-->
godinnen en beeldvorming op nissaba

Godinnen en beeldvorming
home | info | artikelen alfabetisch | godinnen index | forum | contact |

Nissaba weblog

Op het weblog van Nissaba worden religieuze en mythologische beeldvorming, rolpatronen, vooroordelen en stereotiepen tegen het licht gehouden. Laat je niet langer in een hokje duwen en wees jezelf.

Godinnen

Religie, mythologie en beeldvorming. Godinnen uit de hele wereld op Nissaba.

Alle artikelen

Lees de Alfabetische lijst.

 


 
XML: RSS Feed 
XML: Atom Feed 

GroenLinks wil ruimer en betaald zorgverlof

Vrijdag 11 Juli 2008, 4:48 pm - Categorie: nieuws Dinsdag 4 november 2008 - Het zorgverlof moet voortaan betaald worden. Dat zeggen Ineke van Gent en Jolande Sap. Ook moet het recht op zorgverlof worden uitgebreid, zodat mensen ook kunnen zorgen voor een zieke vriend of vriendin. Door het zorgverlof voortaan uit te betalen, wordt de regeling toegankelijker voor mannen en voor mensen met een laag inkomen. Ook wil GroenLinks een einde maken aan de ongelijke positie van alleenstaanden. Als het gaat om zorg zijn die vaak aangewezen op hun vriendenkring. En de huidige regelgeving laat zorgverlof voor vrienden of vriendinnen niet toe. Ineke van gent en Jolande Sap hebben daarom een voorontwerp-initatiefwet opgesteld, die Sap tijdens de begrotinsbehandeling van Volksgezondheid gaat aanbieden aan staatssecretaris Bussemaker.

Els Geuzebroek Vrijdag 11 Juli 2008 at 4:48 pm | | nieuws | Geen reacties
Gebruikte Tags: ,

Wet is niet eerlijk voor lesbo met kinderwens

Vrijdag 11 Juli 2008, 12:00 am - Categorie: nieuws Een lesbisch stel met een kinderwens heeft bij de Commissie Gelijke Behandeling een klacht ingediend tegen het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) omdat het niet in aanmerking komt voor reageerbuisbevruchting. Het stel heeft zelf een donor gevonden maar kan desondanks niet in het ziekenhuis terecht. Het LUMC beroept zich op strenge wetgeving.

(http://www.volkskrant.nl)

Meer info: http://www.volkskrant.nl/binnenland/article1086515.ece/Wet_is_niet_eerlijk_voor_lesbo_met_kinderwens

Els Geuzebroek Vrijdag 11 Juli 2008 at 12:00 am | | nieuws | Geen reacties

Byzantijnse schatten onder Istanboel opgegraven

Vrijdag 11 Juli 2008, 12:00 am - Categorie: nieuws Onder de grond van Yenikapi, een buitenwijk in Istanboel, is bij opgravingen een havengebied blootgelegd uit een lange historische periode, ondermeer de tijd de Romeinse keizer Theodosius I, die regeerde in de vierde eeuw, en daarvoor. Tot nu toe zijn ondermeer 32 houten schepen, skeletten uit de steentijd, munten, amforen en een mand kersen aan de oppervlakte gekomen.
Verder is er een neolithisch graf gevonden dat dateert van 6,000-6,500 v.o.j., met de lichamen van twee volwassenen en twee kinderen. Dit kan in verband worden gebracht met de historische nederzetting Çatalhöyük, dat ook uit deze tijd dateert.
De vondsten zijn van grote betekenis voor onze kennis van de geschiedenis. Volgens dr. Ismail Karamut, de directeur van het Archaeologisch Museum van Istanboel, moet de geschiedenis van de stad worden herschreven.

