![]() |
![]() Forum godinnen en beeldvorming | weblog | godinnen | forum home ||
|
Of men waarde hecht aan het leven na de dood of niet, dat behoort tot de persoonlijke vrijheid van een ieder en ga a.u.b. de ander niet met de persoonlijke overtuiging lastigvallen of opdringen. Zoek het zelf uit, is de best te volgen tactiek, maar dan behoort men wel een hele breede informatie basis ter beschikking te hebben, waar door een felle concurentiestrijd geen informatie mag verdwijnen.
Denken is geen vak, wordt helaas niet gegeven op het basisonderwijs (B.O.), men maakt kinderen niet kritisch. Hoe zou jij dit vak inhoudelijk maken op het B.O.?
Maar als ik zo terug kijk op mijn vroege jeugd kan ik mij niet veel herinneren van geschiedenis, biologie, aardrijkskunde enz., van het B.O. Kun jij dat wel?
Waarom vind jij schooldagen van 07:00 - 18:00 te lang?
Slechts voor een handje vol mensen werkt het schoolsysteem, maar voor velen niet en komen later in hun leven in de problemen of bedrogen uit, door de genomen besluiten uit de kinderjaren. Dit is een zwaar verzwegen hoofdstuk waar nooit een woord over wordt gesproken. Dit moet aangekaart gaan worden en bespreekbaar worden gemaakt.
Wij leven in een prestatie gerichte maatschappij, maar blijkbaar wil de politiek niet het volledige potentieel uit onze kinderen halen, zodat zij uiteindelijk de maatschappij weer zullen gaan versterken met hun kennis en motivatie.
Het vak geschiedenis zou moeten worden herzien, de huidige geschiedenis vertellingen zijn inhumaan; oorlog, heersers, vorsten, geweld verheerlijkend en zo.
Het vak wereldreligies is misschien een goed vak om kinderen bewust te maken dat er zeer veel geloven, religies en levensbeschouwelijke visies zijn en wat de verschillen en overeenkomsten zijn.
Lekker alles bijeen schreeuwen om het grote gelijk te krijgen van de massa maar in de realiteit het totaal niet bij het rechte eind hebben. Die tendens zie je bij veel mensen terug, ook de generatie die net na de 2de W.O. is opgegroeid heeft dat verschijnsel. Lekker je totaal NIET onderbouwde mening spuien, als je maar wat te zeggen hebt, want als je geen mening hebt ben je een sul?
Zo een opvoeding is toch totaal onzinnig, laat ze langer op de school, maar maak school niet alleen school maar ook een soort clubhuis, met koken, relaxoefeningen, yoga, mediteren, wandelingen door de natuur, schooltuinen, waar men hobby’s kan ontwikkelen en zo.
Het is de aanvang het vak denken behoort echt veel dieper te gaan, zodat kinderen in de laatste groep zelf kunnen bepalen wat ze nu wel of niet willen en verlangen van de toekomst. Het is het leven van het kind en behoort niet door een onderwijzer bepaald te worden. Die kan zeer slechte beslissingen maken voor het kind. De klassen zijn te groot en onderwijzers hebben het kind niet continu in de gaten.
Basisonderwijs presteert ondermaats
Van onze verslaggever Gerard Reijn
MILLINGEN AAN DE RIJN - Het basisonderwijs faalt op bijna alle vakgebieden. Kinderen leren in vrijwel geen enkel vak wat ze volgens deskundigen zouden moeten leren. Dat blijkt uit een analyse van twintig jaar Periodieke Peilingen van het Onderwijsniveau, PPON.
De analyse is opgesteld door Paul van Dam, die tot vijf jaar geleden hoofd was van de afdeling basisonderwijs van Cito, de instantie die de PPON-onderzoeken uitvoert. Van Dam heeft alle 32 PPON-onderzoeken van de afgelopen twintig jaar nog eens op een rij gezet omdat het hem verontrustte dat die onderzoeken nooit tot een discussie over het niveau van het onderwijs leidden.
Voor dit soort onderzoeken wordt aan enkele duizenden kinderen van de basisschool een toets voorgelegd die door 75 procent van de kinderen voldoende moet kunnen worden gemaakt. Wordt die score niet gehaald, dan is er iets mis met het niveau van het onderwijs, en dat blijkt in vrijwel alle vakken het geval. Bij begrijpend lezen haalde slechts 50 procent van de leerlingen een voldoende. Studerend lezen: 50 procent. Luisteren: 50 procent. Grammatica en interpunctie: 50 procent. Stijl, zinsontleding, woordbenoeming en -begrip: tussen 30 en 35 procent.
Vorig jaar verscheen een PPON-rapport over rekenen, het enige dat stof deed opwaaien. Voor bewerkingen als optellen, aftrekken, vermenigvuldigen en delen haalde minder dan 30 procent van de kinderen de norm, en dat was duidelijk slechter dan in het eerste PPON-rapport, uit 1986. Ook de kleinere vakken worden slecht beheerst. Kaartlezen: 34 procent. Topografie: 16 procent. De meeste tijdvakken van geschiedenis: tussen 34 en 58 procent. Bij muziek is het al even slecht. Zelfs bij het zingen haalde slechts 12 procent van de leerlingen een voldoende. Natuurkunde: 50 procent. Techniek: 34 procent.
Bij slechts enkele vakken vond Van Dam een voldoende prestatie, onder meer bij technisch lezen, handschriftontwikkeling en bij geschiedenis van de 20ste eeuw.
Frank van der Schoot, projectleider van PPON, bevestigt de feiten in grote lijnen. Maar hij wil niet de conclusie trekken dat het basisonderwijs slecht presteert. ‘Het enige dat we kunnen zeggen, is dat de score niet beantwoordt aan de standaarden die door deze deskundigen zijn opgesteld.’
Van Dam denkt te weten waarom het basisonderwijs op alle fronten achterblijft bij wat wenselijk is. ‘Het onderwijs moet vooral leuk zijn. Natuurlijk worden leuke dingen gedaan en die zijn vaak ook erg nuttig, maar er moet ook heel vervelend worden herhaald, in de kop gestampt en getoetst. En dat gebeurt bijna nergens.’
Sjaantje schreef:Iemand schreef dat oudere mensen zoveel meer algemene kennis hebben dan jongeren. Ja, dank je de koekoek! Stoppen mensen na hun schooltijd met het opnemen van informatie? Hebben deze mensen geen bibliotheekboeken, reisgidsen en de Margriet gelezen, of informatieve programma's bekeken op de televisie?
Moraal van dit verhaal: geef zoals in het eerste bericht hierboven al werd vermeld, de vakken taal, rekenen/wiskunde en filosofie/kritisch denken, en besteed de rest van de school aan een goed begeleide, maar zeker niet van boven opgelegde, ontdekkingstocht naar waar de kinderen zelf in geïnteresseerd zijn.
Keer terug naar Wetenschap, filosofie en maatschappij
Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers. en 0 gasten