat tot haar ineenstorting heeft geleid, is hen nog een raadsel.
els
Beheerder
 
Berichten: 3134
Geregistreerd: zo 14 jul , 2002 22:08
Woonplaats: Amsterdam

Berichtdoor Balance » do 16 jun , 2005 10:27

Ja, ik heb het gelezen. Ik word hier ook super nieuwsgierig van. Toch iets met de Kelten te maken, die, dacht ik, van oorsprong ook uit die contreien komen? En de Venusbeeldjes die daar veel gevonden zijn? Wie meer weet of leest, graag plaatsen. Hier wil je natuurlijk alles van weten. En allemaal heerlijk mysterieus, zodat we er lekker op los kunnen fantaseren, filosoferen en combineren.
Balance
 
Berichten: 244
Geregistreerd: za 23 okt , 2004 11:11

Berichtdoor els » di 26 jul , 2005 9:25

Uit een iets latere tijd. Bericht uit het Parool van 20 juli.

Houten tempel in Heiloo.

Amsterdamse archeologen vinden resten gebouw uit bronstijd.

Joost Vermeulen

Amsterdam - Amsterdamse archeologen hebben in het Noord-hollandse dorp Heiloo de resten van een houten 'tempel' uit de bronstijd gevonden.

Medewerkers van het Amsterdams Archeologisch Centrum stuitten op de restanten van het gebouw tijdens onderzoek in de omgeving van het Maalwater, niet ver van het dorpscentrum, waar een nieuwe woonwijk komt.

Door oude opgravingen en losse vondsten wist men al dat in deze omgeving sinds de bronstijd (ca. 2000 voor Christus) menselijke activiteit is geweest. Vandaar dat, voordat de bouw van start ging, uitgebreid archeologisch onderzoek is gedaan. Silke Lange, projectleider van het AAC: "Men moest zich de omgeving van toen voorstellen als een kwelderachtig gebied met daarachter een hoger gelegen strandwal. Op die wal woonden de mensen en lagen de kleine akkers. In de kwelders werd vermoedelijk vee geweid."

"In het natte, drassige land tussen de strandwal en de zee waren geen sporen van bewoning of bebouwing, dachten we altijd. Maar nu blijkt midden in dat natte gedeelte eeen forse constructie te hebben gestaan."

Het was een cirkelvormig, massief gebouw; in totaal zijn twintig houten palen gebruikt om de omheining te bouwen. Dat waren forse palen met een diameter van twintig tot zestig centimeter. Lange: "Hoe men dit gebouw daar heeft neergezet, is voolropig een raadsel, en wat men er precies deed, al evenzeer. Dat het echter om een religieuze functie ging, staat vrijwel vast. Al was het alleen maar omdat elke andere functie voor zo'n ruimte onlogisch en onhandig was. Je kon er niet wonen, voor opslag was het terrein ook te nat en als veekraal was het evenmin geschikt. Blijft over een rituele functie."

"Er zijn overigens ook andere aanwijzingen dat het om een religieuze plek gaat. Zo zijn in de jaren dertig vlakbij een aantal stenen en bronzen sikkels gevonden. Die stonden keurig opgesteld op het strand. En van de stenen sikkels hebben we zelfs kunnen vaststellen dat ze ongebruikt waren. Duidelijk neergezet als cultische symbolen."

"We sluiten niet uit dat deze voorwerpen geassocieerd kunnen worden met de nu gevonden palenkrans. Zo'n houten constructie is overigens in Nederland nog niet eerder aangetroffen en alleen daarom al heel bijzonder. "

De vondst is gedocumenteerd en er zijn monsters genomen voor nader onderzoek. Helaas was de staat van conservering zo slecht dat behoud niet mogelijk was. De houten cirkel van Heiloo zal verdwijnen onder de nieuwbouw.
els
Beheerder
 
Berichten: 3134
Geregistreerd: zo 14 jul , 2002 22:08
Woonplaats: Amsterdam

Berichtdoor els » di 26 jul , 2005 9:29

Het gaat hier wel niet om een 'enorme' tempel, zoals wordt gesuggereerd over de tempels in centraal-Europa. Maar het is toch wel cirkelvormig, en misschien gaat het hier toch om continuïteit tussen die oudere culturen en deze Noord-Hollandse structuur uit de bronstijd.

