Forum godinnen en beeldvorming
 weblog | godinnen | forum home ||

Wat houdt Kali daar in haar hand?

Wil je iets weten over een godin of iets anders wat met mythologie te maken heeft? Stel hier je vraag en kijk of iemand je kan helpen.

Wat houdt Kali daar in haar hand?

Berichtdoor Cinnamon » wo 09 aug , 2006 23:43

Hey weet een van jullie misschien wat dat attribuut is dat Kali vasthoudt in haar hand onder dat hoofd dat ze vasthoudt? En wat is daar de betekenis van? Ik heb geprobeert te zoeken op internet en in mijn boeken maar kon niets vinden...
Ik bedoel dat ene schaal-achtige ding.. Ik heb op afbeeldingen er ook wel eens vuur in zien branden.

Afbeelding

- Cinnamon
Cinnamon
 
Berichten: 60
Geregistreerd: zo 23 jul , 2006 15:09
Woonplaats: Deventer

Berichtdoor els » do 10 aug , 2006 8:40

Hai Cinnamon, Kali houdt een hoofd in haar hand. Ze staat op het lichaam van Shiva.

Je kan het hier wel beter zien:

http://en.wikipedia.org/wiki/Kali

Wat ze in haar andere hand heeft kan ik niet zien. Op de pagina van wikipedia staat nog wel iets over haar attributen, maar ik zag niet zo gauw of ze worden verklaard. Het zou wel een schaal kunnen zijn (er wordt een 'bowl' genoemd bij haar attributen), maar ik weet het niet.

Ik heb hier wel een paar verklaringen voor de symboliek die met het hoofd te maken zou hebben. Het heeft iets te maken met de 'vrouwelijke kracht', en met het beeindigen en herhalen van de kosmische cyclus.

Ik ben nooit zo goed in symbolen geweest, omdat je altijd verschillende verklaringen hoort. Kali wordt vaak verklaard als 'vernietigster', maar tegenwoordig kijkt men naar de bij elkaar horende betekenis van dood en het ontstaan van nieuw leven. Shiva wordt ook vaak afgebeeld met een erectie, en ook worden Shiva en Kali wel afgebeeld in een seksuele vereniging. Als je dat ziet, begrijp je beter dat het om een cyclus van dood en leven gaat.

Ik zal vanavond nog eens zien of ik hiervan nog voorbeelden heb, hoewel er vele op het web te vinden zijn, als je weet waar je naar moet zoeken.
els
Beheerder
 
Berichten: 3134
Geregistreerd: zo 14 jul , 2002 22:08
Woonplaats: Amsterdam

Berichtdoor Cinnamon » do 10 aug , 2006 10:24

Ja dat hoofd snapte ik nog wel, ik bedoelde dat schaaltje.
Omdat dat schaaltje in de arm onder dat hoofd wordt vastgehouden dacht ik zelf aan het opvangen van het bloed, voor bloedoffers ofzo, want dat werd veel voor Kali gedaan.
Maar omdat ik op andere afbeeldingen die schaal ook wel niet onder dat hoofd heb zien afgebeeld, begin ik te twijfelen

Hèhè, na lang zoeken heb ik eindelijk het boekje gevonden dat ik zocht: Short Description of Gods, Goddessed and ritual objects of Buddhism and Hinduism in Nepal.

Er staat een afbeelding in van een soortgelijk iets, maar hier staat er een deksel op, hoe dan ook:

KAPALA
For containing blood in tantric rituals. Held by Kali and other manifestations of Shiva Shakti, by Mahakala and other guardian deities and their Dankinis. Kapala is made of severed head of a man or the cup made of a skull, or a bowl. The skull cup is of two kinds: when it is filled with blood it is called Asrkkapala, and when with flesh it is called Mamsa Kapala. It is used in Tantric ritual. The deities are appeared to partake of the blood or the flesh of the demon carried in these cups.
Cinnamon
 
Berichten: 60
Geregistreerd: zo 23 jul , 2006 15:09
Woonplaats: Deventer

Berichtdoor willy » do 10 aug , 2006 15:16

Kali (Sanskrit) The black; name of the seventh tongue of Agni, the fire god, which was a black fiery flame. Blackness and darkness have always been associated with the pre-cosmic night in its mystical sense, the pralaya preceding the awakening manifestations of life in the present universe. Hence Kali represents pre-cosmic wisdom. By that strange inversion of fact which nature manifests nearly everywhere, the highest is reflected in the lowest as in a mirror, so that in this sense the black fiery flame is the condensed fiery magnetic vitality of the lowest material worlds; therefore in this sense Kali often stands for wickedness and evil.

Later, Kali or Kali-devi became a title of the wife of Siva, Parvati, because of her fierce and destructive nature.

Kapala (Sanskrit) The cup of Siva, formed out of a human skull, "out of which he drinks the blood of the slain"
willy
 
Berichten: 1092
Geregistreerd: di 06 aug , 2002 10:01
Woonplaats: Brasschaat

Berichtdoor clue » di 03 okt , 2006 18:24

waar zouden de Vikingen hun gewoonte vandaan halen om uit de afgezaagde schedel van een overwonnen vijand wijn te drinken?
clue
 
Berichten: 66
Geregistreerd: di 12 sep , 2006 11:35


Keer terug naar Prikbord mythologie, goden en godinnenWie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers. en 3 gasten

cron