Ik geef een stel voorbeelden. Wie kijkt ook bewust en vult ze aan?
1. Let bvb. eens op de communicatie: de vrouw heeft heel vaak een vragende stijl en de man een stellende. Zij is onzeker en vraagt hem naar antwoorden en oplossingen en hij geeft ze.
2. Ook als het er aanvankelijk op lijkt dat de vrouw haar eigen boontjes dopt, uiteindelijk lukt het dan toch niet. Zijn 'redding'is nodig.
3. In beeld: vaak worden scenes zo gefilmd: de camara staat verhoogd achter hem en filmt over zijn schouder 'naar beneden', waar zij hoopvol naar hem opkijkt. Een variant: de camera staat laag voor haar en filmt haar van onder naar boven. Ook hier kijkt ze weer bewonderend en smekend op naar hem. Getver. (Herinner je je Nancy Reagan nog, met haar grote kikkerogen opkijkend naar Ronald? Zoiets, alleen dan subtieler. (Overigens was Nancy in werkelijkheid allesbehalve onderhandig hoor - maar ja, het beeld voor de massa he?)
4. Vooral in Duitse series: in zeker de helft van alla afleveringen slaat zij op de vlucht en valt. Klungelig als altijd.
5. Vrouwen worden heel vaak als angstig, schrikkerig en emotioneel in de war neergezet. Hij, de grote held, schrikt zelden en als dat als een voorkomt heeft hij zich meteen weer in de hand en weet wat gedaan moet worden.
6. Ook altijd prijs: er is iets gebeurt en de man wil er iets aan doen. Je kunt erop wachten dat het vrouwtje het te gevaarlijk vindt en hem smeekt dat niet te doen. Natuurlijk gaat hij door het gevaar heen en zegeviert op alle fronten.
7. Aan het eind van de film krijgt hij haar als beloning. Zij werpt zich aan zijn borst, dankbaar dat de grote held haar hebben wil en samen lopen ze gearmd de toekomst tegemoet. Zij 200% blij met haar redder en beschermer.
8. Heel vaak is hij hard op weg om de zaak waar ze (hij) voor staat flink aan te pakken en op te lossen. Maar dan komt 'zij'in beeld en wat gebeurt: ze doet iets doms waardoor zowel zijzelf als de held in gevaar komt. Je kunt er gif op innemen, echt waar. Natuurlijk redt hij de situatie door zijn vastberaden koelbloedigheid.
9. Vrouwen hebben altijd meer angst en wanhoop. Ze schreeuwen en gillen. Mannen niet.
10. In rechtbankfilms: de aangeklaagde is heel vaak een vrouw. Haar motieven zijn bijna altijd iets in de sfeer van jalouzie, rancune, woede, vergissing.
11. Ook: als de aanklaagster een vrouw is, had ze het achteraf vaak bij het verkeerde eind.
12. Als je al zelfstandig vrouwen tegen komt is het vaak in 'films noir' in de vorm van 'femmes fatales'. (Een genre wat ik steeds interessanter begin te vinden). Maar daar is de vrouw dan vaak ook weer zo godvergeten gemeen dat je er weer een hekel aan moet krijgen. Maar hoe dan ook: ze is zelfstandig en autonoom!
13. Het onschudige kwetsbare vrouwtje is vaak blond met blauwe lieve oogjes. De slechte vrouw is bijna altijd donker. (Of een ijskoude blondine)
Je kunt het ook omdraaien en de afloop voorspellen: wedden dat de donkerste vrouw uiteindelijk de daderes is?
14. Wie heeft nog meer van die voorbeelden?
