-->
godinnen en beeldvorming op nissaba

Godinnen en beeldvorming
home | info | artikelen alfabetisch | godinnen index | forum | contact |

Nissaba weblog

Op het weblog van Nissaba worden religieuze en mythologische beeldvorming, rolpatronen, vooroordelen en stereotiepen tegen het licht gehouden. Laat je niet langer in een hokje duwen en wees jezelf.

Godinnen

Religie, mythologie en beeldvorming. Godinnen uit de hele wereld op Nissaba.

Alle artikelen

Lees de Alfabetische lijst.

 


 
XML: RSS Feed 
XML: Atom Feed 

Graf van Cleopatra mogelijk gevonden

Vrijdag 17 April 2009, 12:00 am - Categorie: nieuws Een groep archeologen onder leiding van Kathleen Martinez en Zahi Hawass zegt in Egypte het graf van Cleopatra te hebben gevonden. Ook het lichaam van de Romeinse triumvir Marcus Antonius, met wie Cleopatra was getrouwd, zou zich mogelijk in het graf kunnen bevinden. Het tweetal pleegde volgens de historische overlevering zelfmoord in het jaar 30 v.c., toen ze tijdens de legendarische slag bij Actium waren verslagen door Augustus, die vervolgens alleenheerser werd en voorgoed een einde maakte aan de Romeinse republiek.

De grafruimte bevindt zich bij de tempel van Taposiris Magna, westelijk van Alexandrië. Buiten de tempel is een begraafplaats gevonden waar inmiddels 27 graven zijn gevonden. Zeven hiervan bevinden zich in eenvoudige, ondergrondse grafkamers. Hier zijn tot nu toe 10 mummies gevonden, waaronder een paar vergulde. Dat wijst erop dat belangrijke personen begraven kunnen zijn, met een koninklijke status.

De tempel bij Taposiris Magna was gewijd aan de godin Isis. De tempel was gebouwd door koning Ptolemeus II (282-246 v.c.) Er zijn munten met de beeltenis van Alexander de Grote gevonden, de stichter van de Griekse Ptolemeïsche faraodynastie van wie Cleopatra de laatste was. In de tempel werden diepe schachten gevonden, waarvan een aantal werden gebruikt voor graven. De schachten werden ontdekt door het gebruik van een radar.
Inmiddels is er een albasten hoofd, mogelijk van de Egyptische koningin, gevonden en 22 munten met haar beeltenis. Ook is er een masker gevonden waarin een gelijkenis met Markus Antonius wordt gezien.

Volgens Leidse archeologen van het Museum van Oudheden is de bewering van Zahi Hawass volkomen uit de lucht gegrepen. Volgens oudheidkundige bronnen heeft Cleopatra een staatsbegrafenis gehad. Dit moet hebben plaatsgevonden in Alexandrë«, maar de tempel Taposiris Magna was in de oudheid een provinciestadje. Het zou onlogisch zijn dat om haar daar te begrafen. Waarschijnlijk zijn de koningsgraven van Alexandrië al lang geleden verloren gegaan.

Volgende week wordt een begin gemaakt met het uitgraven van de ruimtes.

els-geuzebroek Vrijdag 17 April 2009 at 12:00 am | | nieuws | Geen reacties

Politie heeft geen tijd om aangifte wegens verkrachting op te nemen

Donderdag 02 April 2009, 12:00 am - Categorie: nieuws

In Apeldoorn zegt de politie geen tijd te hebben voor een aangifte wegens verkrachting die al in november had plaatsgevonden. In eerste instantie probeerde de politie het slachtoffer te bewegen een periode bedenktijd in acht te nemen omdat het om een verkrachting door een bekende ging, wat volgens de politie altijd heel ingrijpend is. Het meisje stond er echter op om aangifte te doen, waarop de politie zei dat de capaciteit te klein was om een aangifte wegens verkrachting op te nemen. Pas nadat De Stentor zaterdag een artikel heeft gepubliceerd over de lange termijn waarop in de regio aangifte kan worden gedaan over een zedenzaak, kwam er schot in. Donderdag, drie maanden later, kan het meisje aangifte komen doen.

Lees ook: http://www.destentor.nl/algemeen/binnenland/4436306/Politie-zet-slachtoffer-van-verkrachting-in-de-wacht.ece
http://www.destentor.nl/regio/apeldoorn/4447140/Gezin-verkracht-meisje-voelt-zich-machteloos.ece

Els Geuzebroek Donderdag 02 April 2009 at 12:00 am | | nieuws | Geen reacties

Alle godinnen

Ga naar alle godinnen op de oude site.

Laatste reacties

Barbara shocker: Ik heb nog nooit iemand gezien of gehoord van een man als Heer Bubuza, Heer Bubuza is een God in mens…
Ben Veldstra: Hallo Els, Ik zou graag van jou of lezers willen horen of ze me iets kunnen vertellen, over de betek…
Fried van Bijnen: Uit de vraag: "bestaan er geniale vrouwen dan ???" door Knox op 16-04-’08 om 21:01 uur, leid ik af da…
E. Verel: Mijn achternaam is een levend monument voor de godin,met haar vele verbasteringen, als Vrel, Verhel, …
Prof. MUSTER: Inmiddels is het Delftse Sprookjesmuaseum opgeheven, 4 Andere Musea in Delft boden geen extra-Museumr…
Prof. MUSTER: Ik ben natuurlijk geen expert in Sankrit Pakrit Kanada of Urdu maar deze tekens lijken bijna dezelfde…
andries oost: Kritiek en reflectie Er was wel een goed stuk van Els Geuzebroek, waar ik op zou willen reageren. Wat…
Fried: Prachtig artikel heb je gevonden, Els. Philipke heeft er jammer genoeg nog steeds geen antwoord op ge…

Reorganisatie

Op dit moment worden alle godinnen overgezet naar een nieuwe database. Omdat dat veel werk is, zal het een tijd duren voor alles is overgezet. Veel crosslinks gaan nog terug naar de oude pagina's omdat eerst alle entries moeten worden toegevoegd.
Voor suggesties en commentaar kun je terecht op het forum.

Video'sForum | Pivotx Homepage | Pivot Forums | Extensies | Pivotx Boek
Forum | Pivotx Homepage | Pivot Forums | Extensies | Pivotx Boek