Er staat wel een foto bij, erg leuk, allemaal vierkante gaten in de blubber, in een cirkel die toch niet heel geweldig groot is. Misschien probeer ik op een andere dag nog eens om hem in te scannen.
els
Beheerder
 
Berichten: 3134
Geregistreerd: zo 14 jul , 2002 22:08
Woonplaats: Amsterdam

Berichtdoor Zunrita » wo 27 jul , 2005 11:00

Hoe weten ze dat het tempels zijn geweest en niet (gewoon) gemeenschapshuizen?
Zunrita
 
Berichten: 219
Geregistreerd: za 13 nov , 2004 22:42

Berichtdoor els » do 28 jul , 2005 9:21

Vanwege de onlogische plaats waar het werd gebouwd, midden in een drassig, laaggelegen stuk land, buiten het normale bewoonde gedeelte, en ook vanwege een oudere vondst stenen en sikkels waarvan men aannam dat het cultische voorwerpen waren. Die Silke Lange zegt zelf ook wel dat het niet duidelijk is waar de constructie precies voor diende, maar dat een religieuze functie het meest voor de hand ligt.

Ik heb me zelf ook wel eens afgevraagd wat in het verleden de grens was tussen een religieuze functie en een gemeenschappelijke functie van een ruimte, vooral als het erop lijkt dat er in een tempel iets gebeurt dat voor een hele gemeenschap van nut kan zijn. Ik heb die gedachte nooit uitgewerkt, omdat er geen concrete bewijzen voor zijn.
Ik weet nog wel dat het in me op kwam vanwege een oud paleolithisch reliëf in Frankrijk, van de zgn 'Venus' van Laussel. Dat stelt een zwangere vrouw voor die op een hoorn blaast. Ik vroeg me af of dit een 'verzamelfunctie' kon hebben, een of andere trefplaats met dus een gemeenschappelijke functie, misschien voor zwangere vrouwen.
Ook bepaalde benamingen van ruimtes in tempels suggereren dit, maar het kan even goed alleen symbolisch zijn.

Maar je kan weinig met zo'n ingeving. Wel kun je afvragen hoe het bevallen in zijn werk ging: waren vrouwen overgeleverd aan zichzelf, of vrouwelijke familieleden, of werden ze bijgestaan door vrouwen met een soort doktersfunctie (in dit verband is wel wat geschreven over sjamanisme). En was er dan een ruimte waar ze naartoe konden?

Interessante vragen wel, vind ik zelf. Tegenwoordig wordt wel veel gesuggereerd over astronomische functies van heilige ruimtes uit het verleden, maar minder over een centrale rol voor alledaagse zaken in de samenleving, dacht ik zelf. Terwijl zwangerschap en religie wel heel erg nauw met elkaar verbonden waren in de oudheid.
Maar wie weet ben ik gewoon niet goed op de hoogte.
els
Beheerder
 
Berichten: 3134
Geregistreerd: zo 14 jul , 2002 22:08
Woonplaats: Amsterdam

Berichtdoor Zunrita- » do 28 jul , 2005 22:20

els schreef:[...]Interessante vragen wel, vind ik zelf. Tegenwoordig wordt wel veel gesuggereerd over astronomische functies van heilige ruimtes uit het verleden, maar minder over een centrale rol voor alledaagse zaken in de samenleving, dacht ik zelf. Terwijl zwangerschap en religie wel heel erg nauw met elkaar verbonden waren in de oudheid.


Door veel vrouwelijke schrijvers/onderzoekers worden zulke 'alledaagse' en 'vanzelfsprekende' thema's - zulke 'vrouwenzaken' - wel expliciet aan de orde gesteld als cruciaal in de ontwikkeling van de mensheid.

Margaret Alice Murray (1853-1953) heeft naast haar wereldberoemde werk The Witch Cult in Western Europe, een zeer interessante hypothese uitgewerkt in haar (vrij onbekende) laatste werk, The Genesis of Religion. Hierin stelt zij dat religie door vrouwen moet zijn bedacht, o.m. op basis van de kenmerken van 'godin'beeldjes en uitgaande van het baren en de menstruatiecyclus die vrijwel gelijk loopt met de 28+ daagse cyclus van de maan. Murray was taalkundige, antropoloog en voorvechtster van vrouwenrechten.

"Brief Biography
Nothing is more impressive about Murray than her successful pursuit of an academic career at a time when such careers for women were seen as questionable. She was a student of linguistics and anthropology at the University College of London and a pioneer campaigner for women's rights. She went on many archaeological excavations in Egypt and Palestine working with Sir William Flinders Petrie, the famous Egyptologist in the 1890s. This enabled Murray to find work at the college and go on lecturing tours. She was named Assistant Professor of Egyptology in 1924 at University College of London, a post she held until her retirement in 1935. In 1926 she became a fellow of Britain's Royal Anthropological Institute. In 1953-1955 at the age of ninety, Margaret was made President of the Folklore Society, another distinguished honour. In 1963 at the age of 100, she published her autobiography, Centenary and The Genesis of Religion."
http://en.wikipedia.org/wiki/Margaret_Murray

Een andere interessante auteur, Elizabeth Fisher, gaat in haar Woman's Creation - Sexual evolution and the shaping of society, nog verder, door te stellen dat ook de taal, de kalender en het rekenen - eigenlijk de hele menselijke cultuur - overal door vrouwen is begonnen. En ze maakt het zeer aannemelijk...

