Hai Alana, hier is in elk geval een oud onderzoek naar Vrouw Holle, de Holda-mythen, van Laurentius Knappert:
Het gaat niet echt over analyse van het sprookje zelf, maar je kan zelf de dingen op een rijtje zetten en je eigen conclusies trekken.
En ik heb nog een boek over Vrouw Holle, van GardenStone, dat ik wel heel leuk vind, maar het gaat ook meer over de herkomst van Vrouw Holle dan dat het een sprookjesanalyse is. Ik moet even de precieze titel opzoeken.
Ik weet wel een website over Sneeuwwitje, daar worden alle gebeurtenissen en motieven symbolisch uitgelegd. Als je dat leest, wordt je misschien ook wel op een spoor gezet voor Vrouw Holle.
[url=http://www.surlalunefairytales.com/sevendwarfs/index.html]http://www.surlalunefairytales.com/
sevendwarfs/index.html[/url]
Ik heb op mijn eigen site wel wat symbolen beschreven, maar het is geen echte verhaalanalyse.
[url=http://www.nissaba.nl/godinnen/beschrher.shtml#Holda]http://www.nissaba.nl/godinnen/
beschrher.shtml#Holda[/url]
Via de links naar Hel en Perchta kom je nog wat meer tegen, bijvoorbeeld over de put als symbool voor de vagina, zodat deze weer een toegang is tot de baarmoeder. Ook over de verwante Andre Mari bestaan veel van dit soort symbolische verklaringen.
Ik heb ook nog veel losse dingen erover, omdat ik zelf ook bezig ben met het analyseren van sprookjes, ik vergelijk ze met bekende mythen.
Ik probeer de motieven te vergelijken met andere mythen, rituelen en verhalen. De put bijvoorbeeld is een bekend symbool als toegang tot de onderwereld. Het heeft ook te maken met een symbolische dood en de wedergeboorte daarna. Maar het geheel is ook weer symbolisch voor vruchtbaarheidsfeesten die te maken hebben met de jaarcyclus. De meisjes worden beloond of gestraft voor hun gedrag, maar hun gedrag beïnvloedt weer de weersgesteldheid.
Het bakken van brood in de oven en het plukken van appels zijn veel voorkomende metaforen voor seks en vruchtbaarheid. Maar het past ook in de agrarische cultuur.
De haan wordt geassocieerd met de zon, hij kondigt de komst van de zon aan; de terugkeer van de meisjes symboliseren - volgens mij - de terugkeer van de zon, dus de lente. Het ijverige meisje was van goud, dus het was mooi weer, het luie meisje van pek, dus de zon scheen niet. Dezelfde betekenis dus als het schudden van de bedden, waardoor het ging sneeuwen.
Best moralistisch allemaal.

Veel motieven komen ook terug bij Sinterklaas, voor wie ze herkent. Wie zoet is krijgt lekkers, als je stout bent wordt je gestraft, natuurlijk. Maar ook de witte sint en zwarte piet (het gouden meisje en het pekmeisje), het bakken van brood (of koek), vruchten, de schoorsteen als toegang tot de dode zielen etc.
Hier nog wat algemene pagina's, ik heb er niet altijd iets mee, maar misschien ben jij er wel in geïnteresseerd.
[url=http://www.lcc.cc/vkvisie/200003/sprookjes.htm]http://www.lcc.cc/vkvisie/
200003/sprookjes.htm[/url]
[url=http://www.efa.nl/levonet/kunst_symboliek/tx001.htm]http://www.efa.nl/levonet/
kunst_symboliek/tx001.htm[/url]
Ik kan me voorstellen dat er wel betere dingen bestaan, maar ik geloof eigenlijk niet dat ik iets weet.