Bron: Byzantijnse schatten onder Istanboel opgegraven

Els Geuzebroek Vrijdag 11 Juli 2008 at 12:00 am | | nieuws | Geen reacties

Twaalfduizend jaar oud skelet van vrouwelijke sjamaan gevonden in Israel

Vrijdag 11 Juli 2008, 12:00 am - Categorie: nieuws In een graf de grot Hilazon Tachtit in Israel is het 12000 jaar oude skelet gevonden van een vrouw die mogelijk een sjamaan was. Het lichaam van de vrouw bevond zich in een vreemde positie, en was omgeven door dierlijke overblijfselen, waaronder 50 schilden van schildpadden, en een menselijke voet. Verder lagen er restanten van een wild varken, een adelaar, een koe, een luipaard en marters.
Volgens de archeologe Leore Grosman van de Hebreeuwse Universiteit van Jeruzalem duidt dit erop dat zij een uitzonderlijke positie had en waarschijnlijk een sjamaan was. Sjamanen hadden de functie van bemiddelaar tussen de levenden en de doden. Ze zijn gewoonlijk op een onderscheidende manier begraven, om hun aparte status en bestemming in het hiernamaals te benadrukken. Het graf toont volgens Grosman een van de vroegste concrete bewijzen voor religieus en spiritueel geloof.
Het graf maakt deel uit van een complex van graven die behoren tot de prehistorische Natuf-cultuur. Deze cultuur bestond van 15000 tot 11500 jaar geleden, en markeert een overgang van de verzamelcultuur naar een boerencultuur. In de loop van de tijd verschenen er steeds meer graven, wat erop kan wijzen dat men een groter belang ging hechten aan hoe de doden werden behandeld.
Grosman wijst erop dat zowel in oude als moderne sjamanengraven dierenresten voorkomen. De sjamanen zouden volgens het historische geloof kunnen communiceren met de geesten van de dieren.

Lees ook: http://sciencenow.sciencemag.org/cgi/content/full/2008/1103/2

Bron: www.sciencenews.org

Els Geuzebroek Vrijdag 11 Juli 2008 at 12:00 am | | nieuws | Geen reacties
Gebruikte Tags: ,

Rouvoet komt niet los van de moederschapscultuur

Vrijdag 11 Juli 2008, 12:00 am - Categorie: nieuws De gezinsnota van minister Rouvoet legt het hele probleem van kinderopvang weer bij de vrouw, vindt GroenLinks-Kamerlid Ineke van Gent.
Minister Rouvoet kwam afgelopen week met zijn gezinsnota en met plannen om gezinsvriendelijk werken mogelijk te maken. Maar de echte problemen lost hij niet op.
Er heerst in Nederland een moederschapscultuur. Familie, vrienden en buren vragen niet de vader maar de aanstaande moeder of ze blijft werken en hoeveel dagen de kleine dan naar de crèche moet. En niet de vader maar de moeder krijgt dan soms te horen ’Oei, 4 dagen, wat veel. Waarom neem je dan kinderen?’.

Bron: (http://www.trouw.nl)

Els Geuzebroek Vrijdag 11 Juli 2008 at 12:00 am | | nieuws | Geen reacties
Gebruikte Tags: , , ,

Alle godinnen

Ga naar alle godinnen op de oude site.

Laatste reacties

Barbara shocker: Ik heb nog nooit iemand gezien of gehoord van een man als Heer Bubuza, Heer Bubuza is een God in mens…
Ben Veldstra: Hallo Els, Ik zou graag van jou of lezers willen horen of ze me iets kunnen vertellen, over de betek…
Fried van Bijnen: Uit de vraag: "bestaan er geniale vrouwen dan ???" door Knox op 16-04-’08 om 21:01 uur, leid ik af da…
E. Verel: Mijn achternaam is een levend monument voor de godin,met haar vele verbasteringen, als Vrel, Verhel, …
Prof. MUSTER: Inmiddels is het Delftse Sprookjesmuaseum opgeheven, 4 Andere Musea in Delft boden geen extra-Museumr…
Prof. MUSTER: Ik ben natuurlijk geen expert in Sankrit Pakrit Kanada of Urdu maar deze tekens lijken bijna dezelfde…
andries oost: Kritiek en reflectie Er was wel een goed stuk van Els Geuzebroek, waar ik op zou willen reageren. Wat…
Fried: Prachtig artikel heb je gevonden, Els. Philipke heeft er jammer genoeg nog steeds geen antwoord op ge…

Reorganisatie

Op dit moment worden alle godinnen overgezet naar een nieuwe database. Omdat dat veel werk is, zal het een tijd duren voor alles is overgezet. Veel crosslinks gaan nog terug naar de oude pagina's omdat eerst alle entries moeten worden toegevoegd.
Voor suggesties en commentaar kun je terecht op het forum.

Video'sForum | Pivotx Homepage | Pivot Forums | Extensies | Pivotx Boek
Forum | Pivotx Homepage | Pivot Forums | Extensies | Pivotx Boek