Overigens gaan verscheidene nog bestaande, gynecentrische samenlevingen daar ook vanuit. Bij de Laguna (Pueblo) wordt de schepster Denkvrouw genoemd. Denkvrouw is de wat ontoereikende vertaling van hun woord, want in de Laguna taal (en in veel andere Indiaanse talen) is geest/denken vrouwelijk. Dat valt in onze 'onzijdige' Europese talen niet behoorlijk te verlaten, dus is het Great Spirit/Grote Geest geworden, en langzaamaan gelijkgeschakeld met de mannelijke christelijke godheid.

Een geweldige tekst in het debat over het onstaan van de Europese familiestructuren, trof ik op http://www.historycooperative.org/journ ... 001085.htm

Ook om te smullen:
- Adrienne Rich, Of Woman Born: Motherhood as Experience and Institution (New York, 1976);
- Evelyn Reed, Woman's Evolution: From Matriarchal Clan to Patriarchal Family (New York, 1975);
- Capitalist Patriarchy and the Case for Socialist Feminism, Zillah R. Eisenstein, ed. (New York, 1979);
- Marilyn French, Beyond Power: On Women, Men, and Morals (New York, 1985).
Zunrita-
 

Berichtdoor Zunrita » do 28 jul , 2005 22:27

Merkwaardig toch: als ik (uren)lang ingelogd blijf, schijn ik automatisch te worden uitgelogd door het forumkaboutertje. Daarom is mijn bijdrage hierboven weer eens als Gast :roll: gelogd.
Kan daar niets aan gedaan worden Els?
Zunrita
 
Berichten: 219
Geregistreerd: za 13 nov , 2004 22:42

Berichtdoor els » do 28 jul , 2005 23:19

Hmm, ik ben al een paar keer getroffen door hetzelfde kaboutertje. Ik dacht al dat het aan mij lag. Ik heb die bijdrages verwijderd en opnieuw ingevoerd, maar daar gaat de lol ook af.
Wel viel me op dat ik iedere keer vergeet het vakje 'automatisch inloggen' aan te vinken. Misschien heeft dat er iets mee te maken?
Ik zal het nog eens goed in de gaten houden, misschien moet er toch nog iets worden ingesteld.

Ik kom op de rest morgen nog terug, want ik zit alweer aan de verkeerde kant van de twaalf.
els
Beheerder
 
Berichten: 3134
Geregistreerd: zo 14 jul , 2002 22:08
Woonplaats: Amsterdam

Berichtdoor els » za 30 jul , 2005 10:27

Bedankt voor de boekentips. Ik heb ze uitgeprint, en zal ze op mijn volgende boekenronde door de stad bij me hebben. :)

Hierin stelt zij dat religie door vrouwen moet zijn bedacht, o.m. op basis van de kenmerken van 'godin'beeldjes en uitgaande van het baren en de menstruatiecyclus die vrijwel gelijk loopt met de 28+ daagse cyclus van de maan. Murray was taalkundige, antropoloog en voorvechtster van vrouwenrechten.


Zo'n interpretatie bestaat ook over het beeld van Laussel. De vrouw draagt een hoorn waarin dertien inkepingen zijn gekerfd. Dat wordt door sommigen beschouwd als het aantal maansomlopen in een jaar. Dat wordt dan weer geassocieerd met haar zwangerschap.
Zelf zie ik een hoorn ook vooral als 'signaalinstrument', zal wel mijn studie muziekwetenschap te maken hebben. Maar er is ook heel veel symbolische interpretatie mogelijk.
Schiet me opeens tebinnen dat wij ook trompetjes in de kerstboom hebben hangen, die volgens mij iets te maken hebben met de aankondiging van de geboorte van het kind Jezus.

In 1963 at the age of 100, she published her autobiography, Centenary and The Genesis of Religion."


Wow!!! Dat stimuleert een mens wel om nooit te zeggen dat ie te oud is om nog ergens aan te beginnen!

Elizabeth Fisher, gaat in haar Woman's Creation - Sexual evolution and the shaping of society, nog verder, door te stellen dat ook de taal, de kalender en het rekenen - eigenlijk de hele menselijke cultuur - overal door vrouwen is begonnen. En ze maakt het zeer aannemelijk...


Ik ken Elizabeth Fisher niet, maar ik kom ook erg veel tegen dat het aannemelijk maakt. Denk bijvoorbeeld aan de etymologische verwantschap tussen de woorden meten, mater/matrix, maan en menstrueren. Wat 'maan' betreft, dit heeft ook direct te maken met het aftellen van maanden, dus het opstellen van een kalender. Het maandelijkse 'menstrueren' staat hiermee in verband, en dus ook de zwangerschapscycli.

Wat ik ook nog interessant vind is de 'grot' als onderdeel van de symboliek (namelijk als baarmoeder), en als oorsprong van de symboliek achter het 'heilige der heiligen' in moderne tempels. Ook hier geldt: het symbolische aspect valt wel te beredeneren, maar misschien gaat het niet alleen om symbolen, maar om de herkomst in een praktische gemeenschapsfunctie, waaronder seks en geboorte.

De hele menselijke cultuur... Ik weet het niet. Ik kom ook nogal eens dingen tegen waardoor ik denk dat eigenlijk de vrouwen ooit zijn begonnen met het seksisme en de apartheid, misschien in diezelfde 'begintijd'. :(

De link die je gaf werkte trouwens niet, ik denk dat je er een elletje achter moest zetten.

els
Beheerder
 
Berichten: 3134
Geregistreerd: zo 14 jul , 2002 22:08
Woonplaats: Amsterdam

Berichtdoor els » za 30 jul , 2005 10:40

PS ik heb nog even gezocht hoe het nou zit met dat uitloggen. Ik kwam een optie tegen die heet 'sessielengte', die was ingesteld op 3600 seconden, een uur dus. Misschien heeft dat er iets mee te maken, maar ik weet het niet. Ik ga dit maar niet wijzigen, maar misschien word je uitgelogd als je een uur niks doet of zo?

Ik heb nu wel het hokje aangevinkt dat ik automatisch wil inloggen, en tot nu toe heb ik geen problemen meer gehad.
els
Beheerder
 
Berichten: 3134
Geregistreerd: zo 14 jul , 2002 22:08
Woonplaats: Amsterdam

Berichtdoor els » wo 10 aug , 2005 22:30

Weer een interessante vondst. Veel ouder, maar heel onbeschaafd. :lach2:

A sculpted and polished phallus found in a German cave is among the earliest representations of male sexuality ever uncovered, researchers say.


Lees hier het hele bericht:Afbeelding
els
Beheerder
 
Berichten: 3134
Geregistreerd: zo 14 jul , 2002 22:08
Woonplaats: Amsterdam

Berichtdoor calimero_a » do 11 aug , 2005 8:11

misschien een dwaling op het thema, maar toch even mijn gedachtensprong...

ik vroeg mij af: wat zou er gebeuren als bijvoorbeeld Amsterdam over 50000 jaar zou worden 'gevonden'. Stel dat alle geschreven geschiedenis zou zijn verdwenen. Wat dan?? Wat zou men maken van de 'amsterdammertjes'? (om maar even het fallus-symbool te gebruiken als voorbeeld). Zouden wij dan ineens te boek staan als een op sex-beluste beschaving of niet?

Een duidelijk zwangere vrouw wordt aangeduid als een 'duidelijke representatie van vrouw met overdreven sexuele attributen'. Alsof het aangeven van borsten op een poppetje iets met sex te maken heeft. Ik ken veel culturen waar de borsten van een vrouw niet als sex-object worden gezien en waar ze dus ook niet bedekt hoeven te worden. Het is een gewoon onderdeel van je lichaam net als je neus, je tenen, etc. Ik denk dat onze westerse denkwijze in dit soort gevallen het beeld toch vertroebeld.

Vind het wel grappig dat in hetzelfde artikel wordt gesuggereerd dat het fallus-symbool zowel een dildo als een hamer is. Volgens mij waren ze er zelf ook nog niet helemaal over uit.

O en nog iets, een hoorn is ook een fallussymbool. Dus misschien betekent de zwangere vrouw met de hoorn ook nog weer iets anders...

knuff
Cali
calimero_a
 
Berichten: 111
Geregistreerd: wo 06 jul , 2005 18:41

Berichtdoor els » do 11 aug , 2005 9:04

Wat zou men maken van de 'amsterdammertjes'? (om maar even het fallus-symbool te gebruiken als voorbeeld). Zouden wij dan ineens te boek staan als een op sex-beluste beschaving of niet?


:D

Ik noem ze ook altijd 'hermen'. Maar inderdaad, het is soms wonderlijk hoe aan dingen steeds interpretaties worden meegegeven terwijl je het eigenlijk niet kan weten. Aan de ene kant moet je wel suggesties doen, en dingen vergelijken met wat wel bekend is, anders kom je nooit verder. Maar je hebt toch wel vaak dat de dingen worden bekeken door een bepaalde bril, waarmee men kennelijk de eigen opvattingen in stand wil houden.

Wat die 'dildo' of 'hamer' betref, dat wordt verklaard als je op de afbeelding klikt. Hier is de link:

[url=http://news.bbc.co.uk/1/shared/spl/hi/pop_ups/05/sci_nat_enl_1122302809/html/1.stm]http://news.bbc.co.uk/1/shared/spl/hi/
pop_ups/05/sci_nat_enl_1122302809/html/1.stm[/url]

Een duidelijk zwangere vrouw wordt aangeduid als een 'duidelijke representatie van vrouw met overdreven sexuele attributen'. Alsof het aangeven van borsten op een poppetje iets met sex te maken heeft.


Ik dacht eigenlijk dat hier 'geslachtskenmerken' wordt bedoeld. Het stoort mij wel dat alles wat vrouwelijk is op de grote hoop van 'vruchtbaarheid' wordt gegooid. Wat dat betreft is het wel leuk om te zien dat iets 'mannelijks' uit deze periode kennelijk ook 'vruchtbaarheid' symboliseert. :duivel2:

O en nog iets, een hoorn is ook een fallussymbool. Dus misschien betekent de zwangere vrouw met de hoorn ook nog weer iets anders...


O, is dat zo? :bloos: Kijk ik kennelijk weer teveel door mijn muziekwetenschappelijke bril. Dus misschien was Laussel het eerste bordeel, of een sekscentrum of zo. :sperma: :bingo:
els
Beheerder
 
Berichten: 3134
Geregistreerd: zo 14 jul , 2002 22:08
Woonplaats: Amsterdam

Berichtdoor els » vr 12 aug , 2005 17:51

Nou ja, dan ook dit bericht maar even plaatsen. :notabene:

Bijzondere archeologische vondsten op tracé Hanzelijn
ANP

HATTEMERBROEK - Archeologen hebben op het toekomstige tracé van de Hanzelijn, de nieuwe spoorlijn tussen Lelystad en Zwolle, sporen gevonden die bewijzen dat dit gebied al in de Steentijd werd bewoond. Dit is veel eerder dan tot nu toe werd aangenomen. De bijzondere vondsten leiden niet tot vertraging in de aanleg van de Hanzelijn, meldde ProRail vrijdag.

Bij Hattemerbroek zijn in ‘uitzonderlijk grote hoeveelheden’ onder andere fragmenten vuursteen, aardewerk, verbrand bot en houtskool aangetroffen. Tot op heden werd aangenomen dat in de IJsseldelta pas rond 2000 jaar voor Christus voor het eerst rondtrekkende jagers leefden. Nu blijkt dat al vanaf 10.000 jaar voor Christus jagersstammen op vrij grote schaal het gebied bewoonden.

De bodem in een langgerekt gebied op de grens van het oude land van in totaal 24 hectare wordt nauwkeurig onderzocht. In totaal zijn 25 werkputten gegraven van vier meter breed bij veertig tot 150 meter lang. De vondsten liggen op diepten variërend van vlak onder het maaiveld tot twee meter onder de grond.


Volgens woordvoerder J. Flamman van het archeologisch onderzoeksteam is met name de schaal van de vondsten uniek. ‘In Nederland zijn verspreid kleinschalige opgravingen uit deze tijd gedaan. Maar hier treffen we sporen aan op tientallen plekken tegelijk. Dit wijst op intensieve bewoning over een langere periode.’

Het onderzoeksteam spreekt van tientallen hekwerken, tientallen haardkuilen in verschillende groepen bij elkaar, veel vuurstenen en aardewerk. Van de gevonden verbrande botten is vooralsnog niet bekend of het menselijke of dierlijke resten betreft, dit wordt nader onderzocht, aldus woordvoerder Flamman.

De vondsten worden zorgvuldig in kaart gebracht en daarna voorlopig weer met grond toegedekt zodat boeren hun grond weer kunnen bewerken. Dit najaar wordt met diverse betrokken instanties overlegd of het materiaal definitief wordt opgegraven of dat het blijft zitten.


els
Beheerder
 
Berichten: 3134
Geregistreerd: zo 14 jul , 2002 22:08
Woonplaats: Amsterdam

Berichtdoor Zunrita » zo 21 mei , 2006 22:37

els schreef:Nou ja, dan ook dit bericht maar even plaatsen. :notabene:
Bijzondere archeologische vondsten op tracé Hanzelijn
ANP
[...]

Bah, Volkskrant! Altijd weer dat gezever over 'jagers'culturen (mannen, natuurlijk). Alsof niet allang bekend is dat die zogenaamde jagersculturen voor 80% ofzo leefden/leven van verzamelen en het vangen/strikken van klein-wild. En dat werd/wordt overwegend door vrouwen gedaan. Daarnaast werd hoogstens twee keer per jaar door de mannen grote jacht bedreven: als het groot-wild kwam, en als het ging. De rest van de tijd brengen mannen de tijd door met spelen... Door weldenkende wetenschappers en journalisten worden dit dan ook verzamelaarsculturen genoemd.
Zunrita
 
Berichten: 219
Geregistreerd: za 13 nov , 2004 22:42

Berichtdoor Zunrita » zo 21 mei , 2006 22:43

Overigens doen de beroemde grottekeningen in de Valltorta (Spanje) ernstig vermoeden dat ook vrouwen 'echt' gejaagd hebben.
Ik zou hier wel afbeeldingen willen plaatsen maar het lukt me nooit via een koppeling naar de locatie. Vertel 's Els hoe je dat doet. :bloos:

Hier alvast de URI's: (tekst is Spaans.)

Zunrita
 
Berichten: 219
Geregistreerd: za 13 nov , 2004 22:42

Berichtdoor els » do 25 mei , 2006 0:06

Hmm, ik klikte op de links, maar de site is 'tijdelijk onbereikbaar'.

Nou ja, in principe ga je met de muis boven de afbeelding staan en je klikt op de rechtermuistoets. Dan klik je op eigenschappen, en o.a. het adres van de afbeelding verschijnt. Die kopieer je door selecteren en CTRL-c. Dan plak je de link met CTRL-v in het tekstveld, tussen de volgende code:

Code: Selecteer alles
[img]http://www.link naar de afbeelding.gif[/img]


Ik zal later nog eens kijken of hij het weer doet, ik was wel nieuwsgierig. Je hoort wel vaker over afbeeldingen van vrouwen die jagen, maar ik vind ze meestal vrij onduidelijk. Dat wil natuurlijk wel zeggen dat je ook niet duidelijk ziet dat het mannen zijn, maar toch.
els
Beheerder
 
Berichten: 3134
Geregistreerd: zo 14 jul , 2002 22:08
Woonplaats: Amsterdam

Berichtdoor willy » do 25 mei , 2006 12:00

Zunrita is het deze afbeelding die ge wou plaatsen ?


Afbeelding

Son muestras de cazadoras prehistóricas armadas con arco y flechas en escenas artísticas rupestre rodeadas de animales los dibujos de:
Finlandia (1)[Cazadora de Astuvansalmi, Ristiina, datada entre el período 2000 al 1300 adne (perteneciente a la cultura Kiukainen). Se le denomina la Artemis de Astuvansalmi].
España (2 a 10)[2: De La Vacada, Santolea, Teruel, 3: del Barranco de los Gascones, Calapatá, Teruel, 4: Cueva Freixet, Perelló, Tarragona, 5: : Cueva de los Caballos, Valltorta, Castellón, 6: Cueva del Tío Garroso en el Cerro Felío de Alacón, Teruel, 7: Els Secans, Mazaleón, Teruel, 8: Val del Charco de Agua Amarga, Valdealgorfa, Teruel, 9: Cueva del Civil, Valltorta, Castellón, 10: Cueva de Obón, Teruel].
África (11 y 12) [las llamadas "Damas Blancas": de Damaraland (con mamas), Rodesia / Zimbabwe datada en el IV milenio adne y la de Bramberg (lleva una tira de cuero o textil que le aprieta las mamas, adornada con círculos) rodeada de agricultoras, pintada en el Santuario de Maack, Namibia datada entre los años 1000 al 650 adne].
América (13).
willy
 
Berichten: 1092
Geregistreerd: di 06 aug , 2002 10:01
Woonplaats: Brasschaat

"DAMAS Blancas Damaraland."

Berichtdoor BlueHue » wo 31 mei , 2006 15:40

BESTE, WiLLY,

Op Europese Rots/ Grot-tekeningen ziet men dat de ( jagende-)
mensen voornamelijk met zwarte inkleuring dus" zwart "zijn afgebeeld; hun Bogen soms bruin gekleurd. Maar de dieren hun normale kleuren.


Op de Rotstekeningen van: Tibesti/ Ain-N-Agger, Algerije Etc. Staan de mensen in ( licht-)Bruine Kleur, hun bogen en pijlkokers zijn wit in-gekleurd. Maar veel dieren zijn ook maar donker of zwart gemaakt . . Van de Noord-Africaanse rotstekeningen weten we zeker dat die rond: 800 vC. stammen. Toen de Groote verdroging van de Sahel een aanvang nam.

Ook weten we dat de Witte Berberstammen, na 800 vC. naar noord-Africa trokken.


Betekend dit, dat er rond 1000 - 800 vC. in Europa zwarte mensen rondliepen, en in het ( nu )"overwegend Blanke "Noord-Africa BRUINE mensen woonden ? ? ?


Arabieren en berbers zien er toch "blank"uit, de Negers in noord-Africa zijn: " import "gastarbeiders uit zuidelijker Staten.)

Of was de La tene-cultuur zo, dat ( Blanke? ? ? )mensen daar als taboe-sfeertje ALTIJD zwart werden afgebeeld? )terwijl hun weitassen sokken en speren wél in de natuurlijke kleuren werden weergegeven.


Met andere woorden, beste Willy, kwam de "zwarte"mens rond 35.000 jaar vC. misschien uit Europa naar noord-Africa en zijn dientengevolge de hunnebedbouwers en de Houten Stonhenge-tempelbouwers wellikcht negroiden geweest en geen"Blanke Neandertalers" ( waren de Cro-Mahnons"eigenlijk wel blank, of waren het Negers? ? ?


Die 100 Megalietische Houten tempels van een onbekende beschaving, waarover ELS in vorige Posten schreef, zijn daar eigenlijk afbeeldingen bewaardgebleven en mensenschedels? daar werd niet over gesproken. . . in Vpro's Wetenschaps-magazine "Noorderlicht". Vreemde gang van zaken. . . " Tempora-o-Mores."

HOOGACHTEND "BlueHue"
BlueHue
 
Berichten: 85
Geregistreerd: ma 13 dec , 2004 19:00
Woonplaats: "GRUMPY", DELFT, Z- Holland, De Stad van" Master- Painter " Vermeer.

Berichtdoor SjaanTje » do 01 jun , 2006 1:00

Ik heb ook weleens begrepen dat de moderne mens, homo sapiens, die ver na de neandertalers naar europa trok, zwart was (en later waarschijnlijk door het gebrek aan zonlicht gebleekt).

Verder weet ik dat de noord-afrikanen van oorsprong germaanse volkeren waren en dat de berberkinderen nog steeds met blond haar geboren worden.

En ook beweren noordafrikaanse nomaden als de tuareg, dat ze van eilanden in de middellandse zee komen, waar ze vroeger heen en weer voeren om handel te drijven, totdat hun eigen eiland verdween (!)

Het enige probleem is dat hier vele duizenden jaren tussen zitten en dat dan de rotstekeningen uit noord-afrika van na de volksverhuizing zouden moeten zijn. Hierdoor valt denk ik de 'germaanse berber' af en blijft alleen de tuareg nog over als tekenaar van blanke poppetjes in noord-afrika. Of natuurlijk een heel ander volk waar wij nog niet van weten ... of de antieke astronauten :lach2:
SjaanTje
 
Berichten: 134
Geregistreerd: di 21 feb , 2006 22:59

BLANKEN uit Afrika, wisselden m.ZWARTEN uit Europa wanneer??

Berichtdoor BlueHue » za 03 jun , 2006 16:54

BESTE. . . .SJAANTJE,

"WILLY"voor wie de vraag bestemd was heeft niet geantwoord, waarschijnlijk vond hij de Questie niet relevant.


Wat ik met mijn Alzheimer begrepen heb is dat rond 35./ 30.000 vC. het klimaat in Europa hetzelfde was als in noord-Afrika nu, droog tropisch en met veel zandwoestijnen maar wel de Rijn als een soort "Nijl" met Nijlpaardcen en Olifanten. ("ïn"de Noordzee!)


Dus ook Apen die schijnen echter met de Menselijke migratie vanuit Europa naar noord-Afrika te zijn meegelift.
Wat de Theorie van: "Uit-Africa" betreft: Die "Afrikanen" waren in feite blanke Ethiopiërs en ze gingen helemaal niet naar Europa
maar naar india en Rusland achter de Oeral.


En waarom gingen die "Negers" uit Afrika dus niet naar Europa?
Heeft er ooit een Volks-migratie plaatsgehad van een warm naar een koud land? Boveddien waren dat dus geen Negers, maar blanke, Neanderthalers, die wel in: das Neanderthal gevonden zijn, maar oorspronkelijk uit Ethiopië kwamen!


Tot ver na onze jaartelling hebben in Oost-Africa uitsluitend Blanken en Hamieten gewoond, de Huidige zwarte bevolking van Noord en Oost-Africa zijn import-Bantoes die pas rond 1500 NA Christus door hongersnood en misoogsten("Kleine Ijstijd.")vanuit midden Africa daarnaartyoe zijn gedreven, of als huurlingen d.d Arabieren zijn gebruikt om slaven te verzamelen de Pygmeën hebben nog ooggetuigenverslagen daarvan aan de Portugezen verteld!


ik kan al die pre-historische Volksstammen en hun Data niet onthouden. Noord-Africa of de Sahara/ Sahel met dat vele erge zand is tot 855 vC. één grote ( maar wel ondiepe-)Binnenzee geweest die door rivierduinen aan de Kusten als een soort bevloeid hoogplateau in stand gehouden is.


"Genesis" verteld dat "in -den-Beginne"de Aarde"woest en ledig was"en het water zich verzamelde in ( Diepe-)Zeeën en Oceanen. Waar kwam dat "water"dan vandaan? de Suggestie is uit de Hemel, dus het regende direct van het Land in de |Zee, maar het kan ook bedoeld zijn, dat het water dat altijd al ophet Land lag, door aardbevingen gewoon weggevloeid is en dit geologisch fenomeen noemen de Paleo-geologen, de:"Quarternary Lake-Burst"of in Nederlads: de Grote Ramp of "natuurlijke Stuwmeren"Dam-breuk.


In 855 begon de verwoestijning van de huidige woestijnen die voor 855 nog Zeebodems waren en werden de Woestijnen die toen lager lagen overstroomd, zodoende liggen de Woestijnen van voor 855 nu Onder de Zeespiegel en liggen de Zeebodems van voor 855 vC. nu Boven de zeespiegel. Ik hoop dat je begrijpt wat ik bedoel!( "Jonge Vriend."


Al die gevonden Stonehenceachtige Zonnewijzers, die nu nog de juiste jaarlijkse zonne-equinox/opgangen correct- aanwijzen, moeten dus allen van voor 855 vC. dateren, want de globale aardbeving heeft de zonnewijzers en dus de Zodiac van voor 855 dusdanig verschoven, dat deze metingen die, oorspronkelijke op de 90% hoek met de Eclyptica georiënteerde genomen, nu onmogelijk nog nauwkeurig kan zijn omdat de Aarde immers inmiddels een hoek maakt van 25%( 24,5%)inclinatie-meer-!


Waarom zou men een schuine Zodiac-tekeninginstelling hebben gemaakt als deze ook recht getekend kon worden, TENZIJ hij oorspronkelijk ook "recht"stond! en later door een Meteoriet-botsing in letwel-historische-tijden is geraakt en omgevallen.


In de Leidse Ipuwer-Papyrus van rond 850 vC.wordt deze Meteoriet-Botseing en het "omklappen"van de Aardas van 90% naar 25%-uit-het-Lood"beschreven. Dat wij er nu niets meer van weten komt uitsluitend, omdat de Cosmische wetenschappen en hun onderzoek door de romeinse Keizer Diocletianus in 300 werd verboden , omdat dit "Zwarte-Kunst"zou zijn de "Chimika" of Egyptische wetenschap. De" WET dat "{ Hexen"moeten worden verbrand "zo vaak toegepast in de 17e Eeuw stamt dus uit de Romeindse-Wet van Diocletianus"!


De oorspronkelijke bewoners van oost-Afrika waren de Hyksos, die via een omweg over Iran/ Irak en Arabië weer terugkwamen in Ethiopië en zich "Egyptenaren" gingen noemen. De Echte Zwarte vbevolking, de zogen."Niloten"zullen in de Geschiedenisa wel nooit gemigreerd zijn. Hoogachtend, "BlueHue".


PS als er "germaanse"Berbers zijn dan pas sinds het jaar 350 NA Christus toen Germaans Stammen uit Spanje in rebellie tegen het Romeinse Gezag Noord Africa veroverden en een Dynastie stichtten die in 520 doorKeizer Justinianus weer is te niet gedaan maar dat waren dus nog"Blanke"Noord-Afrikanen! Het zogen."Arabische Volkselement Boven de Sahel is ert pas NA Mohammed rond 700 NA Christus ingekomen"Uit"Afrika"dus? ? ?
BlueHue
 
Berichten: 85
Geregistreerd: ma 13 dec , 2004 19:00
Woonplaats: "GRUMPY", DELFT, Z- Holland, De Stad van" Master- Painter " Vermeer.

Berichtdoor willy » za 03 jun , 2006 17:21

Blue Hue, mag ik er op wijze dat ik alleen die afbeelding geplaatst heb voor Zunrita & Els, de teksten zijn van hen.

Groetjes, willy
willy
 
Berichten: 1092
Geregistreerd: di 06 aug , 2002 10:01
Woonplaats: Brasschaat

Oudste Beschaving"OeralindaBook Falsificatie

Berichtdoor BlueHue » vr 16 jun , 2006 20:54

els schreef:Nou ja, dan ook dit bericht maar even plaatsen. :notabene:

]


LEES de NRC wetenschapspagina van Zatreda 4 Dec. 2004 er op na IK schrijf hem voor julli over of ik scan het wel volgende week!


Ongeloofelijk niet maar ik wist het 5 jaar geleden al. . .. :hoed:
BlueHue
 
Berichten: 85
Geregistreerd: ma 13 dec , 2004 19:00
Woonplaats: "GRUMPY", DELFT, Z- Holland, De Stad van" Master- Painter " Vermeer.


Keer terug naar Europa: Grieken, Romeinen, Germanen etc.Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers. en 0 gasten

cron